Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Το μεγάλο ξεκαθάρισμα μετά τις εκλογές

Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Το μεγάλο ξεκαθάρισμα μετά τις εκλογές

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Ενώ το βλέμμα όλων είναι στραμμένο –και δικαίως– στις εκλογές Ελλάδας και Τουρκίας, μετά την πρωτοκαθεδρία Ερντογάν, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για εξελίξεις στα εθνικά θέματα, μετά τις εκλογές.

Μόλις πριν από λίγους μήνες επικρατούσαν φόβοι στις δυτικές πρωτεύουσες για στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στον δρόμο προς τις εκλογές. Οι ανησυχίες αυτές πυροδοτήθηκαν από τις ατελείωτες προκλήσεις του τούρκου Προέδρου προς την Ελλάδα και τις σχεδόν καθημερινές παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Η πολιτική των προκλήσεων του Ερντογάν αποτελεί πλέον παρελθόν. Είμαστε μάρτυρες μιας στροφής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Πολλοί διπλωματικοί κύκλοι πιστεύουν ότι μετά τις εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα θα υπάρξει μια διεθνώς συντονισμένη προσπάθεια επίλυσης των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών. Ενώ πέρυσι γινόταν λόγος για τον κίνδυνο κλιμάκωσης, τώρα οι ίδιοι κύκλοι μιλούν για το απόλυτο ξεκαθάρισμα. ΗΠΑ και Γερμανία επιθυμούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο σε μια νέα πρωτοβουλία. Ο επιμερισμός των καθηκόντων μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον έγινε ήδη ορατός τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι Γερμανοί έφεραν στο τραπέζι των συνομιλιών κορυφαίους διπλωμάτες από τις δύο χώρες στις Βρυξέλλες, έπειτα από μήνες, χωρίς άμεση ελληνοτουρκική επικοινωνία.

Η μυστική διπλωματία του Βερολίνου έχει θέσει τις βάσεις για τη λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών» που δρομολογήθηκε αμέσως μετά τη φυσική καταστροφή στην Τουρκία, αρχές Φεβρουαρίου. Οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι της Γερμανίας και των ΗΠΑ προσθέτουν ότι η προσφορά διαμεσολάβησης ισχύει φυσικά μόνο αν γίνει αποδεκτή από τις κυβερνήσεις σε Αθήνα και Άγκυρα.

Η στρατηγική σημασία της Ελλάδας και της Τουρκίας έχει αυξηθεί κατά πολύ από τον Φεβρουάριο του 2022. Η ένταση ή ακόμα και μια ανοιχτή σύγκρουση στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ αποτελούσε διαχρονικά κίνδυνο για τη Συμμαχία. Πόσω μάλλον τώρα, που υπάρχει μέτωπο κατά της Ρωσίας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Όμως τα θέματα που θα μπουν –αν μπουν– στο μεγάλο ξεκαθάρισμα ενέχουν κινδύνους υποχώρησης στα εθνικά συμφέροντα.

Ποιος όμως θα εναντιωθεί σε πρόσφατα εκλεγμένες κυβερνήσεις; Το ερώτημα ανησυχεί και προβληματίζει πολλούς…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ