Η πολιτική των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας ευθύνονται για τον ρωσοουκρανικό πόλεμο – Του Εμμ. Γούναρη

Η πολιτική των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας ευθύνονται για τον ρωσοουκρανικό πόλεμο – Του Εμμ. Γούναρη


Του
Δρος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΟΥΝΑΡΗ
Εμπειρογνώμονος, Πρεσβευτού ε.τ.,
Διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (FU Berlin)


Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει πάση θυσία για να αποφευχθεί ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο ουκρανός Πρόεδρος, όπως έχει δηλώσει τελευταίως, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι την αποχώρηση του τελευταίου ρώσου στρατιώτη από τις ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας, οι οποίες, κατόπιν δημοψηφισμάτων, έγιναν ανεξάρτητες δημοκρατίες, ενωθείσες με τη Ρωσία. Η Ρωσία, όμως, ουδέποτε θα αποχωρήσει από τις ρωσόφονες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, στον δε ρωσοουκρανικό πόλεμο ουδέποτε μπορεί να νικηθεί, διότι διαθέτει πάσης φύσεως όπλα, ιδίως πυρηνικά.

Βέβαια, με την υπογραφή των Συμφωνιών του Μινσκ η Ουκρανία σε άλλα δεσμεύθηκε, κατόπιν όμως εισηγήσεως του ΝΑΤΟ ζήτησε να ενταχθεί σ’ αυτό, γνωρίζοντας τις αντιδράσεις της Ρωσίας.

Είναι αλήθεια ότι η έκταση της Ουκρανίας στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας είναι πράγματι μεγάλη, ενώ της Ρωσίας πολύ μικρή, όμως οι περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας ήταν και είναι πάντα ρωσόφωνες. Οι δε βόρειες ακτές της Ρωσίας βλέπουν στον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό της Αρκτικής, οπότε, ενώ η διακίνηση του Στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα είναι δυνατή, στον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό είναι αδύνατη.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ και μερικά άλλα κράτη του ΝΑΤΟ, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, αυτά αποφάσισαν την περικύκλωση της Ρωσίας από νατοϊκά κράτη και την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Για τον σκοπό αυτό εστάλησαν στην Ουκρανία πάσης φύσεως οπλικά συστήματα, όπως πολεμικά αεροπλάνα από την Πολωνία και την Τσεχία, τανκς από τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ελλάδα και βαλλιστικοί πύραυλοι από τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα κράτη που στέλνουν όπλα και λοιπά οπλικά συστήματα ήδη άρχισαν να κουράζονται, φοβούμενα τις αντιδράσεις των πολιτών τους.

Το μόνο που πρέπει να κάνει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας –ή κάποιος άλλος, νέος Πρόεδρος– είναι να δεχθεί να έρθει σε συνομιλίες με τον ρώσο Πρόεδρο, άνευ όρων, προς επίτευξη της ειρήνης και του τέλους του πολέμου και της σωτηρίας χιλιάδων ουκρανών και ρώσων στρατιωτών και αμάχων, όλων νέων παιδιών. Το ΝΑΤΟ και ειδικά ο γενικός γραμματέας αυτού, όπως και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, είναι κυρίως υπεύθυνοι για την όλη κατάσταση στην Ουκρανία.

Η τελευταία εκτόξευση πυραύλου προς το Κρεμλίνο, για να φονευθεί ο Πούτιν, ασφαλώς έγινε από τον ουκρανό Πρόεδρο, τις ΗΠΑ και τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας. Έτσι εικάζεται ευρέως! Τα ίδια δεν έκανε άλλωστε το ΝΑΤΟ ,ε τον λίβυο ηγέτη Καντάφι, τον ιρακινό Πρόεδρο Χουσεΐν και τον σέρβο Πρόεδρο Μιλόσεβιτς;

Η χώρα μας δεν πρέπει να συνεχίσει την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία. Έχουμε ήδη εκτεθεί ευρέως. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας δεν θα πρέπει να συνεχίσει να ζητά την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ! Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να κηρύξει την Ουκρανία ουδέτερο κράτος, όπως η Αυστρία και η Ελβετία, όπως είχαμε προτείνει πρώτα εμείς στο «Π».

Ο ουκρανός Πρόεδρος πρέπει να αποδεχθεί πλέον πως, ό,τι και να κάνει, δεν μπορεί να νικήσει τη Ρωσία. Η φωνή της λογικής λέει πως πρέπει να δεχθεί να προβεί σε διαπραγματεύσεις με τον ρώσο πρόεδρο, χωρίς όρους!

Διαφορετικά, θα συνεχίσουν να σκοτώνονται χιλιάδες ουκρανοί και ρώσοι στρατιώτες και άμαχοι χωρίς λόγο, όλοι τους νέα παιδιά. Το χειρότερο δε είναι ότι θα καταλήξουμε σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο –τη φορά αυτή σε έναν πυρηνικό πόλεμο, χωρίς να φταίνε τα υπόλοιπα κράτη– εξαιτίας της Ουκρανίας και εκείνων που κρύβονται πίσω από αυτή. Αυτή είναι η αλήθεια!


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: militaire.gr


Σχολιάστε εδώ