ΕΟΔΥ: 1.313 νέες περιπτώσεις  μελανώματος στην Ελλάδα το 2020 – Παράγοντες κινδύνου

ΕΟΔΥ: 1.313 νέες περιπτώσεις μελανώματος στην Ελλάδα το 2020 – Παράγοντες κινδύνου

Ο Μάιος έχει καθιερωθεί ως μήνας ευαισθητοποίησης για το μελάνωμα. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σηματοδοτεί την έναρξη του Μήνα Ευαισθητοποίησης για το Μελάνωμα συμμετέχοντας στην ευαισθητοποίηση και στην ενημέρωση του κοινού για τη νόσο, τα μέτρα πρόληψης και τον προσυμπτωματικό έλεγχο.

Το μελάνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου του δέρματος, και μάλιστα ο πιο θανατηφόρος από αυτούς. Αναπτύσσεται κυρίως στα κύτταρα (μελανοκύτταρα) που παράγουν μελανίνη, τη χρωστική ουσία που δίνει στο δέρμα το χρώμα του. Συνήθως, εμφανίζεται ως μια μικρή μαύρη κηλίδα στο δέρμα ή μπορεί να αναπτυχθεί επί προϋπάρχοντος σπίλου (ελιάς). Η πρώιμη διάγνωση του μελανώματος και οι νέες θεραπείες έχουν οδηγήσει σε πάρα πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα, με πενταετή επιβίωση άνω του 90%.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα

Μόνο το 2020, διαγνώστηκαν περίπου 325.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος παγκοσμίως και περίπου 57.000 άνθρωποι πέθαναν από τη νόσο. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία παρουσιάζουν την υψηλότερη συχνότητα μελανώματος και ακολουθούν η Δυτική Ευρώπη, η Βόρεια Αμερική και η Βόρεια Ευρώπη, με το μελάνωμα να εξακολουθεί να είναι σπάνιο στις περισσότερες χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Στην Ελλάδα το 2020 υπήρξαν 1.313 νέες περιπτώσεις μελανώματος, με τη νόσο να αποτελεί τη 14η πιο συχνή κακοήθη νεοπλασία στον ελληνικό πληθυσμό.

Ο κίνδυνος μελανώματος αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία. Ωστόσο, το μελάνωμα δεν είναι ασυνήθιστο ακόμη και σε άτομα κάτω των 30 ετών, εφόσον αποτελεί τον δεύτερο πιο συχνό καρκίνο σε άτομα ηλικίας 15 – 34 ετών. Οι άντρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν μελάνωμα σε σχέση με τις γυναίκες. Αυτό οφείλεται τόσο σε συμπεριφορικούς παράγοντες (μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο και μικρότερη προστασία από αυτόν) όσο και σε βιολογικούς (πιο παχύ δέρμα, με λιγότερο υποδόριο λίπος).

Παράγοντες κινδύνου

Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος:
3 Υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV).
3 Ανοιχτό δέρμα.
3 Ιστορικό ηλιακού εγκαύματος.
3 Διαμονή κοντά στον Ισημερινό ή σε υψηλότερο υψόμετρο.
3 Παρουσία πολλών σπίλων ή ασυνήθιστων σπίλων.
3 Οικογενειακό ιστορικό μελανώματος.
3 Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ