Μικρά οικονομικά…

Μικρά οικονομικά…

♦ Αυτήν τη στιγμή «τρέχουν» 64 στρατηγικές επενδύσεις, ύψους 12,4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για έργα που συνδέονται με 12.097 μόνιμες θέσεις εργασίας και αφορούν ενέργεια, data centers, έρευνα και καινοτομία, φαρμακοβιομηχανία, οικιστικές αναπτύξεις, βιομηχανία, εμπορικά κέντρα και διαχείριση απορριμμάτων.
♦ «Βροχή» από προσφυγές για τα ύψη των κτιρίων! Μάχη για να καταργηθούν τα «μπόνους» δόμησης που οδηγούν σε υπέρβαση των πολεοδομικών μεγεθών που ισχύουν και οδηγούν σε πολλαπλασιασμό των επιτρεπόμενων ορόφων.
♦ «Η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου, ως σύνθημα, είναι στα χείλη όλων. Ως επεξεργασία, όμως, απουσιάζει από τα προεκλογικά προγράμματα. Η αφωνία δεν είναι καινοφανής. Από τη συζήτηση στα όργανα της Ευρώπης για την αναζωογόνηση της παραγωγικής βάσης της η Ελλάδα απέχει. (…) Τώρα έχουμε εκλογές. Οι ιδέες που θα γίνουν υλική δύναμη ανατροπής των κακώς κειμένων δεν είναι της ώρας. Έτσι ή αλλιώς, περίμεναν χρόνια, ας περιμένουν ακόμα λίγα», συνιστά ο Κώστας Καλλίτσης στην ανάλυσή του.
♦ Θα το ξαναπούμε, οι εταιρείες δεν βρίσκουν προσωπικό, παρότι υπάρχουν 500.000 άνεργοι. Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις συναντούν μεγάλες δυσκολίες στην εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού, την ώρα που η ανεργία παραμένει στο 10,9%.
♦ Τα μέτρα που ζητούν οι επιχειρήσεις από την κυβέρνηση είναι τα εξής: μείωση ασφαλιστικών εισφορών (56,6%), επιδότηση εργασίας (28,3%), σύνδεση τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αγορά εργασίας (23,3%), προγράμματα κατάρτισης (17%), προγράμματα πρακτικής άσκησης για αποφοίτους ΑΕΙ (13,2%), προγράμματα πρακτικής άσκησης για αποφοίτους τεχνικών σχολών (8,8%) και φορολογικές ελαφρύνσεις (3,8%).
♦ Η πλειονότητα των νέων μέχρι 25 ετών αμείβεται με 500 ευρώ τον μήνα. Στην Ελλάδα για την αγορά βασικών ειδών δαπανάται το 49% του μέσου μισθού, όταν στην Ιταλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 27%!


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ