Ανατροπή ή ξανά εκλογές;
Στις κάλπες 10 εκατ. Έλληνες, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
Κρίσιμες, όσο ποτέ άλλοτε τις τελευταίες δεκαετίες, κρίνονται οι σημερινές εκλογές, καθώς από την έκβασή τους δεν θα κριθεί μόνο ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση αλλά και η πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα την επόμενη –τουλάχιστον– τετραετία.
Τα κόμματα ολοκλήρωσαν μια μακρά και επίπονη προεκλογική περίοδο, που διήρκεσε περισσότερο από κάθε άλλη φορά, μέσα σε κλίμα πόλωσης, συγκρούσεων και σκανδαλολογίας. Η προβολή θέσεων και προγραμμάτων πέρασε σε δεύτερη μοίρα, κυριάρχησε ο καταγγελτικός λόγος, οι οξείς χαρακτηρισμοί, η κινδυνολογία και η γκρίζα προπαγάνδα. Τα πράγματα θα γίνουν σαφώς (προφανώς) πολύ… χειρότερα, αν η χώρα οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές.
Τα δύο μεγάλα κόμματα, που διεκδικούν και την εξουσία, έθεσαν στους πολίτες τα δικά τους ξεχωριστά διλήμματα με φόντο την επόμενη ημέρα. Νέα Δημοκρατία και Κυρ. Μητσοτάκης επέμειναν στην ανάγκη η χώρα να παραμείνει σε τροχιά σταθερότητας και ότι αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μέσα από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έστω και στις επαναληπτικές εκλογές. Για τον λόγο αυτό και απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, με το επιχείρημα ότι υπάρχει χάσμα στις θέσεις των δύο κομμάτων σε βασικά θέματα αλλά και ότι ο Ν. Ανδρουλάκης βρίσκεται πλέον εγγύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά στη Νέα Δημοκρατία. «Στις 21 Μαΐου (σ.σ.: σήμερα) ψηφίζουμε για το ποιος θα κρατάει σταθερά το τιμόνι της χώρας την επόμενη τετραετία», υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
«Η χώρα χρειάζεται προοδευτική κυβέρνηση και πολιτική αλλαγή», ήταν το… δόγμα του Αλ. Τσίπρα σε όλη την προεκλογική περίοδο, τονίζοντας ότι μόνο έτσι θα μπει τέλος στο καθεστώς της Νέας Δημοκρατίας, στις υποκλοπές, στη διαφθορά, στις απευθείας αναθέσεις και στα σκάνδαλα. Παράλληλα, συνέχισε να εκπέμπει μηνύματα (αλλά και διλήμματα) προς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην Ελληνικής Λύσης) για κοινό μέτωπο κατά της Δεξιάς! ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 απάντησαν αρνητικά τόσο σε κυβέρνηση συνεργασίας όσο και στο ενδεχόμενο παροχής ψήφου ανοχής στο Κοινοβούλιο. Σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιστάσεις και τους… όρους του Ν. Ανδρουλάκη, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε διατεθειμένος να συμφωνήσει και σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και μοναδικό αντικείμενο την κάθαρση και τον καταλογισμό ευθυνών για το σκάνδαλο των υποκλοπών και την τραγωδία στα Τέμπη.
Σε μια τέτοια περίπτωση, μάλιστα, θα δεχόταν τρίτο πρόσωπο, κοινής αποδοχής, για τη θέση του πρωθυπουργού. Η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη ήταν αρνητική, αλλά αύριο θα ξημερώσει μια άλλη μέρα και όλα μπορούν να εξελιχθούν διαφορετικά, να επικρατήσουν άλλες λογικές.