Σε κλοιό πιέσεων το ΠΑΣΟΚ – Το μετέωρο βήμα του Ν. Ανδρουλάκη

Σε κλοιό πιέσεων το ΠΑΣΟΚ – Το μετέωρο βήμα του Ν. Ανδρουλάκη

Χαρακτήρα μάχης χωρίς αύριο έχουν προσλάβει οι σημερινές εκλογές για το ΠΑΣΟΚ, καθώς το αποτέλεσμα της κάλπης είναι πιθανό να καθορίσει όχι μόνο το μέλλον του Κινήματος αλλά και του Ν. Ανδρουλάκη. Η επίτευξη ενός ισχυρού διψήφιου ποσοστού, που είναι ο στόχος που έχει θέσει η Χαριλάου Τρικούπη, θα φέρει το ΠΑΣΟΚ σε ρόλο πρωταγωνιστή των μετεκλογικών εξελίξεων.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο χώρος θα μπει σε έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας, που είναι απίθανο να κλείσει αναίμακτα.

Τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου, το Κίνημα βρέθηκε εν μέσω σφοδρών και αμφίπλευρων πιέσεων και αυτό φάνηκε να φρενάρει τη δυναμική του. Από τη μια ήταν ο Κυρ. Μητσοτάκης, που έκανε συνεχή ανοίγματα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, ταυτίζοντάς τον με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και από την άλλη πλευρά ο Αλ. Τσίπρας, με τις ανοιχτές προσκλήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας χωρίς δεύτερες εκλογές.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έριξε στο τραπέζι πρόταση για τη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και με μοναδικό θέμα την κάθαρση του σκανδάλου των υποκλοπών και της τραγωδίας στα Τέμπη. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται σύμφωνος στο να είναι επικεφαλής της κυβέρνησης τρίτο πρόσωπο, ικανοποιώντας τον όρο που θέτει σταθερά ο Ν. Ανδρουλάκης. Με τον τρόπο αυτό αυξάνει τον βαθμό των πιέσεων προς τη Χαριλάου Τρικούπη.

Σε μια προσπάθεια να ανακόψει τις «επιθέσεις» και τις «προσκλήσεις», ο Ν. Ανδρουλάκης τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου επιδόθηκε σε έναν σκληρό διμέτωπο αγώνα, ενώ παράλληλα κατηγόρησε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ότι σκοπός τους είναι να μπλοκάρουν την ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ. Υπογράμμισε κατ’ επανάληψη ότι, αν το Κίνημα πετύχει τον στόχο του, θα θέσει τους όρους του τόσο για τα πρόσωπα όσο και για την πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση. Εμφανίσθηκε δε αισιόδοξος και βέβαιος ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι εφικτός από αυτές τις εκλογές και ως εκ τούτου δεν θα χρειαστούν επαναληπτικές.

Είναι προφανές ότι στη Χαριλάου Τρικούπη δεν επιθυμούν δεύτερες κάλπες, καθώς γνωρίζουν ότι η πόλωση που θα επικρατήσει μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρωτοφανής και είναι πολύ πιθανό το Κίνημα να πιεσθεί σημαντικά και να υποχωρήσει το ποσοστό του. Και να χαθούν έτσι οι θετικές εντυπώσεις που ενδεχομένως θα έχουν δημιουργηθεί στις σημερινές πρώτες εκλογές.

Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν και σε ποιο βαθμό ο κ. Ανδρουλάκης είναι διατεθειμένος να βάλει νερό στο κρασί του και να συμπράξει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας (προοδευτική, των «ηττημένων» ή ειδικού σκοπού), βάζοντας στην άκρη κάποιους από τους όρους του.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ