Βασ. Γιόγιακας στο “Π”: Εκλογές: Μετά την απομάκρυνση από το «ταμείο», ουδέν λάθος αναγνωρίζεται
–Τι έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τι αποφασίζουμε με την ψήφο μας στις βουλευτικές εκλογές
Του
ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΟΓΙΑΚΑ
Ιατρού Καρδιολόγου,
Υποψήφιου Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Θεσπρωτίας
Οι εθνικές εκλογές είναι και ευκαιρία απολογισμού μιας κυβερνητικής θητείας. Σεβόμενος τα «πιστεύω», τις γνώσεις και τα βιώματα καθενός από εμάς, θα έλεγα ότι τα δεδομένα από τη διακυβέρνηση της τελευταίας τετραετίας οδηγούν σε τρία συμπεράσματα:
Το ένα είναι ότι, παρά τα όσα αναπάντεχα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας είναι σε καλύτερο σημείο απ’ ό,τι το 2019. Αρκεί να κοιτάξει κανείς τα βασικά οικονομικά μεγέθη: Ο εθνικός πλούτος –το ΑΕΠ– μεγάλωσε, το δημόσιο χρέος είχε τη μεγαλύτερη μείωση σε όλη την Ευρώπη, οι ξένες επενδύσεις υπερδιπλασιάστηκαν, τα «κόκκινα» δάνεια έπεσαν στο 1/10 των συνολικών δανείων, το διαθέσιμο κατά κεφαλήν εισόδημα αυξήθηκε κατά 800 ευρώ, συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε, κατά γενική ομολογία, με επιτυχία όλες τις σοβαρές αναποδιές που συνέβησαν στη θητεία της: Από τα επεισόδια με την Τουρκία στον Έβρο και στο Αιγαίο μέχρι την παγκόσμια πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία και ό,τι αυτός έφερε. Έδωσε συνολικά περίπου 45 δισ. ευρώ για να στηρίξει νοικοκυριά, επαγγελματίες, επιχειρήσεις και κυρίως τους έχοντες μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτό το επέτρεψε η ανάπτυξη της οικονομίας και η φρόνιμη διαχείριση των οικονομικών. Χωρίς «να τιναχτεί η μπάνκα στον αέρα», χωρίς να μπει σε κίνδυνο το δημοσιοοικονομικό συμμάζεμα που με τεράστια προσπάθεια έγινε την προηγούμενη δεκαετία…
Ένα τρίτο συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν χρησιμοποίησε ως άλλοθι τις αλλεπάλληλες, πρωτοφανείς κρίσεις για να κάνει πίσω σε αυτά που υποσχέθηκε το 2019. Αντιθέτως, έκανε πράξη βασικές δεσμεύσεις: Μείωσε φόρους και άλλες επιβαρύνσεις, με κύριο παράδειγμα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%. Αύξησε τον βασικό μισθό κατά 20% και μια σειρά επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας. Δημιούργησε 300.000 θέσεις εργασίας, ρίχνοντας την ανεργία για πρώτη φορά εκεί που ήταν το 2010. Αύξησε τις συντάξεις –για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια– και μείωσε σημαντικά την προσωπική διαφορά για πάνω από μισό εκατομμύριο συνταξιούχους. Κατάφερε ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση κύριων συντάξεων. Το ίδιο έγινε και όσον αφορά τις βασικές δεσμεύσεις στην παιδεία, στην οικογενειακή πολιτική, στην προστασία της εργασίας, στο μεταναστευτικό, στην ασφάλεια, στο ψηφιακό κράτος.
Η σημερινή κυβέρνηση, λοιπόν, έφερε τη χώρα σε πολύ καλύτερο σημείο από ό,τι ήταν το 2019, έβαλε πλάτη και κράτησε όρθια την κοινωνία σε διαδοχικές διεθνείς κρίσεις και κράτησε τις υποσχέσεις της. Αυτό δείχνουν τα γεγονότα και τα στοιχεία.
Προφανώς, δεν έγιναν όλα σωστά. Όμως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε την ειλικρίνεια να αναγνωρίσει παραλείψεις και αστοχίες και, επίσης, είχε τη βούληση και την ικανότητα να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να μην ξανασυμβούν. Αυτό έκανε μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, αυτό έκανε μετά την υπόθεση των υποκλοπών, με την αναμόρφωση της ΕΥΠ.
Στις 21 Μαΐου, λοιπόν, καλούμαστε να αποφασίσουμε αν αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε το 2019, για να φέρει την πατρίδα μας ακόμα πιο μπροστά. Καλούμαστε να αποφασίσουμε αν θέλουμε τη στιβαρότητα μιας ομάδας που έχει δοκιμαστεί στα δύσκολα και έχει φέρει αποτέλεσμα ή αν θα μπούμε σε περιπέτειες, με συμμαχίες ακυβερνησίας και πολιτικούς πειραματισμούς που θα μας πάνε χρόνια πίσω. Αν, τελικά, θέλουμε σταθερότητα ή αβεβαιότητα.
Οι εκλογές που διεξάγονται σήμερα δεν είναι ούτε μεταβατικές ούτε χαλαρές. Το αποτέλεσμά τους μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μας σε επικίνδυνα μονοπάτια και να δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην ομαλότητα που έχει ανάγκη για να πάει μπροστά. Γι’ αυτό και κανείς δεν πρέπει να πάρει την ψήφο του αψήφιστα. Κανείς δεν πρέπει να μείνει σπίτι, αφήνοντας να αποφασίσουν άλλοι για λογαριασμό του. Μετά την απομάκρυνση από το «ταμείο», ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.