Θεανώ Φωτίου στο “Π”: Σήμερα ψηφίζουμε για τη ζωή μας και το μέλλον μας

Θεανώ Φωτίου στο “Π”: Σήμερα ψηφίζουμε για τη ζωή μας και το μέλλον μας

Της
ΘΕΑΝΩΣ ΦΩΤΙΟΥ
Υποψήφιας Βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών


Τέσσερα χρόνια τώρα, ο ελληνικός λαός υφίσταται το οδυνηρό καθεστώς Μητσοτάκη. Παρά τα επικοινωνιακά ψέματα, η κοινωνική πλειοψηφία βιώνει διαρκή επιδείνωση του βιοτικού της επιπέδου και μόνιμη απειλή για το μέλλον.

Αντί για «θηριώδη» ανάπτυξη, βλέπει θλιβερές ευρωπαϊκές πρωτιές σε ενεργειακή κρίση, ακρίβεια και πληθωρισμό, μειώσεις του πραγματικού εισοδήματος, ανεργία των νέων και στεγαστική κρίση. Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η φτώχεια, η παιδική φτώχεια και οι ανισότητες, που επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν μειωθεί κατά 5 – 6 μονάδες, αυξήθηκαν. Τα μεσαία στρώματα εξαπατήθηκαν. Βλέπουν ότι οι μειώσεις άμεσων φόρων, π.χ. ΕΝΦΙΑ και γονικών παροχών, ωφέλησαν μόνο τους έχοντες και κατέχοντες, ενώ οι άδικοι υψηλοί έμμεσοι φόροι «εξατμίζουν» τα εισοδήματά τους. Η μεσαία τάξη κατέληξε να ζει με κουπόνια. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν μπορούν να δανειστούν από τις τράπεζες, χάνουν τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων και τα δάνειά τους «κοκκινίζουν». Οι συνταξιούχοι έχασαν σε τέσσερα χρόνια 7,5 δισ. από την κατάργηση της θεσμοθετημένης από τον ΣΥΡΙΖΑ 13ης σύνταξης και τη μη καταβολή των αναδρομικών. Το κοινωνικό κράτος (υγεία, παιδεία, ασφάλιση) ιδιωτικοποιείται και όποιος δεν έχει να πληρώσει αφήνεται στη μοίρα του.

Σήμερα, δεν πηγαίνουμε στην κάλπη για να κάνει ο Μητσοτάκης μια «δημοσκοπική άσκηση σε πραγματικές συνθήκες». Ψηφίζουμε για να αλλάξουμε τη ζωή μας και το μέλλον μας. Για να αναδείξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρώτο κόμμα, ώστε να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων.

Ψηφίζουμε για να διασφαλίσουμε ότι κανείς μας δεν θα είναι μόνος αν κάτι συμβεί εξαιτίας κοινωνικών, υγειονομικών ή οικονομικών αιτίων. Μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο, ισχυρό, δωρεάν ΕΣΥ και ένα τεράστιο δίκτυο υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας στους δήμους, με χιλιάδες προσλήψεις, για τη φροντίδα παιδιών, αναπήρων, χρονίως πασχόντων και ηλικιωμένων.

Οι νέοι στοχοποιήθηκαν και στις πλατείες, κατά την πανδημία, και στα πανεπιστήμια, ακόμη και για τις ταινίες που προτιμούν. Από τα δημόσια πανεπιστήμια αποκλείονται 18.000 τον χρόνο λόγω ελάχιστης βάσης εισαγωγής, για να πλουτίζουν τα ιδιωτικά κολλέγια. Η χώρα χάνει την ευκαιρία να γίνει ανταγωνιστική μέσω της γνώσης.

Ενισχύουμε τη δωρεάν δημόσια παιδεία όλων των βαθμίδων, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό της στο 5% του ΑΕΠ, όσο είναι και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Με ΠΝΠ καταργούμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής και εξασφαλίζουμε φέτος την είσοδο 20.000 παιδιών στα ΑΕΙ.

«Βόμβα» στα θεμέλια της κοινωνίας είναι η στεγαστική κρίση. Δηλαδή, το ότι 1 στα 3 νοικοκυριά δίνει το μισό του εισόδημα για έξοδα στέγης. Παράλληλα, το Airbnb δημιουργεί «φούσκα» υπερτιμημένων αξιών ενοικίασης και αγοράς. Με τον πτωχευτικό νόμο Μητσοτάκη ακόμη και φυσικά πρόσωπα μπορούν να χάσουν το σπίτι τους για χρέη προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Με τους πλειστηριασμούς επιχειρείται η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου, δεδομένου ότι τα 4/5 του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών είναι η κατοικία τους.

Η στεγαστική κρίση χτυπάει κυρίως τους νέους, με 7 στους 10 να μην μπορούν να εγκαταλείψουν το παιδικό τους δωμάτιο. Γι’ αυτό:

Δίνουμε σε 400.000 νέους 25 – 44 ετών επιδότηση ενοικίου, από 140 ευρώ τον μήνα για ένα άτομο έως 350 ευρώ τον μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά.

Δημιουργούμε τις υποδομές ώστε οι νέοι –και όχι μόνο– με κοινωνικούς όρους είτε να παίρνουν χαμηλότοκα δάνεια για ιδιόκτητη στέγη είτε να ενοικιάζουν οικονομική κατοικία.

Απαγορεύουμε το Airbnb σε εταιρείες και το επιτρέπουμε μόνο σε πολίτες, για μέχρι 2 – 3 ακίνητα.

Δημιουργούμε έναν νέο, καινοτόμο θεσμό, την Τράπεζα Στέγης, για κοινωνική κατοικία με νέους όρους. Η Τράπεζα Στέγης περιλαμβάνει κενά κτίρια του Δημοσίου, εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών και κυρίως διαμερίσματα ιδιωτών που τα διαθέτουν στην Τράπεζα για 5 – 10 χρόνια χάρη σε ένα ελκυστικό «πακέτο» κινήτρων: φοροελαφρύνσεις, εγγυημένα 12 ενοίκια τον χρόνο, ενεργειακή αναβάθμιση, ασφάλιση ακινήτου, παράδοση σε καλή κατάσταση μετά τη λήξη της παραχώρησης.

Εγκαθιδρύουμε ένα εκτεταμένο κράτος κοινωνικής προστασίας και φροντίδας. Δίνονται σε όλα τα παιδιά δωρεάν vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς σε 10ωρη βάση. Δωρεάν vouchers σε όλα τα παιδιά του δημοτικού για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ, όταν φέτος 85.000 παιδιά που τα δικαιούνταν έμειναν χωρίς vouchers. Διανέμονται καθημερινά 680.000 σχολικά γεύματα υγιεινής μεσογειακής διατροφής σε όλα τα παιδιά του δημοτικού και του νηπιαγωγείου. Δίνονται –για πρώτη φορά– vouchers στα παιδιά του δημοτικού για δωρεάν άθληση σε ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους.

Δίνουμε σε 900.000 γυναίκες το επίδομα μητέρας –αυξάνοντας το ποσό του δεύτερου παιδιού στα 105 ευρώ–, από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 του χρόνια, ανεξαρτήτως σπουδών, και ξανά όταν η μητέρα φτάσει σε συντάξιμη ηλικία, είτε παίρνει σύνταξη είτε όχι. Εξισώνουμε την άδεια μητρότητας για τις εργαζόμενες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τις αυτοαπασχολούμενες επαγγελματίες και τις αγρότισσες, δίνοντας σε όλες επίδομα μητρότητας για 9 μήνες.

Αυξάνουμε τα αναπηρικά επιδόματα κατά 20% και εξασφαλίζουμε προσωπικό φροντιστή ή βοηθό για 70.000 αναπήρους και εργαλεία αξιοπρέπειας (τεχνητά μέλη, αμαξίδια κ.λπ.), χωρίς επιβαρύνσεις. Διαμορφώνουμε πλήρως προσβάσιμες Γειτονιές σε 20 πόλεις και δημιουργούμε 160 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης 4 – 6 ατόμων για τα ανάπηρα παιδιά, απαντώντας στην αγωνία των γονιών τους για το τι θα απογίνουν όταν οι ίδιοι εκλείψουν.

Δημιουργούμε 380 Ψηφιακά Κέντρα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΟΦΗΛΙ) σε κάθε δήμο και εγκαθιστούμε σύστημα παρακολούθησης, εντοπισμού και τηλεειδοποίησης, σε περίπτωση ανάγκης, σε 24ωρη βάση.

Αυτές οι δωρεάν υπηρεσίες και παροχές συνιστούν τον κοινωνικό μισθό, δηλαδή τα χρήματα που αν δεν δοθούν από το κράτος θα τα πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους.

Για όλα αυτά ψηφίζουμε σήμερα. Για το συμβόλαιο νίκης που υπογράφει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τον λαό. Για τη ζωή μας και το μέλλον μας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ