Θα κάνουμε εκλογές ή θα μείνουμε στην εικονική πραγματικότητα; – Του Ν. Στραβελάκη
–Σκέψεις με αφορμή τη δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε η Euractiv
Του
ΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗ,
Οικονομολόγου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Όλο το προεκλογικό διάστημα είχαμε σειρά δημοσκοπήσεων, τα αποτελέσματα των οποίων διέφεραν σημαντικά, ιδιαίτερα αναφορικά με δημοσκοπήσεις που έγιναν στο εξωτερικό, όπως μας πληροφόρησε η ιστοσελίδα Euractiv την Κυριακή 14 Μαΐου.
Η δημοσκόπηση έκανε μεγάλη αίσθηση, διότι τα αποτελέσματά της ήταν κατά πολύ διαφορετικά από τις δημοσκοπήσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Με αυτά τα ποσοστά η αυτοδυναμία κάποιου κόμματος είναι όνειρο θερινής νυκτός και όλη η εκλογική αριθμητική, στην οποία έχουν επιδοθεί συστημικά κόμματα και κανάλια το τελευταίο διάστημα, πάει στο καλάθι των αχρήστων.
Προφανώς, δεν θα επιχειρήσω να φάω το ψωμί των δημοσκόπων, επιχειρηματολογώντας για το ποια δημοσκόπηση είναι έγκυρη και ποια όχι. Άλλωστε τα αποτελέσματα των εκλογών στη Τουρκία έδειξαν ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι κάποιο αξιόπιστο εργαλείο, αφού ο φερόμενος ως σίγουρος νικητής Κιλιτσντάρογλου έχασε πανηγυρικά από τον Ερντογάν, με τον τελευταίο να αγγίζει την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο.
Αυτό που βρίσκω σημαντικό είναι η προσπάθεια ενός ολόκληρου συστήματος, κομμάτων, Μέσων Ενημέρωσης, δημοσκοπικών εταιρειών, ξένων πρεσβειών και επιχειρηματικών συμφερόντων, να χειραγωγήσει την εκλογική διαδικασία. Ενός συστήματος που θέλει να περιορίσει την πολιτική συζήτηση στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, στο εκλογικό σύστημα και στην αριθμητική των βουλευτικών εδρών.
Το σύστημα αυτό δίνει τα ρέστα του για την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την παραμονή του κ. Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία. Η λογική είναι απλή: Κλίμα νίκης για να απογοητευτούν οι ψηφοφόροι των αντιπάλων –ιδιαίτερα οι νέοι– και να μην ψηφίσουν και τρομοκράτηση των ανθρώπων μεγάλης ηλικίας για τα δεινά της ακυβερνησίας, ώστε να πάνε στην κάλπη. Βλέπετε, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας συγκεντρώνει ποσοστά αυτοδυναμίας μόνο στην ηλικιακή κατηγορία 55+, στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες είναι τις περισσότερες φορές στη δεύτερη θέση. Με άλλα λόγια, οι δημοσκοπήσεις χρησιμοποιούνται για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και του εκλογικού αποτελέσματος, παρά για την εκτίμηση των τάσεων του εκλογικού σώματος.
Βλέπετε, τα συμφέροντα που παίζονται αυτό το διάστημα είναι μεγάλα. Αυτό φάνηκε από την πρεμούρα της απερχόμενης κυβέρνησης, παρά τον προεκλογικό πυρετό, να καταθέσει την Πέμπτη 18/5 αίτηση εκταμίευσης της τρίτης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης με πεντάμηνη αξιολόγηση. Με αυτόν τον τρόπο, θέλει να εξασφαλίσει ότι η δόση θα πάει στους καλούς της φίλους, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος.
Όμως, το πολιτικό επίδικο των εκλογών για την άρχουσα τάξη δεν σταματά στην τρίτη δόση. Η πολυεθνική πετρελαίου Total θέλει την οριοθέτηση των ΑΟΖ στο Αιγαίο και στο Κρητικό Πέλαγος. Για τον σκοπό αυτό, έχουν προγραμματισθεί ήδη διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, υπό αμερικανική κηδεμονία, ώστε να ρυθμιστεί το θέμα. Βέβαια, ο εκλεκτός των ΗΠΑ από τουρκικής πλευράς, ο κ. Κιλιτσντάρογλου, δεν θα καθίσει στο τραπέζι. Θα ήταν μεγάλη ήττα για τους Αμερικανούς να μην καθίσει και ο έτερος εκλεκτός τους, ο κ. Μητσοτάκης.
Βέβαια, όλα αυτά μικρή σημασία έχουν για τα λαϊκά συμφέροντα. Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με τον δωδέκατο χρόνο κρίσης και ανέχειας, που όλο και εντείνεται, την ίδια ώρα που 700.000 σπίτια κινδυνεύουν να βγουν στο σφυρί. Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, η κοινωνία θα πρέπει να οργανώσει την άμυνά της, αποδυναμώνοντας την όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές.
Τα 2,5 εκατ. που κινητοποιήθηκαν πανελλαδικά με αφορμή το έγκλημα των Τεμπών είναι παρακαταθήκη γι’ αυτό. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, και κυρίως οι νέοι, πρέπει να φτάσουν στην κάλπη, ξεπερνώντας το ξενέρωμα των κενών περιεχομένου πολιτικών συζητήσεων στα κανάλια. Πρέπει να καταλάβουμε ότι μόνο ξεπερνώντας τις εκλογές της εικονικής πραγματικότητας, που επιχειρούν να στήσουν, θα αποδυναμωθεί η συστημική πολιτική στο σύνολό της. Μαζικά λοιπόν στις κάλπες.