Οι νέοι μήλον της Έριδος για ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Οι νέοι μήλον της Έριδος για ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

–Το 64% των ψηφοφόρων ηλικίας 17 – 29 ετών δηλώνει ότι θα πάει σίγουρα να ψηφίσει

Διφορούμενα είναι τα μηνύματα που φτάνουν από τις δημοσκοπήσεις σχετικά με τη στάση που θα τηρήσουν οι νέοι (17 – 29 ετών) στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Μετά την τραγωδία των Τεμπών είχε καταγραφεί μια αύξηση της οργής και της αγανάκτησης, που συνοδευόταν από αποδοκιμασία όσον αφορά το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Παράλληλα, είχε κάνει την εμφάνισή της μια τάση προς την πλευρά των μικρότερων, αντισυστημικών κομμάτων, ως μια κίνηση αποδοκιμασίας των παραδοσιακών κομμάτων. Προϊόντος του χρόνου, η ένταση υποχώρησε και στις τάξεις των νέων καταγράφεται κλίμα αδιαφορίας. Σε πρόσφατη έρευνα μόνο το 64% απάντησε ότι θα προσέλθει στις κάλπες και θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Την ίδια στιγμή, τα κόμματα, κυρίως τα δύο μεγαλύτερα (Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ), έχουν επιδοθεί σε μια σκληρή και επίπονη προσπάθεια να εξασφαλίσουν τη στήριξη των νέων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται περί τους 400.000 που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα μεγάλο γκρουπ ψηφοφόρων, που με τη στάση του μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα. Κυρ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας προχώρησαν σε εξαγγελίες και υποσχέσεις.

Ο πρώτος προανήγγειλε μέτρα στήριξης για τη στέγαση, pass για ταξίδια κ.ά., ενώ ο δεύτερος ελεύθερη είσοδο στα πανεπιστήμια! Παράλληλα, με αλλεπάλληλες δημόσιες αναφορές τους προέτρεψαν τα νέα παιδιά να πάρουν μέρος στις εκλογές. «Πηγαίνετε και ψηφίστε ό,τι θέλετε», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού. «Μην αφήσετε αυτό το βόλι να πάει χαμένο», υπερθεμάτισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις εκλογές του 2019 μπορεί η Νέα Δημοκρατία να αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, ωστόσο, ηττήθηκε καθαρά από τον ΣΥΡΙΖΑ στο κομμάτι των νέων. Η κατάσταση, όπως δείχνουν οι έρευνες, δεν έχει αλλάξει σημαντικά. Σε αυτή που έκανε η Opinion Poll μέσα στον Απρίλιο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 20,5% και η Νέα Δημοκρατία 18,5%. Στην Κουμουνδούρου επικρατεί εύλογα αισιοδοξία και ο στόχος τους είναι στις εκλογές αυτές να αυξήσουν τη διαφορά. Στο Μέγαρο Μαξίμου πάλι είναι ικανοποιημένοι που η διαφορά παραμένει στα χαμηλά, παρά τα όσα συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες. Προσδοκούν δε ότι με τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα αμβλυνθεί το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στις τάξεις των νέων για την κυβέρνηση.

Το στοιχείο πάντως που προβληματίζει τις ηγεσίες και των δύο μεγάλων κομμάτων είναι ο χρόνος που διεξάγονται οι εκλογές. Παραμονές των εξετάσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, και ιδίως οι Πανελλήνιες, οπότε υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλος αριθμός μαθητών να απέχει από την εκλογική διαδικασία, δίνοντας βάση στα μαθήματα που πρόκειται να εξεταστεί. Τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα, αν υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές στις αρχές Ιουλίου. Όταν χιλιάδες νέοι θα έχουν φύγει για τις καλοκαιρινές διακοπές και πολλοί άλλοι θα έχουν ξεκινήσει κάποια εποχική απασχόληση.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ