Γκρεμίζει τις γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ ο Μητσοτάκης
–Στρατηγική διπλών εκλογών με στόχο την αυτοδυναμία από το Μέγαρο Μαξίμου
Την προσήλωσή του στη στρατηγική των διπλών εκλογών, με απώτερο στόχο την αυτοδυναμία, υπογραμμίζει με διαρκώς αυξανόμενη ένταση ο Κυρ. Μητσοτάκης καθώς βαδίζουμε προς την τελική ευθεία για την (πρώτη) αναμέτρηση της 21ης Μαΐου.
Με εμφατικό τρόπο τις τελευταίες ημέρες, αποκλείει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα και τονίζει σχεδόν μονότονα ότι η χώρα έχει ανάγκη από σταθερές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις.
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, εκτός από την ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας, κατέδειξαν ότι με ΠΑΣΟΚ μπορούν να αθροίσουν έναν αριθμό βουλευτών (153 – 155) που τους δίνει τη δυνατότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας. «Δεν αρκεί να βγαίνουν οι αριθμοί», έσπευσε να δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης, προλειαίνοντας τον δρόμο για το τελικό «όχι». «Έχουμε πρόβλημα με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη διάσταση απόψεων που υπάρχει σε ζητήματα που το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί μείζονος σημασίας και είναι στις προτεραιότητες για τη δεύτερη τετραετία. Θέλοντας να υπογραμμίσει το… χάσμα που υφίσταται μεταξύ των δύο κομμάτων, ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι «επί ημερών Ανδρουλάκη το ΠΑΣΟΚ έχει διολισθήσει σε θέσεις που το φέρνουν πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι σε εμάς».
Η επισήμανσή του αυτή έχει ως στόχο να διεγείρει τα αντανακλαστικά των κεντρώων ψηφοφόρων του Κινήματος, που κάθε άλλο παρά τους ενθουσιάζει η προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα. Τους τελευταίους μήνες, τα μηνύματα του κ. Μητσοτάκη προς αυτήν την πλευρά ήταν συνεχή και συνοδεύονταν με την προειδοποίηση ότι είναι πιθανόν να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και την επομένη να τους… βγει πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας!
Η επιλογή του πρωθυπουργού, με δική του πρωτοβουλία, να διευρύνει το ρήγμα στις σχέσεις του με τον Ν. Ανδρουλάκη οφείλεται –όχι αποκλειστικά, αλλά σε μεγάλο βαθμό– στα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, οι οποίες καταγράφουν την άνοδο των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας πολύ κοντά στον στόχο (34% – 35%) που έχουν θέσει από το Μέγαρο Μαξίμου. Ποσοστά που κατά την εκτίμησή τους θα αποτελέσουν τη βάση, ούτως ώστε στις επαναληπτικές εκλογές να καταστεί εφικτή η αυτοδυναμία. Και έτσι την επόμενη ημέρα ο κ. Μητσοτάκης να αναζητήσει μεν συνεργασίες σε επίπεδο προσώπων, αλλά να μη χρειαστεί να μπει σε παζάρια και συμβιβασμούς για πολιτικές και πρόσωπα.
Στο επιτελείο του πρωθυπουργού θεωρούν ότι, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επιτευχθεί μια κυβερνητική συνεργασία με τον Ν. Ανδρουλάκη. Κυρίως λόγω του όρου του επικεφαλής (πρωθυπουργός) να μην είναι ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό είναι κάτι που στο Μέγαρο Μαξίμου δεν δέχονται να συζητήσουν ούτε σε θεωρητικό επίπεδο. Από την άλλη πιστεύουν ότι πολύ δύσκολα ο κ. Ανδρουλάκης θα εξασφάλιζε τη σύμφωνη γνώμη των στελεχών του Κινήματος για μια συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ένα σημαντικό τμήμα στελεχών αλλά και ψηφοφόρων θα εξεγειρόταν σε μια τέτοια προοπτική.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει μέχρι την τελευταία στιγμή στο αφήγημά του ότι ο τόπος έχει ανάγκη από μια ισχυρή, αυτοδύναμη και αποτελεσματική κυβέρνηση που θα δρα άμεσα και χωρίς καθυστέρηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Στοχεύοντας στην ψήφο των πολιτών που επιθυμούν σταθερότητα και πρόοδο, χωρίς πειραματισμούς και πισωγυρίσματα.