Γκ. Μαγιορκίνης, καθ. Επιδημιολογίας: Η γρίπη των πτηνών μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία!

Γκ. Μαγιορκίνης, καθ. Επιδημιολογίας: Η γρίπη των πτηνών μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία!

–Δεν πρέπει να ανησυχούμε αυτήν τη στιγμή για τη γρίπη των σκύλων, λέει ο Ν. Τζανάκης

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι επιστήμονες παρατηρούν έξαρση της γρίπης των πτηνών, με τα περιστατικά στους ανθρώπους να θεωρούνται σοβαρά, αφού η θνητότητα ξεπερνάει το 20%.

Όπως δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, ο ιός της γρίπης των πτηνών έχει εξαπλωθεί από τα πτηνά και στα θηλαστικά, περισσότερο από άλλες χρονιές. Μέχρι στιγμής, τα κρούσματα στους ανθρώπους είναι σποραδικά, ο ιός δεν έχει δείξει ότι μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά φέτος έχει προσβάλει περισσότερους ανθρώπους από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτός είναι και ο λόγος που η παγκόσμια ιατρική κοινότητα ανησυχεί μήπως μια ενδεχόμενη εξάπλωση μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία. Ο κ. Μαγιορκίνης διευκρινίζει ότι η μετάδοση του ιού στον άνθρωπο γίνεται ύστερα από επαφή με άρρωστο πτηνό και όχι από την κατανάλωσή του και συνήθως πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι κάνουν εκτροφή πτηνών, αφού εύκολα μπορεί να μεταδοθεί στις φάρμες λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης πτηνών. Για την ώρα δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά με μόλυνση ανθρώπου από άλλον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τη δεδομένη στιγμή, η πιθανότητα να εξαπλωθεί στον άνθρωπο και να δημιουργήσει πανδημία είναι μικρή. «Η ετοιμότητα για μια επόμενη πανδημία είναι μια συζήτηση που δεν έχει κλείσει. Είναι δύσκολο να πούμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε πανδημία. Όταν συμβεί, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε όσο πιο καλά γίνεται. Οι πρώτες 60 μέρες είναι οι πιο σημαντικές για την πλήρη ανατροπή της πανδημίας. Μετά τις πρώτες 60 μέρες είναι εξαιρετικά δύσκολο να σταματήσει η ροή της πανδημίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης και συνεχίζει:

«Ειδικά σε σχέση με την γρίπη των πτηνών υπάρχει θεραπευτική αγωγή, η οποία όμως δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, χρειάζονται πολύ καλύτερες, ενώ το σημαντικό σε κάθε περίπτωση τέτοιων λοιμώξεων είναι να ξεκινήσει η αγωγή από την πρώτη μέρα. Επομένως, είναι κρίσιμη η έγκαιρη διάγνωση».

Στο ερώτημα για το σενάριο ενδεχόμενης επόμενης πανδημίας ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε ως εξής: «Δεν είναι κάτι το οποίο θεωρούμε ότι θα συμβεί αύριο, αλλά να είμαστε σίγουροι ότι, για παράδειγμα, στα επόμενα 20 – 30 χρόνια θα έχουμε πάλι πανδημία. Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην έχουμε. Η συχνότητα αυξάνεται και αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους. Οι δύο κυριότεροι είναι ότι η πυκνότητα του ανθρώπινου πληθυσμού είναι μεγάλη, οπότε οι ιοί εξαπλώνονται πιο γρήγορα. Και το δεύτερο στοιχείο είναι ότι οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές. Αν ένας ιός μολύνει κάποιον στην Κίνα, αύριο γίνεται πρόβλημα στον Καναδά».

Ο μεταλλαγμένος ιός της γρίπης Η3Ν2 μολύνει σκύλους!
Το τελευταίο διάστημα έχουμε σε παγκόσμιο επίπεδο αύξηση κρουσμάτων γρίπης σε σκύλους. Όπως εξηγεί στο ertnews.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, η γρίπη των σκύλων είναι μια ιογενής λοίμωξη των σκύλων που προκαλείται από έναν τύπο γρίπης Α των πτηνών και ειδικά από το στέλεχος που ονομάζεται H3N2. Μόλυνε για πρώτη φορά σκύλους το 2006, προκαλώντας ήπια νόσηση.

Μεταδίδεται στα σκυλιά με την επαφή μεταξύ τους, δηλαδή αερογενώς και με την ανταλλαγή εκκρίσεων του αναπνευστικού. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί περιστατικό μόλυνσης από αυτό το στέλεχος από σκύλο σε άνθρωπο. Αυτήν τη στιγμή δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία.

«Η επιστημονική διαπίστωση ότι ένας ιός περνά από τα πτηνά στα θηλαστικά δημιουργεί ανησυχία γένεσης μιας νέας πανδημίας. Αυτό συμβαίνει διότι ο οργανισμός ενός ανώτερου θηλαστικού όπως ο σκύλος έχει, σε σύγκριση με τα πτηνά, πολύ μεγαλύτερη κυτταρική συγγένεια με τον άνθρωπο. Συνεπώς, ο ιός που υποβόσκει προς το παρόν μόνο στον σκύλο μπορεί μέσω μιας σειράς μεταλλάξεων να διανύσει την απόσταση που τον χωρίζει από τα ανθρώπινα κύτταρα και να καταστεί ικανός να μολύνει και να προκαλέσει νόσο στον άνθρωπο. Δεδομένου δε ότι δεν θα έχουμε καθόλου ανοσία έναντι αυτού του νέου ιού, αυξάνονται οι πιθανότητες πανδημίας από μια δυνητικά θανατηφόρο ίωση», επισημαίνει ο καθηγητής.

«Η διαπίστωση βέβαια ότι η ίωση αυτή υπάρχει στους σκύλους από το 2006 και δεν έχει καταστεί μολυσματική για τον άνθρωπο είναι καθησυχαστική. Όμως αυτό δεν αποκλείει, έστω με μικρή πιθανότητα, την κακή εξέλιξη που περιγράψαμε», καταλήγει ο καθηγητής.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ