Τσίπρας και Ανδρουλάκης σε κοινή γραμμή μετά τις εκλογές – Ειδικό Δικαστήριο για υποκλοπές – Τέμπη

Τσίπρας και Ανδρουλάκης σε κοινή γραμμή μετά τις εκλογές – Ειδικό Δικαστήριο για υποκλοπές – Τέμπη

Στη «μαύρη λίστα» Κυρ. Μητσοτάκης, Κ. Αχ. Καραμανλής, Γρ. Δημητριάδης, διοικητές ΟΣΕ, ΕΥΠ, εισαγγελείς

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε ο Κυρ. Μητσοτάκης με την παραδοχή του, στη διάρκεια του debate των πολιτικών αρχηγών, ότι στο ζήτημα των υποκλοπών υπάρχουν στοιχεία που προσδίδουν στην υπόθεση διαστάσεις σκανδάλου.

Η «γκάφα» του αυτή έδωσε την ευκαιρία (δυνατότητα) στα κόμματα της αντιπολίτευσης να θέσουν με εμφατικό τρόπο το θέμα της αναζήτησης (και ποινικών) ευθυνών και την παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκομένων. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ φαίνεται να βρίσκονται στην ίδια γραμμή και ορισμένοι εκτιμούν ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών μπορεί να αποτελέσει τη βάση (αφορμή) για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι τα αποτελέσματα που θα δώσουν οι κάλπες της ερχόμενης Κυριακής θα προσφέρουν αυτήν τη δυνατότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Κουμουνδούρου, στους μετεκλογικούς σχεδιασμούς του Αλ. Τσίπρα υπήρχε εδώ και αρκετούς μήνες το σενάριο της συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής που θα αναλάβει να διερευνήσει την υπόθεση των υποκλοπών. Με βάση και όλα αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στο επιτελείο του εκτιμούν ότι υπάρχουν τα ντοκουμέντα ούτως ώστε το θέμα να φτάσει μέχρι το Ειδικό Δικαστήριο και να αποδοθούν ευθύνες όσο ψηλότερα και αν χρειαστεί στην ιεραρχία της σημερινής κυβέρνησης. Θεωρούν, δε, βέβαιο ότι, με τις διαστάσεις που έχει πάρει η υπόθεση, όλα τα κόμματα θα ψηφίσουν υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής.

Ενδεικτικό των σχεδιασμών που προϋπήρχαν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες δύο προβεβλημένα στελέχη του, η Όλγα Γεροβασίλη και ο Χρ. Σπίρτζης, σε δηλώσεις τους προανήγγειλαν ουσιαστικά την παραπομπή του σκανδάλου σε Ειδικό Δικαστήριο. Φημολογείται δε ότι σε έναν κατάλογο που έχει καταρτιστεί στην Κουμουνδούρου έχουν περιληφθεί τα ονόματα του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, ως προϊσταμένου της ΕΥΠ, του ανιψιού του Γρ. Δημητριάδη, που φέρεται να πρωταγωνίστησε στο σκάνδαλο, του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, εισαγγελέων κ.ά.

Στην ίδια γραμμή, αν και όχι με την ίδια ένταση, κινείται και ο Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος ωστόσο μιλάει για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών, από τις οποίες δεν εξαιρεί ακόμη και τον Κυρ. Μητσοτάκη. Το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ήταν κάτι περισσότερο από σαφές: «Μόνο με προοδευτική κυβέρνηση θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι». Και πρόσθεσε: «Στις 22 του Μάη λοιπόν ας αναλάβουμε όλοι μας τις ευθύνες που μας αναλογούν», επισημαίνοντας έτσι την ανάγκη συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης, που μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών καθίσταται αδήριτη και επιτακτική. Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα, οι πιέσεις από την πλευρά της Κουμουνδούρου θα ενταθούν και πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αρνηθεί ο Ν. Ανδρουλάκης.

Το θέμα των υποκλοπών δεν είναι, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το μοναδικό που ο Αλ. Τσίπρας σκοπεύει να θέσει υπό την κρίση της Προανακριτικής, αν και εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Το δεύτερο θα είναι το θανατηφόρο δυστύχημα στα Τέμπη, που είχε ως αποτέλεσμα των άδικο χαμό 57 ανθρώπων.

Από την έως τώρα διερεύνηση της υπόθεσης έχουν προκύψει εγκληματικές ευθύνες. Στην Κουμουνδούρου, ωστόσο, θεωρούν ότι η κυβέρνηση, μέσω των μηχανισμών που ελέγχει, θα φροντίσει οι ευθύνες να περιοριστούν στο επίπεδο των… σταθμαρχών!

Πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι μετά τις εκλογές, και εφόσον σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση, να προχωρήσει στη συγκρότηση Προανακριτικής (με ανοιχτό το ενδεχόμενο του Ειδικού Δικαστηρίου), βάζοντας όμως στο κάδρο των ευθυνών τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κ. Αχ. Καραμανλή, τη διοίκηση του ΟΣΕ και κάθε άλλον εμπλεκόμενο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ