Τι ανακοινώθηκε στο 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας για τον Καρκίνο του Μαστού και την Υγεία του Μαστού
Οι νέες πρακτικές και οι προκλήσεις στο πεδίο της διάγνωσης και της θεραπείας του καρκίνου του μαστού!
«Οι νέες γυναίκες διαγιγνώσκονται με μεγαλύτερου μεγέθους καρκίνο του μαστού λόγω της μη εφαρμογής των προγραμμάτων πληθυσμιακού ελέγχου με μαστογραφία σε αυτή την ηλικία και επειδή η βιολογική συμπεριφορά του όγκου είναι πιο επιθετική. Επιπλέον αυτών δεν υπάρχει ιδιαίτερο πλεονέκτημα, εάν υποβληθεί η γυναίκα σε μαστεκτομή σε σχέση με τη συντηρητική χειρουργική επέμβαση. Στη θεραπευτική αντιμετώπιση των νέων γυναικών θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη και η γονιμότητα και οι ψυχολογικές καταστάσεις που μπορούν να προκληθούν από τη θεραπεία».
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, την επισήμανση αυτή κάνει η Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, Καθηγήτρια, Γυναικολόγος -Χειρουργός-Μαστολόγος, Πρόεδρος του «21ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για τον Καρκίνο του Mαστού και την Υγεία του Μαστού (21st SIS World Congress on Breast Cancer and Breast Healthcare), που πραγματοποιήθηκε 3 με 6 Μαΐου στη Ρόδο, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Ξενοδοχείου Rodos Palace.
Το Παγκόσμιο αυτό Συνέδριο Μαστολογίας αποτελεί την πιο σημαντική εκδήλωση της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας (Senologic International Society -SIS) για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Το παρακολούθησαν δια ζώσης -ύστερα από την υπομονή και επιμονή της Προέδρου του Συνεδρίου- οι Σύνεδροι διαφόρων ειδικοτήτων, που ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τον μαστό από όλο τον διεθνή επιστημονικό χώρο, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τους 162 κορυφαίους επιστήμονες από όλο τον κόσμο, που είχαν προσκληθεί ως Ομιλητές στο Συνέδριο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προηγούμενου Προέδρου της SIS κ. Mauricio Magalhaes Costa η κ. Μουζάκα έκανε το αδύνατο, δυνατό.
Το Συνέδριο τελούσε υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου Α΄.
Στο Συνέδριο αναλύθηκαν από τους έγκριτους επιστήμονες όλα τα φλέγοντα ζητήματα και οι προκλήσεις στο πεδίο της διάγνωσης και της θεραπείας του καρκίνου του μαστού, καθώς και οι νέες πρακτικές για την προάσπιση της υγείας του μαστού. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη συχνότερη πλέον εμφάνιση του καρκίνου του μαστού στις νέες γυναίκες, στην επιθετικότητα που συνοδεύει τον καρκίνο σε αυτήν την ηλικία και τους επιδημιολογικούς παράγοντες που εντείνουν την εμφάνιση του, ένας από τους οποίους είναι και η καθυστερημένη ηλικία στην απόκτηση του πρώτου παιδιού.
Όπως αναφέρει η κ. Μουζάκα καθώς και ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Καθ. Schlomo Schneebaum ανάμεσα στις σημαντικότερες ανακοινώσεις του Συνεδρίου ήταν και οι εξής:
Σήμερα η θεραπεία με διατήρηση του μαστού έχει εδραιωθεί ως η προτιμώμενη θεραπεία για γυναίκες με καρκίνο του μαστού Σταδίου Ι και ΙΙ, επειδή παρέχει επιβίωση ισοδύναμη με τη μαστεκτομή, και με πλεονέκτημα να διατηρείται το στήθος. Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη συναίνεση υγιών ορίων έχουν καθιερώσει το ”χωρίς καρκινικά κύτταρα στη χρωστική” σε περίπτωση διηθητικού καρκίνου και για το μη διηθητικό πορογενές καρκίνωμα του μαστού το περιθώριο των 2 mm.
Ο ρόλος της Ακτινοθεραπείας μετά από συντηρητική χειρουργική επέμβαση του μαστού είναι καλά εδραιωμένος, καθώς μειώνει σημαντικά τα ποσοστά υποτροπής. Οι νέοι γονιδιωματικοί ταξινομητές που προβλέπουν τον κίνδυνο τοπικής υποτροπής αξιολογούνται επί του παρόντος σε προοπτικές μελέτες ως μέσο με το οποίο η ακτινοβολία του μαστού θα μπορούσε να παραλειφθεί σε επιλεγμένες περιπτώσεις.
Από την άλλη οι γυναίκες που υποβάλλονται σε μαστεκτομή έχουν τη δυνατότητα της Ογκοπλαστικής χειρουργικής η οποία επιτρέπει την ανάπλαση του μαστού με πολύ καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα, με τη διατήρηση του δέρματος ή τη διατήρηση της θηλής. Έχει αυξηθεί το ποσοστό των γυναικών που επιλέγουν την ετερόπλευρη προφυλακτική μαστεκτομή. Τέλος έγινε αναφορά στην αντικατάσταση της εξαίρεσης των λεμφαδένων της μασχάλης στα αρχικά στάδια με τη βιοψία του λεμφαδένα φρουρού, χωρίς να επηρεαστεί η επιβίωση και αποφεύγοντας το λεμφοίδημα του σύστοιχου άνω άκρου.
Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας αναμένονται να ενσωματωθούν νέες τεχνικές στη χειρουργική αντιμετώπιση με την αξιολόγηση των ορίων του χειρουργικού παρασκευάσματος (οπτική καθοδήγηση με φθορίζοντες παράγοντες), στις περιπτώσεις μη διηθητικού πορογενούς καρκινώματος, χαμηλού βαθμού κακοηθείας, σε ασθενείς που ανταποκρίνονται στην νεοεπικουρική χημειοθεραπεία.
Εξάλλου πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των ιατρών Μαστολόγων αποτελεί πλέον η Τεχνητή Νοημοσύνη. Η αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με το λογισμικό της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) οδηγεί στην πιο λεπτομερή διαγνωστική απεικόνιση της μαστογραφίας, βελτιώνοντας το ποσοστό και τον χρόνο ανίχνευσης της νόσου, αναγνωρίζοντας και τις πιο μικρές αλλοιώσεις με τον βαθμό επικινδυνότητάς τους. Έτσι περιορίζεται σημαντικά η πιθανότητα λανθασμένης διάγνωσης από την μία πλευρά, καθώς και η ταλαιπωρία των ασθενών με τις περιττές επανεξετάσεις και την οικονομική τους αφαίμαξη από την άλλη.