Scope Ratings: Ο Ερντογάν θα μείνει στην εξουσία, θα βυθίσει τη λίρα, θα χρειαστεί και τη βοήθεια της Ρωσίας
– Μακροχρόνια αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομική πολιτική
Επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των εκλογών «βλέπει» ως το επικρατέστερο σενάριο για τις τουρκικές εκλογές ο οίκος Scope Ratings, αφού ο Τούρκος πρόεδρος έχει σαφές προβάδισμα από τον πρώτο γύρο, αλλά και πιο ευνοϊκή πρόσβαση στις ψήφους του υπερεθνικιστή Ογάν. Τι σημαίνει η πιθανή παραμονή του «σουλτάνου» στην εξουσία; Διατήρηση της αστάθειας στην οικονομία και νέες ισχυρές πιέσεις στη λίρα, αφού θα είναι δύσκολο να δούμε τον αυτοαποκαλούμενο εχθρό των επιτοκίων να αλλάζει ρότα και να επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να χαράσσει ανεξάρτητη πολιτική, αυξάνοντας τα επιτόκια.
Συγκεκριμένα ο οικος Scope Ratings αναφέρει πως η παραμονή του Προέδρου Ερντογάν στην εξουσία μετά τις εκλογές του 2023, μέρος του βασικού μας σεναρίου, πιθανότατα θα μεταφραστεί σε συνέχεια πολιτικής και συνεχιζόμενη αβεβαιότητα. Η χαλαρή νομισματική πολιτική, οι ολοένα και πιο περίπλοκοι μακροπροληπτικοί κανονισμοί και η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική θα άφηναν την οικονομία εκτεθειμένη σε μια άτακτη προσαρμογή μέσω μιας αυξανόμενης νομισματικής κρίσης και βαθύτερων προβλημάτων ισοζυγίου πληρωμών. Ελλείψει πολυμερούς θεσμικής υποστήριξης, η Τουρκία θα απαιτούσε ad hoc, βραχυπρόθεσμες συμφωνίες με διμερείς εταίρους – οι οποίες στο παρελθόν περιλάμβαναν το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και τη Ρωσία – να αποκτήσει πρόσβαση σε σκληρό νόμισμα και να συμβάλει μέτρια στην κάλυψη των απαιτήσεων εξωτερικής χρηματοδότησης.
Ομοίως, μια πιθανή νίκη της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, ένα λιγότερο πιθανό αλλά ακόμα πιθανό αποτέλεσμα, θα συνεπαγόταν μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα εν μέσω έλλειψης πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο. Αν και μια αναστροφή του μείγματος πολιτικών θα είναι μακροπρόθεσμα θετική, με τη μείωση των ανισορροπιών, θα δοκιμάσει την ενότητα ενός πολύ διαφορετικού και άπειρου συνασπισμού κομμάτων της αντιπολίτευσης, που θα πρέπει να οικοδομήσει αξιοπιστία και να επιδείξει ικανότητα με μια ομαλή επιστροφή πιο συμβατικές πολιτικές.
Η αλληλουχία της μεταρρύθμισης της πολιτικής, πρωτίστως στη νομισματική πολιτική και τα μακροπροληπτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος προστασίας των καταθέσεων, θα είναι δύσκολη. Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική και ο χαμηλότερος πληθωρισμός θα βοηθούσαν, αλλά η Τουρκία έχει μεγάλες, βαθιά ριζωμένες ανισορροπίες που δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου υπό την προεδρία Ερντογάν.
Όποιες κι αν είναι οι πολιτικές συνθήκες της Τουρκίας μετά τις εκλογές, οι καθοδικοί κίνδυνοι θα παραμείνουν βραχυπρόθεσμα, με το χειρότερο σενάριο να είναι κάποιο είδος πολιτικού αδιεξόδου, χωρίς ξεκάθαρα ή αμφισβητούμενα εκλογικά αποτελέσματα και τη χάραξη οικονομικής πολιτικής να παραμένουν σε κενό.
Η έλλειψη συντριπτικής νίκης του κόμματος Λαϊκή Συμμαχία του Ερντογάν ή του αρχηγού της αντιπολίτευσης Kemal Kilicdaroglu (Εθνική Συμμαχία), εν μέσω υψηλής εκλογικής συμμετοχής, αυξάνει τον κίνδυνο αστάθειας. Αυτό θα επιβράδυνε περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα παρά την πιθανή αύξηση του ΑΕΠ που προβλέπεται για 2,7% φέτος, κάτω από το δυναμικό περίπου 4,0%.
Η αβεβαιότητα σχετικά με τη στάση της πολιτικής μετά τις εκλογές συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους που αποτυπώνονται στις αρνητικές προοπτικές που συνδέονται με τις αξιολογήσεις B- της Τουρκίας από τον Νοέμβριο του 2020. Η επόμενη ημερολογιακή αναθεώρηση της Scope Ratings είναι στις 4 Αυγούστου 2023.