Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: ΗΠΑ: Όπισθεν ολοταχώς με Μπάιντεν και Τραμπ

Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: ΗΠΑ: Όπισθεν ολοταχώς με Μπάιντεν και Τραμπ

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Με τον πάντα απρόβλεπτο Ντόναλντ Τραμπ να αντιμετωπίζει δίωξη στο Μανχάταν, ενώ ταυτόχρονα είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές, ένα προφανές ερώτημα ανακύπτει.

Μπορεί να συνεχίσει να είναι υποψήφιος, ακόμη και να κερδίσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, αν καταδικαστεί;

Η απάντηση –σύμφωνα με νομικούς κύκλους στις ΗΠΑ– είναι ότι δεν υπάρχει νόμος για να το εμποδίσει, τουλάχιστον όσον αφορά τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται αυτήν τη στιγμή. Το ίδιο δεν ισχύει όμως για τα εγκλήματα για τα οποία ενδέχεται να κατηγορηθεί, όπως ο ρόλος που έπαιξε στην εισβολή της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο. Ωστόσο, ακόμα και αν καταδικαζόταν για αυτήν την κατηγορία, την τελική απόφαση βάσει του νόμου θα έπαιρναν οι ρεπουμπλικανοί νομοθέτες.

Το Αμερικανικό Σύνταγμα, στην πρώτη του μορφή, περιείχε μόνο τρία κριτήρια για τον Πρόεδρο: Ιθαγένεια (φυσικά γεννημένος πολίτης των ΗΠΑ, που σημαίνει πολίτης κατά τη στιγμή της γέννησης), ηλικία (τουλάχιστον 35 ετών) και κατοικία (τουλάχιστον 14 χρόνια στις ΗΠΑ, όχι απαραίτητα διαδοχικά και όχι απαραίτητα αμέσως πριν από την ανάληψη του αξιώματος).

Αυτοί είναι οι μόνοι όροι. Αν ο Τραμπ εξασφάλιζε το χρίσμα του κόμματός του μέσω των διαδικασιών που έχει σχεδιάσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, κανένας ομοσπονδιακός νόμος δεν θα μπορούσε να παρέμβει.

Από την άλλη πλευρά, ο αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φαίνεται ότι την πάτησε, σχεδόν όπως και ο προκάτοχός του. Πριν από λίγους μήνες αποκαλύφτηκε ότι βρέθηκαν σε ιδιωτικούς χώρους του μυστικά έγγραφα από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Αργότερα ακολούθησαν νέες αποκαλύψεις για άλλα έγγραφα στο ιδιωτικό γκαράζ του σπιτιού του, στο Γουίλμιγκτον της πολιτείας Ντελαγουέρ.

Ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε φυσικά να επιβεβαιώσει τα ευρήματα, γιατί στις ΗΠΑ δεν παίζουν με τους θεσμούς και όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο. Η αποθήκευση κρατικών έγγραφων σε τέτοιους χώρους δεν επιτρέπεται, αφού μόνο το Εθνικό Αρχείο είναι υπεύθυνο για τη φύλαξή τους, και αυτό γιατί, αν πέσουν σε λάθος χέρια, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν είχε καταλογίσει ανευθυνότητα στον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ. Αν και τέτοιες ενέργειες δεν καταλήγουν κάπου, δημιουργούν εντυπώσεις και αποτελούν θρυαλλίδα εξελίξεων στο εσωτερικό των δύο μεγάλων αμερικανικών παρατάξεων.

Υπάρχουν αδικήματα υπό διερεύνηση, όπως παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, απώλεια διαβαθμισμένων πληροφοριών, αφαίρεση ή καταστροφή επίσημων εγγράφων.

Αξίζει, άραγε, στην Αμερική να πρωταγωνιστούν δύο πρόσωπα που, για διάφορους λόγους ο καθένας, θα έπρεπε να είχαν περάσει στην Ιστορία;

Την απάντηση πρέπει να τη δώσουν όλοι οι σκεπτόμενοι αμερικανοί ψηφοφόροι, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, στις εκλογές των κομμάτων τους για την ανάδειξη του υποψήφιου Προέδρου.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ