Ν. Κακλαμάνης στο “Π”: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακρωτηριαστεί «α λα Πρέσπες»…

Ν. Κακλαμάνης στο “Π”: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακρωτηριαστεί «α λα Πρέσπες»…

Ώρα για Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Του
ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ
Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων,
Υποψήφιου Βουλευτή ΝΔ Α’ Αθηνών


Οι προεδρικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Τουρκία είναι αναμφισβήτητα κρίσιμες για τη γείτονα, αλλά όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμά τους, Ερντογάν (ξανά) ή Κιλιτσντάρογλου, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι απέναντι στη χώρα μας όσον αφορά το διεκδικητικό πλαίσιο.

Οι Τούρκοι στην εξωτερική πολιτική έχουν μία, ενιαία γραμμή για τα εθνικά τους θέματα και ουδέποτε τη παραχαράσσουν, ανεξάρτητα από το ποιος κρατάει το τιμόνι.

Αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματά τους, το οποίο καλό θα είναι να «κληρονομήσουμε», έστω ετεροχρονισμένα.

Προσωπικά, έχω προτείνει εδώ και χρόνια τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο θα χαράσσει κόκκινες γραμμές σε ζητήματα όπως το Αιγαίο, η Θράκη και βέβαια το Κυπριακό.

Έτσι θα είχε αποφευχθεί και το εθνικό έγκλημα, που συντελέστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Συμφωνία για την οποία πασχίζουν να μας πείσουν ότι «έκοψε» έναν πολύχρονο γόρδιο δεσμό, αλλά, δυστυχώς, είχε μοναδικούς ωφελούμενους τον… κ. Ζάεφ και το κρατίδιό του, που απέκτησαν «μακεδονική» γλώσσα και εθνικότητα από το πουθενά.

Ευτυχώς που από το 2019 έως σήμερα υπήρχε η ΝΔ στην κυβέρνηση.

Παράδειγμα: Μπορεί να σκεφτεί κάποιος τι θα είχε συμβεί στον Έβρο, σε περίπτωση που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι Τούρκοι άνοιγαν τα σύνορά τους για να περάσουν στην πατρίδα μας, ανενόχλητοι, 1 εκατ. παράνομων μετανάστες;

Στις αρχές της εβδομάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε τα δεδομένα σχετικά με τα εθνικά θέματα, και δη με την Τουρκία, μετά και από την 21η Μαΐου.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει πιθανότητα μετά τις εκλογές να οδηγηθούμε σε «Πρέσπες του Αιγαίου», ήταν κατηγορηματικός:

«Η Ελλάδα έχει μία βασική γεωπολιτική διαφορά με την Τουρκία. Πρόκειται για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό και μόνο είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε σοβαρά με την Τουρκία. Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσω κανένα άλλο ζήτημα, που να αφορά το Αιγαίο, είτε μιλάμε για αποστρατικοποίηση νησιών είτε, ακόμη χειρότερα, για αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους ή ζητήματα τα οποία πέφτουν κάτω από την ομπρέλα της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου. Αυτά αποκλείεται να συζητηθούν με εμένα πρωθυπουργό».

Η απόλυτη θέση Μητσοτάκη για τις διαφορές με την Τουρκία, σε συνδυασμό με την αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας, που επιτεύχθηκε την τελευταία τετραετία, αλλά και την επιτυχημένη εξωτερική πολιτική με υπογραφή «Νίκος Δένδιας» αποτελούν τα εχέγγυα για την επόμενη μέρα, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακρωτηριαστεί «α λα Πρέσπες».

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όταν φτάσουν μπροστά στην κάλπη, ότι δεν υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας.

Ότι δεν θα ανοίξει κάποια Κερκόπορτα, που θα δώσει το παραμικρό δικαίωμα στον Ερντογάν ή στον Κιλιτσντάρογλου να διεκδικήσουν από τις 15 Μαΐου και ύστερα τον «Αττίλα 3», είτε στο Αιγαίο, είτε στη Θράκη, είτε (πάλι) στη μαρτυρική Κύπρο.

Με απλά λόγια, η ΝΔ διατηρεί αναλλοίωτες τις κόκκινες γραμμές που έχουν πρωτοχαραχθεί από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1974 και δεν πρόκειται να τις ξεθωριάσει στο ελάχιστο, αφού έχουν αποκλειστική βάση τη διεθνή νομιμότητα.

Είναι, τέλος, μια απάντηση και σε όσους εντός συνόρων επιδιώκουν, εδώ και χρόνια, τη δήθεν ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία και το σύρσιμο στη Χάγη, ακόμη και άνευ όρων. Τους οπαδούς του ωχαδερφισμού, που επιθυμούν τη συνεκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου στο Αιγαίο, ανεξάρτητα από το αν στην Τουρκία δεν ανήκει τίποτε, ενώ η Ελλάδα έχει όλα τα δίκια με το μέρος της. Για τους συγκεκριμένους προέχει η καλή γειτονία και όχι ότι μπορεί να ζήσουμε ξανά μία νέα εθνική τραγωδία.

Γι’ αυτό και η κάθετη απάντηση Μητσοτάκη για τη «μία και μοναδική διαφορά» με την Τουρκία πρέπει να λογαριαστεί με περίσσια προσοχή την 21η Μαΐου. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπάρχει το κακό προηγούμενο των Πρεσπών…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ