Δεύτερες εκλογές ή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Όλα τα σενάρια για τις εκλογές της 21ης Μαΐου

Δεύτερες εκλογές ή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Όλα τα σενάρια για τις εκλογές της 21ης Μαΐου

Όλα τα σενάρια για τις εκλογές της 21ης Μαΐου

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές εισέρχεται η χώρα και τα κόμματα εντείνουν (κορυφώνουν) τις προσπάθειές τους προκειμένου να ενισχύσουν την απήχησή τους στην κοινωνία και αυτό να αποτυπωθεί στο αποτέλεσμα της κάλπης στις 21 Μαΐου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, αν καταγράφουν σωστά και πλήρως το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των πολιτών, δίνουν ένα σαφές, μη αναστρέψιμο προβάδισμα (από τέσσερις έως και επτά μονάδες) στη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο το ποσοστό που συγκεντρώνει απέχει αρκετά (και λόγω απλής αναλογικής) από το όριο της αυτοδυναμίας. Αυτό σημαίνει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως έχει δηλώσει (και δεσμευτεί) κατ’ επανάληψη, θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με τον νόμο (ενισχυμένη αναλογική) που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση. Όπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το πρώτο κόμμα με ένα ποσοστό της τάξης του 38% – 39% μπορεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις να επιτύχει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 εδρών και πάνω.

Υπάρχει, ωστόσο, και το εναλλακτικό σενάριο, αυτό με την περιβόητη πλέον «κυβέρνηση των ηττημένων». Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας, με την ανοχή του ΜέΡΑ25. Το συγκεκριμένο σενάριο δεν είναι εντελώς ανέφικτο, αλλά παρουσιάζει μια σειρά από μικρές ή μεγάλες δυσκολίες. Κατ’ αρχάς, ο Αλ. Τσίπρας έχει τονίσει επανειλημμένως ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα, δεν πρόκειται να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης. Ωστόσο, την επομένη των εκλογών οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες στη χώρα θα είναι εντελώς διαφορετικές, άρα όλα θα πρέπει να τεθούν σε νέα βάση.

Από την άλλη, είναι βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας θα δεχτεί ισχυρές πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματος, πιθανότατα και από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, να αλλάξει στάση και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι θα παραμείνει αμετακίνητος. Ακόμη, όμως, κι αν σημάνει αλλαγή πλεύσης, πρέπει να υπάρχουν (διαμορφωθούν) οι κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να καταστεί δυνατή η συγκρότηση κυβέρνησης από τις προοδευτικές δυνάμεις.

Πρώτον, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να αθροίζουν ένα ποσοστό εδρών που να τους φέρει κοντά στο όριο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Και στη συνέχεια να πειστεί το ΜέΡα25 να συνεργαστεί ή έστω να παράσχει ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Ο Γ. Βαρουφάκης έχει αποκλείσει κατηγορηματικά και το ένα και το άλλο ενδεχόμενο, αλλά μένει να επιβεβαιώσει τη θέση του αυτή και μετά τις εκλογές, όταν όλα θα είναι διαφορετικά.

Αν δεν καταστεί εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης από τις προοδευτικές δυνάμεις, η χώρα θα οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές, πιθανότατα στις 2 Ιούλιου, οι οποίες και θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που ψήφισε η Βουλή το 2020. Με το σύστημα αυτό το πρώτο κόμμα δικαιούται το μπόνους των επιπλέων εδρών, που κλιμακώνεται ανάλογα με το ποσοστό που θα συγκεντρώσει (από 15 έως και 35).

Στις δεύτερες εκλογές το πρώτο κόμμα μπορεί να επιτύχει την αυτοδυναμία με ένα ποσοστό της τάξης του 38% – 39%, ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή αλλά και το άθροισμα των κομμάτων που θα μείνουν εκτός.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ