Η σημασία του εμβολιασμού λοιμωδών νοσημάτων σε παιδιά…

Η σημασία του εμβολιασμού λοιμωδών νοσημάτων σε παιδιά…

Τη σημασία της αναπλήρωσης του χαμένου εδάφους στους εμβολιασμούς, ιδιαίτερα των παιδιών, έναντι λοιμωδών νοσημάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και της επαναφοράς των επιπέδων ανοσοποίησης του πληθυσμού όλων των ηλικιών τουλάχιστον σε εκείνα του 2019 τόνισαν οι ειδικοί με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης 2023, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Με το μήνυμα «Δεν αμελούμε τους εμβολιασμούς και δεν αφήνουμε περιθώριο στα λοιμώδη νοσήματα – Εμβολιαζόμαστε και προστατευόμαστε σύμφωνα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκουμε», η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια κοινή προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού, με τελικό στόχο όλοι –παιδιά, ενήλικες και συνολικά η κοινωνία– να μπορούν να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, προστατευμένοι από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα, τα οποία μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού.

Όπως επισημαίνει ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, «κάθε χρόνο παγκοσμίως τα εμβόλια αποτρέπουν περίπου 6 εκατ. θανάτους παιδιών, καθώς και αναπηρίες σε 750.000 παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι χαρίζουν 386.000.000 έτη ζωής. Ωστόσο, έχουμε να διανύσουμε ακόμα πολύ δρόμο, αν αναλογιστούμε ότι μέχρι το 2020 περίπου 3 εκατ. παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί έχαναν τη ζωή τους, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται, καθώς τα στοιχεία της UNICEF αναφέρουν ότι το 2021 περίπου 25 εκατ. παιδιά έχασαν τα βασικά τους εμβόλια και τους επανεμβολιασμούς, μια εκτίμηση που αντανακλά στη μείωση του παγκόσμιου εμβολιασμού μετά την πανδημία Covid-19».

Επίσης, ο Αθανάσιος Μίχος, καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», υπογραμμίζει: «Η παγκόσμια μείωση των ποσοστών εμβολιασμού λόγω της πανδημίας Covid-19 αποτελεί μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς ο προληπτικός εμβολιασμός προστατεύει τη ζωή σε κάθε ηλικία και αποτελεί μια από τις καλύτερες επενδύσεις στον τομέα αυτό. Ο εμβολιασμός είναι σημαντικός όχι μόνο για τα βρέφη, τα παιδιά και τους εφήβους αλλά και για τους ενήλικες και πρέπει οι πολίτες, σε συνεννόηση με τον γιατρό τους, να πραγματοποιήσουν τα εμβόλια που έχουν χάσει ή έχουν αναβάλει».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ