Εκλογές στην Τουρκία: Στις κάλπες πάνω από 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι – Πότε θα βγουν τα πρώτα αποτελέσματα

Εκλογές στην Τουρκία: Στις κάλπες πάνω από 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι – Πότε θα βγουν τα πρώτα αποτελέσματα

Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι, ανάμεσά τους 5,2 εκατομμύρια νέοι που θα ψηφίσουν πρώτη φορά, καλούνται σήμερα στα εκλογικά τμήματατης χώρας για μια από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας, που δεν αποκλείεται να σημάνει τέλος εποχής: της απόλυτης κυριαρχίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από 20 χρόνια στην εξουσία.

Στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι κάπου 64 εκατομμύρια ψηφοφόροι (επί συνόλου 85 εκατ. κατοίκων). Από αυτούς, 3,4 εκατ. ήδη ψήφισαν στο εξωτερικό.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας] και θα κλείσουν στις 17:00. Βάσει της τουρκικής νομοθεσίας, απαγορεύεται αυστηρά η μετάδοση των αποτελεσμάτων πριν από τις 21:00.

Οι δημοσκοπήσεις έδωσαν στον κύριο αντίπαλο του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ηγείται μιας εξακομματικής συμμαχίας, ένα ελαφρύ προβάδισμα, με δύο δημοσκοπήσεις την Παρασκευή να τον δείχνουν πάνω από το όριο του 50% που απαιτείται για να κερδίσει οριστικά. Εάν κανένας από τους δύο δεν κερδίσει περισσότερο από το 50% των ψήφων την Κυριακή, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 28 Μαΐου.

Τα εκλογικά τμήματα στις εκλογές, που είναι και για νέο κοινοβούλιο, θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα. (1400 GMT). Η τουρκική νομοθεσία απαγορεύει την αναφορά οποιωνδήποτε αποτελεσμάτων μέχρι τις 9 μ.μ. Μέχρι αργά την Κυριακή θα μπορούσε να υπάρχει καλή ένδειξη για το αν θα υπάρξει δεύτερος γύρος.

Φωτο via twitter/Reuters


Σχολιάστε εδώ