Αρχαίαιος λαός Υκσώς: Έτσι μετρούσαν τους νεκρούς εχθρούς τους

Αρχαίαιος λαός Υκσώς: Έτσι μετρούσαν τους νεκρούς εχθρούς τους

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν ιδιαιτέρως σπάνια ευρήματα από την Αρχαία Αίγυπτο, για την ακρίβεια από την Άβαρη (Tell el-Dab’a), που αφορούν 16 ακρωτηριασμένα χέρια, θαμμένα μέσα και γύρω από ανάκτορο της πόλης.

Τα ευρήματα της μελέτης υπό την Τζούλια Γκρέσκι, με τη συμμετοχή του διευθυντή ανασκαφών στην Tell el-Dab‘a, καθηγητή Μάνφρεντ Μπίετακ, δημοσιεύθηκαν πρόσφατα σε άρθρο ανοιχτής πρόσβασης στο περιοδικό Scientific Reports και παρέχουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες για τον χαρακτήρα μιας εκ των σκληρότερων πολεμικών πρακτικών της Αρχαίας Αιγύπτου.

Τα ευρήματα, που ανακαλύφθηκαν στο Δέλτα του Νείλου, βορειοανατολικά του Καΐρου, χρονολογούνται περίπου πριν από 3.600 χρόνια, όταν οι Υκσώς, ένας λαός που πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Βόρεια Χαναάν, ελεγχόμενο τμήμα της Αιγύπτου, έκαναν την Άβαρη πρωτεύουσά τους, στην τοποθεσία που είναι σήμερα γνωστή ως Tell el-Dab’a. Τη χρονική περίοδο που θάφτηκαν τα χέρια το ανάκτορο χρησιμοποιούνταν από έναν από τους ηγεμόνες των Υκσώς, τον βασιλιά Khayan.

Ο ακρωτηριασμός των χεριών των ε­χθρών και η καταμέτρηση κομμένων χερι­ών μετά τη μάχη είναι γνωστή πρακτική, μέσω επιγραφών και ανάγλυφων σε αιγυπτιακούς τάφους και ναούς.
Πρόκειται για επιγραφές τάφων επιφανών πολεμιστών, καθώς και επιγραφές και εικόνες σε ναούς από την αρχή του Νέου Βασιλείου (18η – 20ή Δυναστεία) και μετά, περιγράφουν στρατιώτες να παρουσιάζουν κομμένα δεξιά χέρια εχθρών στον Φαραώ, προκειμένου να κερδίσουν τον Χρυσό της Τιμής. Μια διάκριση που συνοδευόταν με την απονομή ενός περιδέραιου από χρυσές δισκοειδείς χάντρες.

Ωστόσο, τα προαναφερθέντα ευρήματα αποτελούν την πρώτη και παράλληλα την αρχαιότερη φυσική ένδειξη εφαρμογής της πρακτικής.
Ακόμα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ίδια την πράξη του ακρωτηριασμού αλλά και της επεξεργασίας των κομμένων χεριών, πριν αυτά ενταφιαστούν, αναμένεται να δώσουν οι ταφονομικές και βιολογικές αναλύσεις στα οστά από την πλευρά της ομάδας ερευνητών.

Με βάση βιοαρχαιολογικά στοιχεία, μπορούν να ανιχνευθούν τουλάχιστον 12 δεξιά χέρια, που αντιστοιχούν φυσικά σε δώδεκα άτομα. Σε δύο από τους λάκκους όμως βρέθηκαν και έξι ξεχωριστά δάκτυλα, αυξάνοντας τον αριθμό των δεξιών χεριών και τους ακρωτηριασμένους εχθρούς σε 18. Το πλήρες βιολογικό προφίλ των χεριών δείχνει 11 άνδρες και πιθανώς μία γυναίκα, όλα ενήλικα, αλλά νεαρά άτομα. Δεν είναι σαφές εάν τα χέρια προήλθαν από νεκρά ή ζωντανά ά­τομα.

Φαίνεται επίσης ότι μετά την προετοιμασία προκειμένου να αφαιρεθούν τυχόν προσκολλημένα μέρη του αντιβραχίου, τα ακρωτηριασμένα χέρια τοποθετήθηκαν στο έδαφος με τα δάχτυλα ανοικτά και την παλάμη κάτω.
«Η απουσία των περιφερικών τμημάτων του κάτω βραχίονα και η έλλειψη σημείων κοπής υποδηλώνουν ότι τα χέρια υποβλήθηκαν σε μια προσεκτική προετοιμασία πριν από την εναπόθεση, με στόχο την αφαίρεση όλων των στοιχείων που θεωρούνται ότι δεν σχετίζονται με την ανατομία του χεριού», αναφέρει το άρθρο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
(Από το Sky News)

Σχολιάστε εδώ