Τόνια Αντωνίου στο “Π”: Υπαρξιακό ζήτημα για την Ελλάδα η αντιμετώπιση του Δημογραφικού

Τόνια Αντωνίου στο “Π”: Υπαρξιακό ζήτημα για την Ελλάδα η αντιμετώπιση του Δημογραφικού

Της
ΤΟΝΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Υποψήφιας Βουλευτού ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής
Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών


Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, η δημογραφική ανάκαμψη της Ελλάδας είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης δεκαετίας. Είναι ζήτημα υπαρξιακό, οικονομικό, αναπτυξιακό και με άμεση επίδραση στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα. Είναι μείζον γεωπολιτικό ζήτημα, δεδομένης και της δημογραφικής πορείας της Τουρκίας.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως στον δείκτη ολικής γονιμότητας, ενώ είναι ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη γήρανση και τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση πληθυσμού. Οι συνέπειες του δημογραφικού προβλήματος είναι ήδη εμφανείς, καθώς εννιά στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις δεν βρίσκουν ανειδίκευτους εργάτες, οι ελλείψεις στον τουριστικό κλάδο το 2023 αγγίζουν τις 100.000, ενώ η ανυπαρξία πολιτικής για τη νόμιμη μετανάστευση και την κοινωνική ένταξη των μεταναστών δεν μπορεί να καλύψει τα κενά.

Ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε προεκλογικά να υποσχεθεί τη σύσταση υπουργείου Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, ενώ γνώριζε εδώ και χρόνια για την έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, που συστάθηκε, έπειτα από πρόταση της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, τον Απρίλιο του 2017 και προέβλεπε μείωση πληθυσμού έως και 1,4 εκατομμύρια μέχρι το 2035 και έως 2,5 εκατομμύρια μέχρι το 2050. Την αγνόησε όμως, όπως και την Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, που ανήγαγε το Δημογραφικό σε βασική, μεσοπρόθεσμη οικονομική πρόκληση. Η ανάσχεση του δημογραφικού μαρασμού δεν συμπεριλήφθηκε στο κυβερνητικό πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αν ο κ. Μητσοτάκης είχε ειλικρινώς στην ατζέντα του το ζήτημα του Δημογραφικού, αυτό θα είχε αποτυπωθεί ευδιάκριτα και στον προϋπολογισμό του έτους 2023, κατά τη συζήτηση του οποίου δεν είπε κουβέντα.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας κατέθεσε τον Δεκέμβριο του 2018 πρόταση νόμου με διττή στόχευση: Να στηριχθούν άμεσα οικογένειες με παιδιά αλλά και να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό για την τεκνογονία περιβάλλον, με μέτρα δημιουργίας ενός πρώτου υποτυπώδους πλέγματος υποστήριξής της σε όλα τα στάδια του κύκλου της τεκνοποίησης και ανατροφής του παιδιού.

Πέρα από τη σύσταση Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής και την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου για το Δημογραφικό, προτείναμε τη δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής και Υποστήριξης στους Δήμους, τη στεγαστική συνδρομή στην οικογένεια για κάθε νέο παιδί που αποκτά, την ενίσχυση με εφάπαξ ποσό για κάθε νεογέννητο, τη θεσμοθέτηση Εθνικού Αποταμιευτικού Λογαριασμού για το Παιδί, την ένταξη σε παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό ή σε άλλες αδειοδοτημένες και πιστοποιημένες δομές φροντίδας παιδιών δημόσιου, ιδιωτικού ή κοινωνικού τομέα όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, την ένταξη των τρίτεκνων οικογενειών στις πολύτεκνες, τη θέσπιση Κοινωνικής Επιταγής για την απολαβή των συγκεκριμένων αγαθών και υπηρεσιών, τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, το ακατάσχετο και ασυμψήφιστο των οικογενειακών επιδομάτων και τη σύνδεση των οικογενειακών επιδομάτων με την παρακολούθηση υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υποβίβασε το θέμα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης εφάρμοσε, έστω και κακοποιημένες, μόνο τις προτάσεις μας για το εφάπαξ ποσό ανά γέννηση και τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής, που ατυχώς την έβαλε κάτω από την ίδια «ομπρέλα» με την Ισότητα των Φύλων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έβαλε το Δημογραφικό πολύ ψηλά στην ατζέντα και στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Στον πυρήνα των προτάσεών μας βρίσκεται η δημιουργία 150.000 κοινωνικών κατοικιών, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως κάνουν η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η πρόταση αυτή αποσκοπεί όχι μόνο στην επίλυση του στεγαστικού ζητήματος των νέων ζευγαριών της χώρας αλλά και στην συγκράτηση εν γένει των ενοικίων, που αποτελούν ένα δυσβάσταχτο και διαρκώς αυξανόμενο κόστος για τα νοικοκυριά που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία.

Ως ΠΑΣΟΚ, θεωρούμε ότι όλες οι δημόσιες πολιτικές από εδώ και πέρα οφείλουν να έχουν στο επίκεντρό τους την αντιμετώπιση του Δημογραφικού και όλες οι κυβερνήσεις να το θέτουν ως κρίσιμη προτεραιότητά τους. Γιατί οι γεωπολιτικές υστερήσεις δεν διορθώνονται ούτε μακροπρόθεσμα, όπως γίνεται με τις δημοσιονομικές υστερήσεις.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ