Παγκόσμιο το πρόβλημα της ακριβής στέγης

Παγκόσμιο το πρόβλημα της ακριβής στέγης

♦ Ευάλωτες σε πλήγματα είναι οι αμερικανικές τράπεζες. Στην υποβάθμιση 11 περιφερειακών τραπεζών προχώρησε η Moody’s. Στις ευρωπαϊκές τράπεζες υπάρχει ανησυχία για ζημίες στα χαρτοφυλάκια και η ΕΚΤ θα ζητήσει αποτίμηση των κινδύνων που απορρέουν από τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων.

♦ Η άνοδος των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις άνω του ενός έτους και ειδικά σε αυτές με διάρκεια άνω των δύο ετών προσέλκυσε σχεδόν 3 δισ. ευρώ. Σήμερα το μέσο επιτόκιο για προθεσμιακές καταθέσεις έως ένα έτος κινείται γύρω στο 1% και για μεγαλύτερη διάρκεια στο 1,92%, όταν τον Οκτώβριο ήταν στο 0,36% και τον Νοέμβριο στο 0,71%.

♦ Μη χάσετε την ευκαιρία. Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί 20.000 αιτήσεις για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», από τις οποίες το 65% πληροί τα κριτήρια και μόλις 1.350 έχουν συγκεκριμένη πρόταση ακινήτου, καθώς είναι δύσκολο να βρεθεί το κατάλληλο σπίτι σε λογική τιμή. Οι εκταμιεύσεις των δανείων θα αργήσουν γιατί εκτιμάται ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την πολεοδομική τακτοποίηση των ακινήτων.

♦ Παγκόσμιο είναι το πρόβλημα της ακριβής στέγης. «Το μέσο ενοίκιο στη Βαρκελώνη το 2014 ήταν στα 700 ευρώ, ενώ σήμερα είναι στα 1.000 ευρώ», αναφέρει ο Εντουάρντ Καμπρέ Ρομάν, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Barcelona Housing Department.

♦ Πάνω από 2,3% θα είναι φέτος η ανάπτυξη, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 4,5%.

♦ Έντονη είναι η αντίδραση του Βερολίνου για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Οι προτάσεις δεν ανταποκρίνονται στους όρους της Γερμανίας, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

♦ Ξύπνησε ξαφνικά η ΕΕ και ανησυχεί για τις μεγάλες εισαγωγές βιοκαυσίμων από την Κίνα. Οι ευρωπαίοι παραγωγοί βρίσκονται σε μειονεκτική θέση απέναντι στις ασιατικές εταιρείες και υπάρχει κίνδυνος για κύμα πτωχεύσεων. Με τα κίνητρα που προσφέρονται παγκοσμίως, έχει αυξηθεί η ζήτηση βιοκαυσίμων για την κίνηση οχημάτων και αεροσκαφών.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ