Νίκη-πρόκριμα για την αυτοδυναμία ο στόχος του Μητσοτάκη

Νίκη-πρόκριμα για την αυτοδυναμία ο στόχος του Μητσοτάκη

–Στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας οι αναποφάσιστοι!

Με τις δημοσκοπήσεις να (τους) δίνουν σαφές προβάδισμα από 4 έως 6,5 μονάδες (χωρίς, ωστόσο, αυτές να προδικάζουν το τελικό αποτέλεσμα), στη Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζουν τις εκλογές της 21ης Μαΐου ως το πρώτο και αποφασιστικό βήμα για τη διατήρηση της πολιτικής κυριαρχίας και την κατάκτηση της αυτοδυναμίας.

Με το σκεπτικό αυτό, ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλάει για καθαρή και μη αμφισβητούμενη νίκη της παράταξης με ένα ποσοστό που θα αποτυπώνει την επιθυμία της πλειονότητας των πολιτών για το ποιος θα έχει τα ηνία της χώρας την επόμενη τετραετία. Στο Μέγαρο Μαξίμου ο πήχης έχει μπει ψηλά, κοντά στο 33% – 34%, ενώ ταυτόχρονα θέλουν, θα το επιδιώξουν τουλάχιστον, μια διαφορά της τάξης των πέντε με έξι μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο στόχος του πρωθυπουργού διπλός: Αφενός, με μια ευρεία νίκη θα αφαιρέσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το δικαίωμα να αμφισβητήσει, σε πολιτικό επίπεδο, το τελικό αποτέλεσμα, ενώ θα αποτρέψει και το ενδεχόμενο εσωκομματικών ενστάσεων και αμφιβολιών. Αφετέρου, θα εδραιώσει στην κοινωνία την αίσθηση (πεποίθηση) ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό και είναι αυτή που «δικαιούται» να (συνεχίσει να) έχει τη διακυβέρνηση της χώρας. Και αυτό είναι κάτι που θα κάνει περισσότερο ευνοϊκές τις συνθήκες ούτως ώστε στις δεύτερες εκλογές να διεκδικήσει από καλύτερη θέση την αυτοδυναμία. Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πιθανότητες είναι περιορισμένες, στο επιτελείο του πρωθυπουργού εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι, καθώς το κλίμα για την κυβέρνηση βελτιώνεται σταδιακά, η αυτοδυναμία θα επιτευχθεί στις δεύτερες κάλπες. Ο θυμός που υ­πήρ­χε στην κοινωνία μετά την τραγωδία στα Τέμπη υποχωρεί, ό­πως αναφέρουν, και οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι «μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να κρατήσει τη χώρα στον δρόμο της κανονικότητας»!

Στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν με ικανοποίηση (και ανακούφιση) την αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων της παράταξης, που είχε μειωθεί σημαντικά μετά τα Τέμπη, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση της εκλογικής απήχησης και την αύξηση του ποσοστού στις δημοσκοπήσεις. Ο… επαναπατρισμός είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα συνεχιστεί μέχρι την ημέρα των εκλογών, όπως εκτιμούν.

Όσον αφορά τους σχεδιασμούς του Κυρ. Μητσοτάκη, σε πρώτο πλάνο έχουν μπει πλέον οι αναποφάσιστοι. Μπορεί το ποσοστό τους να έχει υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, από το 15% κατά μέσο όρο, που ήταν πριν από λίγες εβδομάδες, έχει πέσει πέριξ του 10%, παραμένει, ωστόσο, υψηλό. Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών (δημοσκόπων), από την επιλογή τους τη στιγμή τη κάλπης θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό το τελικό αποτέλεσμα.

Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός, τις μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές, θα εντείνει τις προσπάθειές του ούτως ώστε οι πολίτες που διατηρούν αμφιβολίες αφενός να προσέλθουν στις κάλπες και αφετέρου να εμπιστευθούν τον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία. Στην προσπάθειά του αυτή, από τη μια θα υπογραμμίζει τη βούλησή του να διατηρήσει τη χώρα σε τροχιά εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης και από την άλλη θα προχωρεί σε συγκρίσεις του έργου που επιτελέστηκε την τελευταία τετραετία με τα πεπραγμένα της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ. Υπογραμμίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο η χώρα να ζήσει περιπέτειες όπως αυτές του 2015, στην περίπτωση που το τιμόνι περάσει στα χέρια του Αλ. Τσίπρα.


Τα σχέδια του Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα

Κλειστά κρατάει τα χαρτιά του ο Κυρ. Μητσοτάκης ως προς το ποια θα είναι η στάση του την επομένη των εκλογών εφόσον, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, δεν θα έχει εξασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Στις σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων απαντά γενικόλογα, χωρίς να δεσμεύεται προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αναφέρει ότι θα σεβαστεί τις συνταγματικές επιταγές, που σημαίνει ότι θα πάει κανονικά στο Προεδρικό Μέγαρο για να παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης (συνεργασίας). Διαφορετική στάση, άλλωστε, θα προκαλούσε αλγεινή εντύπωση και μόνο κόστος θα είχε για τον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν εξηγεί πώς θα κινηθεί, αν δηλαδή θα μπει στη διαδικασία των συνομιλιών με τους αρχηγούς άλλων κομμάτων ή θα παραδώσει αμέσως την εντολή.

«Ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα, θα αξιολογήσω τις κινήσεις μου», τονίζει και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Πληροφορίες, ωστόσο, από παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να εξαντλήσει το τριήμερο που θα έχει στη διάθεσή του και θα παραδώσει άμεσα την εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κάτι που ακούγεται λογικό, από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα οδηγήσει τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές.

Υπάρχει μόνο ένα ενδεχόμενο να μην τηρήσει τη… δέσμευσή του αυτή: Στις εκλογές της 21ης Μαΐου η Νέα Δημοκρατία να μείνει μακριά από τον στόχο που έχουν βάλει στο Μαξίμου, δηλαδή από το 33% με 34%. Αν έχει ένα ποσοστό πέριξ του 30%, ο κ. Μητσοτάκης θα υποχρεωθεί να μπει στη διαδικασία του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, καθώς η αυτοδυναμία δεν θα είναι εφικτή ούτε στις δεύτερες εκλογές. Αυτό, πάντως, το σενάριο δεν θέλουν να το σκέφτονται στο επιτελείο του πρωθυπουργού. Ούτε και ο ίδιος, προφανώς…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ


Σχολιάστε εδώ