Εκλογές 2023 – Ντιμπέιτ: Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών
Σκληρή αντιπαράθεση σε όλους τους τομείς μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, στο πρώτο ντιμπέιτ μετά το 2015. Λεπτό προς λεπτό, τo ΕΡΤNEWS κάλυψε με live blogging και σε livestream την τηλεμαχία, που είχε διάρκεια τρεις ώρες.
Οι αρχηγοί ερωτήθηκαν κι έδωσαν απαντήσεις σε έξι θεματικές ενότητες:
* Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση
* Εξωτερική Πολιτική & Άμυνα
* Κράτος, Θεσμοί & Διαφάνεια
* Υγεία, Παιδεία & Κοινωνικό Κράτος
* Περιβάλλον και Ενέργεια
* Νέα Γενιά
ενώ στο τέλος έκαναν «ελεύθερες» τοποθετήσεις.
Οικονομία, Ανάπτυξη & Απασχόληση
Σε ερώτηση για την θεματική ενότητα «Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση» ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: ότι έχουμε τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη αλλά οι τμές των τροφίμων είναι ακόμα υψηλές και πολλά νοικοκυριά δοκιμάζονται.
«Πρώτον μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, αυτό υπηρετεί το καλάθι του νοικοκυριού και περισσότερος ανταγωνισμός για να μπορούν οι καταναλωτές να συγκρίνουν τιμές στα σούπερ μάρκετ. Έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται το market pass είναι ένας δοκιμασμένος οργανισμός που στηρίζει τα νοικοκυριά με ένα ποσό της τάξεως του 10% και είναι μία σημαντική στήριξη» και συνέχισε:
«Αλλά το σημαντικότερο μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και στο διαθέσιμο εισόδημα, συνέχιση της πολιτικής μείωσης των φόρων και αύξηση των μισθών. Αυτή είναι η κεντρική μου δέσμευση για την δεύτερη τετραετία. Ο κατώτατος μισθός να πάει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με περισσότερες επενδύσεις με αποκλιμάκωση της ανεργίας και καλύτερες θέσεις εργασίας».
Επέκταση και για το δεύτερο εξάμηνο του έτους του Market Pass, είπε καταλήγοντας.
Με μία αιχμή εναντίον του Πρωθυπουργού ξεκίνησε την πρώτη του απάντηση o Αλέξης Τσίπρας. Μέμφθηκε την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατάργηση της 13ης σύνταξης.
“Το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντάει στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Η κοστολόγηση που έκανε η Νέα Δημοκρατία ήταν στην αρχή 25 δις, μετά 45, μετά 80, μετά 70, μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές θα το πάει στα 180.“
“Εμείς από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση στο πρόγραμμα, όμως μην ξεχνάτε ότι πέρα από το κόστος κάθε δαπάνης την οποία προ υπολογίζεις όπως για παράδειγμα την ανάγκη να αυξήσουμε τους μισθούς τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν να πάρουν αύξηση 14 χρόνια ή να δώσουμε τη 13η σύνταξη την οποία την είχαμε θεσπίθσει και την κατήργησε ο κύριος Μητσοτάκης. Πέρα ποιπόν από το κόστος των δαπανών υπάρχουν και έσοδα, από τη φορολόγηση των υπερκερδών. Διότι τούτη την ώρα που το μέσο ελληνικό νοικοκυριό δεν μπορεί να βγάλει την τρίτη εβδομάδα του μήνα και εξαντλείται εισόδημα, 15 εισηγμένες στο χρηματιστήριο μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κέρδη ρεκό εικοσαετίας με πάνω από ένα δισεκατομμύριο καθεμία. Το πρόγραμμά μας θα έχει όφελος για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία για να πάρει ανάσα, όμως σε κάποιους θα κοστίσει, θα ωφελήσει όμως τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία”.
“Ήρθε η ώρα να πούμε κάποιες αλήθειες. Είναι ντροπή αυτοί οι οποίοι έχουν δώσει δεκάδες εκατομμύρια απευθείας Αναθέσεις σε κλειστούς διαγωνισμούς να μας λένε πού θα βρείτε να δώσετε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Είναι ντροπή αυτοί οι οποίοι έχουν δώσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια το τελευταίο ενάμιση χρόνο σε επιδοτήσεις για να κρατάνε ψηλά τις τιμές οι ενεργειακές εταιρίες να μας λένε που θα βρείτε τα λεφτά για να δώσετε πρωτοδιοριζόμενος στο προοριζόμενο γιατρό μισθό 2.000 ευρώ Αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτές τις μεγάλες τομές σε τέσσερα χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη”.
Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Στάθη για το αν είναι διαθετειμένος να υποχωρήσει για το βέτο των δύο προσώπων των δύο πρώτων κομμάτων σε ότι αφορά την πρωθυπουργία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, επισήμανε:
«Στόχος μας είναι να υπάρχει σταθερότητα αλλά με προοπτική όχι σταθερότητα με παρακμή και συνεχώς νέες δημοσιονομικές περιπέτειες, γι’ αυτό το πρόγραμμα μας είναι κοστολογημένο όμως το βέτο που βάζω δεν είναι προσωπικό. Μιλάμε για πρόσωπα που έχουν κριθεί και τα ίδια και οι πολιτικές τους (…) Πρέπει να πάμε σε μια νέα εποχή. Εγώ λοιπόν επειδή υπηρετώ αυτή την εποχή έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο δίνει βάση σε συγκεκριμένα κομμάτια της ελληνικής οικονομίας.
Στην οικονομία εμείς λέμε συγκεκριμένα πράγματα για τις συντάξεις, συντάξεις χηρείας, σύνταξη αναπηρίας, αποκατάσταση των αδικιών για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Εμείς λέμε ότι πρέπει να καταργηθεί η προσωπική διαφορά από την 1η Ιανουαρίου 2024».
Ως προς το αν κινδυνεύει το ΠΑΣΟΚ να γίνει παράγοντας ακυβερνησίας και ουσιαστικά να συρρικνωθούν τα ποσοστά του, ανέφερε:
«Ο αγώνας μου είναι για να βελτιωθεί η ζωή του ελληνικού λαού. Έχουμε μπει στο κέντρο μιας θεσμικής παρακμής στους τελευταίους μήνες (…) Δεν μπορούν οι πλούσιοι να καπηλεύονται τους σκοπούς και τις θυσίες των πιο αδύναμων ελλήνων. Έχουμε ένα φορολογικό πρόγραμμα το οποίο δίνει βάση στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, και δεν χαϊδεύει τους ισχυρούς».
Ρεαλιστικό και μοναδικά εφαρμόσιμο το μοντέλο ανάπτυξης του ΚΚΕ τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας στην ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη στο πλαίσιο της ενότητας για την Οικονομία, την Ανάπτυξη και την Απασχόληση. Όπως είπε «εφαρμόσιμο αν το δούμε από την σκοπιά της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Όλα τα άλλα κόμματα στα προγράμματά τους μιλάνε για τα ματωμένα πλεονάσματα, για τους δημοσιονομικούς στόχους της ευρωπαϊκής εποπτείας. Μιλούν για όλα αυτά που προϋποθέτουν τουλάχιστον 350 άμεσα προαπαιτούμενα για όποια κυβέρνηση βγει την επόμενη μέρα. Και μιλάμε για αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που θα γονατίσουν ξανά τον ελληνικό λαό που είναι γονατισμένος μια δεκαετία και βάλε».
Πρόσθεσε: «Και φυσικά, εδώ το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις και για άμεσα προβλήματα που αφορούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τον κατώτερο μισθό, μια σειρά ζητήματα των φόρων, της φορολογικής μεταρρύθμισης και λοιπά, τα οποία άλλα κόμματα, και δυστυχώς κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συζητώ για την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν τα ψήφισαν στη Βουλή, τα αγνόησαν, ενώ είναι πραγματικά φιλολαϊκά προγράμματα. Ενώ, για παράδειγμα, η αξιωματική αντιπολίτευση ή άλλα κόμματα ψήφισαν το 50% των νομοσχεδίων της κυβέρνησης της ΝΔ, εντούτοις νόμους ενάντια στη φορολογία, τη φοροληστεία του λαού, για αύξηση του κατώτερου μισθού, για επαναδιαπραγμάτευση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δεν ψηφίστηκαν, ενώ θα μπορούσαν».
Σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα στο debate της ΕΡΤ σχετικά με την Οικονομία, την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, ο Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε: «Κάθε σοβαρή χώρα που θέλει πραγματικά να ανταπεξέλθει σε μία δυσκολία πρέπει να έχει Plan B, δεν μπορεί να μην έχεις Plan B και σας το λέω σαν επιχειρηματίας ο οποίος ασχολείται με το επιχειρείν αν δεν έχω Plan B στις επιχειρήσεις μου σημαίνει δεν έχω τη δυνατότητα να αντιμετωπίσω την καταιγίδα που μπορεί να έρθει.
Όλες οι χώρες στην Ε.Ε και η Γερμανία έχουν Plan B. Αλλά εγώ ακούω από όλους και δεν μου λένε που θα βρουν τα λεφτά. Εγώ περίμενα να μου πουν οι αρχηγοί των κομμάτων που μπορεί να εκφραστεί αυτό. Εμείς λέμε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου».
Ο γραμματέας και Επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, κ. Γιάνης Βαρουφάκης σε ερώτηση για την θεματική ενότητα «Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση», τόνισε:
«Υπάρχει κάποιος μεταξύ μας, εδώ, που θεωρεί ότι οι άνθρωποι πρέπει να εξυπηρετούν το νόμισμα και όχι το νόμισμα τους ανθρώπους; Εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ αλλά ταυτόχρονα να γνωρίζουμε το μεγάλο κόστος της εξόδου από αυτό».
Μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε ότι «το σύστημα Δήμητρα δεν αφορά νόμισμα, αφορά σύστημα πληρωμών», ενώ συμπλήρωσε ότι ένιωσε «ένα ντεζαβού, σα να είμαι στο 2009, με μία οικονομία της οποίας τα θεμέλια είναι υπό κατάρρευση. (…) Η χώρα μας βρίσκεται σε ναρκοπέδιο της διεθνούς οικονομίας, χωρίς άμυνες σε αυτό που έρχεται».
Εξωτερική Πολιτική & Άμυνα
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση της ενότητας για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα τόνισε:
“Μετά από πολλά χρόνια δυσκολιών είμασταν η πρώτη κυβέρνηση που προχώρησε στην αναβάθμιση των F-16 τα οποία σήμερα πετάνε και ενίσχυσε την άμυνα της χώρας. Ψηφίσαμε στη Βουλή τα περισσότερα προγράμματα που έφερε ο Κ. Μητσοτάκης, τις φρεγάτες μπελχάρα, ψηφίσαμε το 18 Ραφάλ. Δεν υπερψηφίσαμε και δεν θα το κάνουμε ποτέ, όταν εκτιμάμε ότι υπάρχουν θέματα υπερκοστολόγησης. Δεν θα υπερψηφίσουμε την αεροπορική βάση στην Καλαμάτα, δεν δίνουμε λευκή επιταγή, δεν δίνουμε λευκή επιταγή για προγράμματα τα οποία δεν έχουν την εισήγηση των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας και γι αυτό δεν θα υπερψηφίσουμε τα επιπλέον, αλλά γιατί ανακοινώθηκαν από την πολιτική ηγεσία και όχι από τη στρατιωτική ηγεσία.
Με ρωτάτε τώρα σε σχέση με το τι θα κάνουμε από εδώ και στο εξής, προφανώς θα τιμήσουμε τη σύμβαση που έχει υπογράψει η χώρα μας. Θα διεκδικήσουμε όμως, διότι είναι αδιανόητο να μην έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία σε ένα πρόγραμμα σχεδόν 14, 15 δισεκατομμυρίων, θα διεκδικήσουμε τη δυνατότητα στη βάση αυτών των συμβάσεων να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Δεν μπορεί η Τουρκία να έχει το 60% των προγραμμάτων της στην εθνική της βιομηχανία και εμείς να μη βάζουμε ούτε μια βίδα στην ελληνική αμυντική βιομηχανία”.
Σε ερώτηση για το εάν θα αλλάξηει κάτι στη δική του πολιτική, στη φύλαξη των συνόρων, απάντησε:
“Η φύλαξη των συνόρων είναι κάτι το οποίο είναι αυτονόητο. Και πρέπει να σας πω ότι όταν εμείς ήμασταν κυβέρνηση υπήρχε φράχτης. Δεν τον γκρεμίσαμε, ούτε θα πάμε αντίθετα με τις εισηγήσεις των ανθρώπων που γνωρίζουν και εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία τι πρέπει να κάνει για να υπάρχει έλεγχος στα σύνορα. Όμως δεν θα κοροϊδέψουμε τους πολίτες. Το μεταναστευτικό προσφυγικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες που υπάρχουν. Ας υπάρχουν, καλώς υπάρχουν, αλλά θα λυθεί με μια διεκδίκηση διαφορετική σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που θα δίνει τη δυνατότητα η Ευρώπη να παίρνει το βάρους που αναλογεί στις χώρες πρώτης υποδοχής. Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο όπως ο Τραμπ στο Μεξικό. Δεν λύνεται έτσι το προσφυγικό, μεταναστευτικό πρόβλημα”.
Σε ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη στο debate της ΕΡΤ σχετικά με την Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα, ο κ. Βελόπουλος δήλωσε: «Σε έναν εσένα πολυπολικό κόσμο δεν ορίζεις εσύ απλά τη μοίρα σου. Αποφασίζεις με ποιους θα πας. Δεν ζούμε το 1970 – 80 τότε υπήρχαν δύο block το δυτικό και το σοβιετικό. Το ” Ανήκομεν εις την Δύσιν” ήταν μία ρήση που στον πολιτισμένο χώρο , όριζε την δική μας εκεί παρουσία. Σήμερα λοιπόν πολυπολικός κόσμος Κίνα, Ινδία, Ρωσία. Ναι και Ρωσία, ορίζουν διαφορετικά το εθνικό συμφέρον. Δεν μπορείς να πηγαίνεις μονόπατα», είπε αρχικά.
«Και θα σας το αποδείξω», πρόσθεσε. «Χάσαμε το όνομα Μακεδονία με τη Δύση. Χάσαμε και τη βόρειο Ήπειρο ενώ οι διεθνείς συνθήκες μας έλεγαν άλλα. Χάσαμε την Κύπρο, κατοχή. Χάνουμε το Αιγαίο, μπορεί να χάσουμε και τη Θράκη.
Για εμάς στην “ελληνική λύση” το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιον θα είμαι, ακόμη και με τους Κινέζους και με τους Ρώσους, αν κερδίζω. Αν δεν κερδίζω, δεν είμαι με κανέναν. Και βέβαια η επίκληση του Διεθνούς δικαίου είναι το άλλοθι του αποτυχημένου, δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο ουδέποτε υπήρξε.
Δεν μπορείς να λες ότι είναι Ευρωπαϊκό πρόβλημα τα ελληνοτουρκικά, ξεχνώντας ότι τα δισεκατομμύρια που έχουν επενδύσει Ευρωπαίοι οι φίλοι μας εταίροι στην Τουρκία είναι τροχοπέδη σε αυτό. Μόνοι ήμασταν, μόνοι είμαστε και μόνοι θα είμαστε», είπε.
Ο γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης, σε ερώτηση της ενότητας για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα απάντησε:
«Η προάσπιση του εθνικού χώρου είναι καθήκον όλων μας. Ταυτόχρονα έχει τεράστια σημασία, πρώτον να κρατήσουμε τα ερείσματα που πρέπει να έχουμε διεθνώς και δεύτερον να ξεκαθαρίσουμε στους συμμάχους μας, αυτό που κυρίως ο Σημίτης δεν είχε ξεκαθαρίσει το 1996 στα Ίμια, ότι δεν θα χρειαστούμε την άδειά τους για να χρησιμοποιήσουμε τα πανάκριβα οπλικά συστήματα τα οποία μας πούλησαν».
Ο κ. Βαρουφάκης, αναφέρθηκε ακόμη στην κατάργηση της υποχρεωτική στράτευσης.
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη υπογράμμισε το εξής: «Να ξεχάσουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και να δρομολογήσουμε την θέση του ΜέΡΑ25, που σημαίνει διεθνής περιφερειακή συνδιάσκεψη με ένα θέμα στην ατζέντα: την χάραξη των θαλάσσιων ζωνών».
Στην περίπτωση ενδεχόμενου επεισοδίου με Τούρκους κομάντος σε ελληνική βραχονησίδα, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ποιες θα ήταν οι κινήσεις του αν ήταν πρωθυπουργός: «Δύο πράγματα πρέπει να κάνεις: Πάρα πολλά τηλεφωνήματα σε όλες τις δυνάμεις ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα να ακούσεις πολύ προσεκτικά αυτό που θα σου πει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο Στρατού και Αεροπορίας για το τι μπορεί να γίνει εκείνη τη στιγμή, ώστε να αποσοβήσει τον συγκεκριμένο κίνδυνο πάνω σε εκείνη την βραχονησίδα».
Σε ερώτηση για την «Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα» στο debate των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι «Η στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης».
«Καταφέραμε να κρατήσουμε τη χώρα ασφαλή, θωρακίσαμε τα σύνορά μας» είπε και συνέχισε.
«Έπρεπε να διαχειριστώ μία εξαιρετικά επιθετική Τουρκία. Ενισχύσαμε τις ένοπλες δυνάμεις μας και αυτό θα συνεχιστεί».
Για τις τουρκικές εκλογές είπε ότι «Θα σεβαστούμε απόλυτα την κρίση του τουρκικού λαού και είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός. Η Γαλάζια Πατρίδα, όμως, είναι βαθιά χαραγμένη στο DNA όλων του τουρκικών κομμάτων”.« Είμαι έτοιμος πάντα να συζητήσω αλλά δεν έχω αυταπάτες, η πολιτική της ισχυρής αποτροπής και μιας Ελλάδας με αυτοπεποίθηση πρέπει να συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση» τόνισε.
«Οι εξοπλισμοί που αναφέρατε με τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία και άλλες χώρες υπηρετούν συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Μιας συμμαχίας στην οποία ανήκει η χώρα μας η οποία ασκεί επιθετική ενέργειες ενάντια σε άλλους λαούς, σε άλλες χώρες που εμπλέκει και τη χώρα μας και γίνεται πιθανός στόχος αντιποίνων. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα στην Ουκρανία, ο πόλεμος της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία, που έχει εξελιχθεί σε πόλεμο ΝΑΤΟ – Ρωσίας και των αντίστοιχων συμμάχων τους. Απ’ αυτή τη σκοπιά λοιπόν οι εξοπλισμοί αυτοί δηλαδή το να πηγαίνουν τόνοι οπλικών συστημάτων, τεθωρακισμένων στην Ουκρανία, τα αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας να πετάνε πάνω απ’ τα Βαλκάνια, τα πολεμικά μας πλοία να βρίσκονται στον Περσικό και στη Μαύρη Θάλασσα δεν υπηρετούν ανάγκες της προστασίας του εναέριου χώρου, του θαλάσσιου χώρου, των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας που θα έπρεπε να είναι ο βασικός στόχος. Ολοι αυτοί οι εξοπλισμοί που έχουν γίνει ουσιαστικά οδηγούν μόνο σε συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες, μέχρι και στο Σαχέλ, τώρα στο Μάλι θα πάμε και αλλού σε άλλες περιοχές και η κατάσταση οξύνεται όλο και περισσότερο. Η Ελλάδα γίνεται στόχος αντιποίνων» απάντησε σε ερώτηση του Παναγιώτη Στάθη ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Κράτος, Θεσμούς & Διαφάνεια
«Το παρακράτος δε χτύπησε μόνο εμένα αλλά και τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη αν εμπιστεύεται την ελληνική δικαιοσύνη να ρίξει φως στην υπόθεση των υποκλοπών.
«Αυτή η υπόθεση έχει ταλανίσει το εγχώριο πολιτικό σύστημα αλλά όπως είδατε, και προχθές με το πόρισμα της PEGA – της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει ένα υψηλό ενδιαφέρον, γιατί για πρώτη φορά η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο σε θέματα που αφορούν τους θεσμούς της χώρας, την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την διάκριση των εξουσιών. Εγώ εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη αλλά δυστυχώς δεν εμπιστεύομαι το πολιτικό σύστημα και δεν είμαι μόνο εγώ είναι εκατομμύρια έλληνες πολίτες που δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς.
Διότι είναι αδιανόητο να έχεις στο στενό σου περιβάλλον ανθρώπους οι οποίοι στήνουν ένα τέτοιο παρακράτος – και μέσω της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, όπου το κόμμα σου έχει πλειοψηφία να δημιουργείς μία ασπίδα σε ένα στενό συγγενή, δύο σημαντικούς επιχειρηματίες οι οποίοι εμπορεύονταν τα παράνομα λογισμικά. Το παρακράτος δε χτύπησε μόνο εμένα αλλά και τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης. Βεβαίως αυτή η κρίση εμπιστοσύνης έχει να κάνει και με συμπεριφορές άλλων κομμάτων όπως είναι το ΣΥΡΙΖΑ, όπου ένας πολύ στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού έχει καταδικαστεί 13 – 0 από το διοικητικό δικαστήριο, και αντί να πάει στο σπίτι του, κοσμεί τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Κι εμείς οι πολιτικοί με το παράδειγμά μας πρέπει να δείχνουμε ότι υπάρχει ένας δρόμος πραγματικής διάκρισης των εξουσιών».
Ως προς το αν συμφωνεί με περαιτέρω μέτρα ανεξαρτητοποίησης της δικαιοσύνης όπως λ.χ. στον διορισμό των ανωτάτων δικαστών από το υπουργικό συμβούλιο, επισήμανε:
«Στο πόρισμα των θεσμών για την Ελλάδα οι ευρωπαΐκή θεσμοί προτείνουν στην Ελλάδα να υπάρχει αυξημένη πλειοψηφία στην Βουλή στον ορισμό των ανωτάτων δικαστικών, ώστε να έχουμε πιο ισχυρούς δεσμούς και και πιο στιβαρή διάκριση των εξουσιών.
Σίγουρα χρειάζεται εκσυγχρονισμός και μεγάλες μικρές αλλαγές που να μας οδηγήσουν σε μια ευρωπαϊκή κανονικότητα. Για μένα είναι απαράδεκτο μετά από δέκα χρόνια οικονομικής περιπέτειας, η χώρα να μπαίνει στο στόχαστρο. Δε γίναμε Ουγγαρία όπως λέει το πόρισμα της PEGA, αλλά είμαστε στο δρόμο προς την Ουγγαρία, αν τώρα δεν κάνουμε βήματα προς την ευρωπαΐκή κανονικότητα».
Σε ερώτηση του Παναγιώτη Στάθη στο debate της ΕΡΤ σχετικά με το Κράτος, τους Θεσμούς και την Διαφάνεια, απάντησε ο κ. Βελόπουλος .«Πρώτον δεν πιστεύω στις δημοσκοπήσεις, το έχω δηλώσει άπειρες φορές. Δεύτερον έχει δικαίωμα να ψηφίζει; Τι λέει το Σύνταγμα; Δεν μπορεί η πολιτική εξουσία να κόβει το δρόμο στον οποιονδήποτε θέλει να πάει στις εκλογές και την ώρα που ο ίδιος, ως κυβερνήτης τον άφηνε να κάνει διαγγέλματα μέσα από τη φυλακή. Μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να αποφασίσει ποιον βγάζει εκτός και εντός Βουλής», τόνισε αναφορικά με το κόμμα Κασιδιάρη.
Συνέχισε λέγοντας ότι: «Ούτε τα λογισμικά τα καινούργια που πήρανε ως Νέα Δημοκρατία και δεν μας αφήνουν να τα ελέγξουμε και δεν ξέρουμε πώς θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων. Πήρανε λογισμικό καινούργιο, θα γίνει γρήγορα η διαδικασία αλλά δεν μας αφήνουν να το δούμε το λογισμικό αυτό».
Σε ερώτηση για την θεματική ενότητα «Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια», ο γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε αρχικά ότι «το κράτος μας θυμίζει ελβετικό τυρί. Μετά τα μνημόνια του 2010 λείπουν κομμάτια του. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που τις εφορίες μας δεν τις ελέγχει κυβέρνηση».
Συνέχισε, εξαπολύοντας πυρά κατά της κυβέρνησης: «Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της το Συμβούλιο της Επικρατείας όταν δεν της αρέσουν οι αποφάσεις του».
«Αρχική μας πρόταση είναι διαβουλευτικά συμβούλια που να αποτελούνται από πλειοψηφία κληρωτών ώστε να λογοδοτούν σε αυτά τα συμβούλια οι δημόσιες υπηρεσίες» εξήγησε ενώ πρόσθεσε ότι «το κόμμα μας από τότε αλλά και τώρα προτείνει την δημιουργία ενός σοβαρού σώματος για διώξεις πολιτικού και μεγαλοεπιχειρηματικού συστήματος (…) Ένα σύστημα δηλαδή κατά της διαπλοκής».
«Αναφορικά με τα δικά μου λάθη» είπε ο κ. Βαρουφάκης, «θέλω να παρακαλέσω τον κύριο πρωθυπουργό να μας πει επιτέλους γιατί δείλιασε, γιατί δεν έκανε εκείνη την εξεταστική επιτροπή για το 2015».
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση της ενότητας για το Κράτος, τους Θεσμούς και τη Διαφάνεια, απάντησε:
“Αισθάνομαι λίγο αμήχανα: Κάθομαι ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης. Τον κ. Μητσοτάκη που παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη και άκουσα τον πρωθυπουργό σήμερα και λέει ότι “οι εξηγήσεις που έδωσα δεν ήταν επαρκείς” Ας δώσει σήμερα κάποιες εξηγήσεις…
Υπήρξε εθνικός λόγος για τον οποίον παρακολουθείτο ο κ. Ανδρουλάκης. Ποιος ήταν αυτός; Πώς εγώ θα συνεργαστώ μαζί του αύριο αν είναι πράγματι κατάσκοπος, εθνικά επικίνδυνος και για ποιο λόγο παρακολουθείτο ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα, τη στιγμή που το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο λέει ότι ενορχηστρωτής ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι είναι ίδιοι ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Τσίπρα ή όλα τα υπόλοιπα κόμματα ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, λέμε ότι έχουν κοινά προγράμματα, στρατηγικές στοχεύσεις ίδιες, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας απαντώντας σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε «γιατί δεν μπαίνετε στη διαδικασία να ρισκάρετε και να μπείτε σε μια κυβέρνηση».
«Και αυτά έχουν να κάνουν με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα προαπαιτούμενά του, έχουν να κάνουν με την ενεργειακή πολιτική της χώρας και την ονομαζόμενη πράσινη μετάβαση, έχουν να κάνουν με τις επιλογές των διεθνών συμμάχων που κατά την άποψή μας είτε είναι ΝΑΤΟ είτε ΕΕ βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη της χώρας, του ελληνικού λαού υπέρ των συμφερόντων του και σε αυτή την κατεύθυνση και με βάση αυτά τα προγράμματα έχουμε πει ότι δεν δίνουμε ανοχή, στήριξη σε μια τέτοια κυβέρνηση. Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα όταν ο ελληνικός λαός μας δώσει και την πλειοψηφία και βρεθεί μαζί μας σε αυτή τη διακυβέρνηση, ο ίδιος ο λαός αποφασισμένος, μπορούμε να το υλοποιήσουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας.
«Από κει και πέρα για τα υπόλοιπα κόμματα, αυτά που κυβερνούν σήμερα, ουσιαστικά και με τις εξαγγελίες τους και με τα διάφορα pass και με τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους, λέμε στον λαό ας κρατάει μικρό καλάθι. Διότι όταν μιλάς για εξισορρόπηση δημοσιονομική και όταν στηρίζεσαι σε αυτή με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε σημαίνει ότι δίνεις ένα pass, ένα επίδομα, το παίρνεις από φόρο».
«Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ αρνείται να συμμορφωθεί με τον νόμο για την ονομαστική χρηματοδότηση των κομμάτων. Πέρσι για 4 εκατομμύρια ευρώ, τέτοια έσοδα δηλώσατε στην περσινή χρήση, σας επιβλήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής πρόστιμο μόλις 15.000 ευρώ, 0,3% επί των 4 εκατομμυρίων. Ένας πολίτης για αδήλωτα εισοδήματα πληρώνει 50%» ήταν η συμπληρωματική ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να απαντά «Ναι, άλλη μια παραφιλολογία γύρω από αυτά τα ζητήματα, κύριε Σρόιτερ. Το ΚΚΕ δέχεται ελέγχους, συνεχείς ελέγχους, και από τις εφορίες και από τη Βουλή, από την Επιτροπή της Βουλής και από ορκωτούς λογιστές. Ελέγχονται εξονυχιστικά τα πάντα, τα παραστατικά, τα έσοδά του, τα έξοδά του. Δημόσια δίνονται τα πόθεν έσχες και όλα αυτά, αλλά και τα έσοδα που έχουμε ως κόμμα. Αυτό που έχουμε αρνηθεί να κάνουμε είναι να δώσουμε λίστα στο κράτος για αυτόν που μας ενισχύει. Αν εγώ σας ζητήσω τώρα, μετά από λίγο στο διάλειμμα που θα έχουμε, δώστε 10 ευρώ κύριε Σρόιτερ να ενισχύσετε το ΚΚΕ στον αγώνα που έχουμε τον προεκλογικό και μου δώσετε, θα θέλετε το όνομά σας αύριο, επειδή θα το έδινα εγώ ως Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, να είναι αναρτημένο σε όλα τα μανταλάκια και τα περίπτερα; Καταλαβαίνετε, εσείς μπορεί να μην έχετε πρόβλημα, αλλά καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για έναν εργαζόμενο, για έναν οικογενειάρχη που ψάχνει τη δουλειά του. Να μην πω για την Ιστορία, γιατί εγώ έχω στο σπίτι μου τον αδερφό της μητέρας μου εκτελεσμένo γιατί του βρήκαν μόνο κουπόνια ενίσχυσης του ΚΚΕ…».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «Κράτος, Θεσμούς και τη Διαφάνεια» και σε ερώτηση της δημοσιογράφου Ράνιας Τζίμα για το αν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί για τις υποκλοπές ανέφερε τα εξής: «Όχι, δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου και δύο πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Να υπάρξει άμεση διαλεύκανση. Χάρηκα που άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη. Και ανέλαβα να διορθώσουμε αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα. Επαναφέραμε τις δύο δικαστικές αποφάσεις για να επιτραπεί παρακολούθηση και βάλαμε τον πρόεδρο της Βουλής για να μην επαναληφθεί μία παρακολούθηση που εξαρχής είπα ότι δεν έπρεπε να γίνει. Θέλω να ελπίζω η ΕΥΠ θα μπορεί σταθερά να παρέχει στον εκάστοτε πρωθυπουργό τις πληροφορίες που χρειάζεται».
Είπε ακόμα ότι «ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε να είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης»
Για να καταλήξει: «Αυτή η υπόθεση είναι μια σκιά για την κυβέρνηση μας, δεν έχω αμφιβολία και δεν έπρεπε να γίνει, αλλά το κράτος δικαίου της χώρας αξιολογείται συνολικά.Σύμφωνα με τον Economist η δημοκρατία μας έχει κάνει πρόοδο παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ακόμα και στην υπόθεση της Μυκόνου αποδείξαμε ότι δεν δεχόμαστε άβατα παραβατικότητας».
Υγεία, Παιδεία & Κοινωνικό Κράτος
Σε ερώτηση του Αντώνης Σρόιτερ στο debate της ΕΡΤ σχετικά με την Υγεία, την Παιδεία και το Κοινωνικό Κράτος, ο κ. Βελόπουλος είπε:
«Εγώ είμαι Χριστιανός ορθόδοξος, θα μου επιτρέψετε να έχω τις απόψεις μου, που ταυτίζονται με τον Χριστιανισμό. Η άποψή μου είναι, πρώτον για την υποχρεωτικότητα στο εμβόλιο, δεν μπορώ να τη δεχτώ για ένα λόγο, είναι δικό μου το σώμα, το κάνω ότι θέλω, είναι δικό μου, είναι του ανθρώπου. Άρα λοιπόν, η υποχρεωτικότητα είναι ότι χειρότερο για τη δημοκρατία.
Από την άλλη όποιος ήθελε το έκανε. Γιατί έπρεπε να επιβάλω πρόστιμα στους συνταξιούχους και ακόμη και τώρα να έρχονται τα 100 και 200 ευρώ στους συνταξιούχους όταν η σύνταξη είναι 200 και 300 ευρώ. Δεν είναι δίκαιο αυτό».
Σχετικά με τις αμβλώσεις είπε: «Πρέπει να σας πω, εγώ εμπιστεύομαι την Ελληνίδα μάνα, η Ελληνίδα μάνα έχει το δικαίωμα να κάνει αυτό που νομίζει ότι είναι καλύτερο για αυτή. Μπορώ εγώ ως ορθόδοξος να διαφωνώ με τις αμβλώσεις, αλλά κάποιες φορές και λόγω του δημογραφικού πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το θέμα αυτό, γιατί η Ελλάδα πεθαίνει δημογραφικά. Πρέπει να στηρίξουμε οικονομικά οποιαδήποτε μάνα έχει μία κύηση που δεν τις αρέσει. Πλην κάποιων εξαιρέσεων, βιασμών».
Σε ερώτηση στη θεματική ενότητα του debate «Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος» ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον Γιώργο Παπαδάκη ότι «Το νέο εθνικό σύστημα υγείας που οραματίζομαι είναι προτεραιότητά μου». «Η πανδημία ανέδειξε και τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του. Έμεινε όρθιο στην πανδημία, αλλά δοκιμάστηκε. Εκπονήσαμε πρόγραμμα συνολικό. Χρειαζόμαστε 10.000 προσλήψεις νοσηλευτών πρωτίστως αλλά και γιατρών και για να αντιμετωπίσουμε μεγάλες καθυστερήσεις. Τα ράντζα δεν είναι αποδεκτά για μένα. Έχουμε ένα σχέδιο να αναμορφώσουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, να ανακατασκευάσουμερ πλήρως τα κέντρα υγείας και ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και έμφαση στον προσωπικό γιατρό».
Σε επόμενη ερώτηση για τους Έλληνες που ζουν κοντά ή κάτω από τα όρια της φτώχειας ανέφερε: «Υπήρξε βελτίωση σε σχέση με τον περασμένο χρόνο όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι πρώτη μου προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία, μπορεί να γίνει με μεγαλύτερους μισθούς, μεγαλύτερη ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας».
«Η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής από μόνη της δεν λύνει τα προβλήματα» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας απαντώντας σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη. Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι το ΚΚΕ προτείνει δέσμη μέτρων για την αναβάθμιση της παιδείας των παιδιών μας και βεβαίως μέσα σε αυτά είναι και η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής την οποία η ΝΔ την προώθησε διότι θεωρεί ότι δεν μπορούν να μπαίνουν με 8000 μόρια για παράδειγμα, με τέτοιο χαμηλό επίπεδο στα ΑΕΙ οι νέοι μας, αλλά μπορούν όμως οι ίδιοι με τα 8000 μόρια να πληρώνουν 8000 ευρώ για να πηγαίνουν σε ιδιωτικά κολλέγια τα οποία έχουν εξισωθεί με πανεπιστημιακά πτυχία. Και βεβαίως ο κ. Τσίπρας το λέει αυτό, ανέξοδες υποσχέσεις, προεκλογικές, για αυτό είπα ο λαός μας και η νεολαία να κρατήσει μικρό καλάθι, την ίδια ώρα που λέει ότι θα το κάνει αυτό ως πρώτο άρθρο, ως πρώτο νόμο, την ίδια στιγμή βάζει έναν μεγάλο κόφτη που είναι η επιλογή μόνο δέκα τμημάτων στο μηχανογραφικό, που σημαίνει το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο, δηλαδή να κόβονται πάρα πολλά παιδιά και να μένουν εκτός από αυτή τη διαδικασία. Αυτή είναι η ουσία».
Σε ερώτηση για το αν θα έβλεπε θετικά τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για την υγεία είπε μεταξύ άλλων ότι καμιά κυβέρνηση αντιλαϊκή δεν πρόκειται να στηρίξει ή να ανεχθεί το ΚΚΕ. «Το επαναλαμβάνουμε δεν υπάρχουν ένα, δυο ή τρία ζητηματάκια. Δεν είναι μόνο η ελάχιστη βάση εισαγωγής, δεν είναι μόνο να πάρει να κάνει κάποιες προσλήψεις σε ένα νοσοκομείο Η συνολική πολιτική και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην υγεία όσο και στην παιδεία είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση με αυτό που προτείνει το ΚΚΕ και που απαιτεί το εκπαιδευτικό κίνημα, η νεολαία, οι φοιτητές, οι μαθητές».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, σε ερώτηση της ενότητας «Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος» του debate των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι «η όλη συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι αποκρουστική και μιλάω σαν καθηγητής πανεπιστημίου, θα ξεχάσω ότι είμαι αρχηγός πολιτικού κόμματος».
«Όλη η ιστορία αυτή δεν γίνεται για να έρθει το Χάρβαρντ στην Ελλάδα, γίνεται για να βαπτιστεί ένα κολλέγιο της συμφοράς, το οποίο ουσιαστικά εκμεταλλεύεται την υποχρηματοδότηση του δημόσιου πανεπιστημίου», συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης.
«Η ουσία είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Είναι ο μόνος τρόπος για να διαφυλάξουμε μία πανεπιστημιακή εκπαίδευση από τα αρπακτικά», είπε ακόμη ο γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη.
Σχετικά με τις συνεργασίες των κομμάτων για σχηματισμό κυβέρνησης, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε: «Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να προτείνουμε σε οποιονδήποτε αυτοαποκαλείται προοδευτικός, να μιλήσουμε για τις δυνατότητες εξερεύνησης συγκλίσεων – όχι για να συμφωνήσουμε – αλλά για να δούμε τι μπορεί να γίνει. (…) Αυτό το παράθυρο, όμως έχει κλείσει από τα υπόλοιπα κόμματα, δυστυχώς», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση της ενότητας για την Υγεία, την Παιδεία και το Κοινωνικό Κράτος, απάντησε:
“Θα κάνω μια παρατήρηση σε ότι είπε ο κύριος Κουτσούμπας. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα καταργηθεί με μία προοδευτική κυβέρνηση. Οι 10 σχολές που είπε ότι υπάρχουν στο μηχανογραφικό είναι για τις πράσινες σχολές, για την ελεύθερη πρόσβαση. Ήταν νόμος δικός μας. Τώρα θα εφαρμόσουμε αυτό το οποίο ίσχυε τόσα χρόνια στη χώρα και ήρθε ο κύριος Μητσοτάκης και το κατήργησε για να βάλει φραγμό στις λαϊκές οικογένειες. Ξανασκεφτείτε το λοιπόν ποιον θα στηρίξετε κ. Κουτσούμπα”.
“Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μία πάρα πολύ σκληρή μάχη με τους δανειστές, είναι πρόσφατη ιστορία, μην κάνουμε ότι ξεχνάμε. Έκανε ότι μπορούσε για να τιμήσει την λαϊκή εντολή που πήρε και έφερε μία συμφωνία πετυχαίνοντας το καλύτερο δυνατό, διότι παρέλαβε άδεια ταμεία, τη χώρα χρεοκοπημένη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και αυτή τη συμφωνία τη φέραμε στην κρίση του ελληνικού λαού, κάναμε εκλογές το Σεπτέμβριο του 2019. Και καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από το μνημόνια, εκεί που τρεις κυβερνήσεις απέτυχαν. Να ρυθμίσουμε το χρέος, να έχουμε 37 δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία, να φέρουμε τη 13η σύνταξη. Κάθε Δεκέμβρη να δίνουμε από τα πλεονάσματα ότι περίσσευε, από το πλεόνασμα που είχαμε και όχι από τα δανεικά, στους αδύναμους και συνταξιούχους και ο κ. Μητσοτάκης, εκεί που φέραμε εμείς τη 13η σύνταξη, την κατήργησε και έλεγε ότι ήταν ψίχουλα, αλλά την κατήργησε και σήμερα δεν δίνει ούτε τα αναδρομικά που αποφάσισε το ΣτΕ. Πιστεύω λοιπόν ότι έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας”.
Σε συμπληρωματική ερώτηση για τους συνταξιούχους απάντησε:
“Νομίζω ότι σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι ήμασταν υποχρεωμένοι να τηρήσουμε και να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο δεν ήταν το δικό μας πρόγραμμα, είχαμε τους μνημονιακούς καταναγκασμούς, είχαμε απέναντί μας τον Σόιμπλε εκείνη την εποχή και κάποιοι λέγανε “Βάστα Σόιμπλε”. Εντούτοις πιστεύω ότι υπήρξε η μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση και κατανόηση στην προσπάθειά μας να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Δεν νομίζω ότι ισχύει το ίδιο σήμερα και θέλω ειδικά επειδή μιλάτε για τους συνταξιούχους, να επαναλάβω: επτά δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα στους συνταξιούχους αυτή την τετραετία. 4,5 δισ. από τη 13η σύνταξη που κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης και 2,5 δισεκατομμύρια τα αναδρομικά. Ε! αυτά θα δοθούν πίσω”.
«Αυτό που είπε σήμερα (ο κ. Μητσοτάκης) ότι δεν αποτελώ κίνδυνο για τη δημοκρατία το έχει καταλάβει κάθε μέσος πολίτης. Κίνδυνο αποτελούσα για τη Νέα Δημοκρατία, γι’ αυτό παρακολουθήθηκα κατά την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών. Και βέβαια αυτό που είπε δε φτάνει. Ο στόχος μου είναι να πάνε στη φυλακή, να αναλάβουν τις ποινικές τους ευθύνες αυτοί που έπαιζαν το παρακράτος εις βάρος πολλών πολιτών στην Ελλάδα και εξέθεσαν διεθνώς στην χώρα μας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.
Ενώ πρόσθεσε: «Έχω αγωνιστεί για τεχνικά θέματα, με το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, για τη χώρα μου, για την πολιτική προστασία, έχω σταθερή στάση για τους θεσμούς στη χώρα μας».
Περιβάλλον και Ενέργεια
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, σε ερώτηση της ενότητας «Περιβάλλον και Ενέργεια» του debate των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ, απάντησε ότι «οι εξορύξεις θέλουν τουλάχιστον 15 χρόνια μέχρι να αρχίσουν να παράγουν, αν παράγουν και όταν παράξουν δεν θα υπάρχει τιμή για πετρέλαια και φυσικά αέρια. Γιατί μέχρι τότε, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι πολύ πιο φτηνές, άρα οι εξορύξεις δεν είναι λύση. Το μόνο πράγμα που προσφέρουν είναι γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και καταστροφή του περιβάλλοντος».
Τόνισε ότι «το μέλλον είναι οι πλωτές ανεμογεννήτριες μικρού μεγέθους οι οποίες, δεδομένης της έντασης του αέρα από τη Θράκη μέχρι τις Κυκλάδες, είναι σίγουρο ότι θα μπορούν να παράξουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να έχουμε πράσινο υδρογόνο».
Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «το θέμα με την χώρα μας είναι να μη χάσει την πράσινη βιομηχανική επανάσταση. Είναι μία τεράστια αποτυχία της κυβέρνησης ότι τα χρήματα αυτά από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχουν επενδυθεί όλα σε ένα πράσινο αναπτυξιακό σχέδιο όπως αυτό που προτείνει το ΜέΡΑ25».
«Έχει πολύ μεγάλη σημασία, ως πολιτικοί, να μη φοβόμαστε το πολιτικό κόστος. Το θέμα των εξορύξεων, που παρουσιάζεται σαν σωτηρία της χώρας, έχει ένα πολιτικό κόστος κι εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το πάρουμε. Το παίρνουμε και προχωράμε» είπε καταλήγοντας ο γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση της ενότητας για το Περιβάλλον και την Ενέργεια τόνισε:
Είτε κάτι ο κ. Ανδρουλάκης, είπε να μη διορίζουμε κομματικά παιδιά διευθυντές νοσοκομείο και εγώ θέλω να πω ότι συμφωνώ με αυτή την πρόταση και γίνεται αυτή η πρόταση επίκαιρη μετά το δυστύχημα των Τεμπών όπου ένα κομματικό ρουσφέτι, μία παράνομη μετάταξη ενός ανθρώπου ο οποίος δεν είχε ειδίκευση, οδήγησε στο θάνατο 57 ανθρώπους.
Σε ερώτηση της ενότητας για το Περιβάλλον και την Ενέργεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση του Παναγιώτη Στάθη είπε: «Eίμαι υπερήφανος παρότι πρωθυπουργός μιας φιλελεύθερης χώρας όταν χρειάστηκε να κάνουμε σημαντική κρατική παρέμβαση την κάναμε και κρατήσουμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε θέσεις εργασίας, προστατέψαμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από υπερβολικές αυξήσεις. Από δω και στο εξής τα πράγματα αλλάζουν, η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, αυτό το γνωρίζουν όλοι και ο κύριος Τσίπρας. Άρα η ακριβής κοστολόγηση των προγραμμάτων έχει τεράστια σημασία για την επόμενη μέρα και την επενδυτική βαθμίδα. Μόνο τα δύο εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλ. μείωση του ΦΠΑ και μείωση του φόρου κατανάλωσης μόνο αυτά στοιχίζουν κοντά στα 4 δισ. ετησίως. Να μας πει ο κύριος Τσίπρας από πού θα βρει τα χρήματα εφόσον σκοπεύει να τα εφαρμόσει». Για τον σιδηρόδρομο και το δυστύχημα στα Τέμπη είπε ότι «έγιναν βήματα και στον τομέα αυτό αλλά υπήρξαν αστοχίες και καθυστερήσεις που πληρώσαμε πολύ ακριβά. θέλω να τονίσω τη μεγάλη έμφαση που δίνουμε στα μέσα σταθερής τροχιάς το πιο κοινωνικό μέσο και φιλικό στο περιβάλλον».
Σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη στο debate της ΕΡΤ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ενέργεια, ο κ. Βελόπουλος είπε:
«Εγώ θα ανέμενα να με ρωτήσετε γιατί δεν κάνουμε εξόρυξη στη χώρα μας, για να έχουμε δικό μας φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ώστε να μην χρειαζόμαστε ούτε τη Ρωσία, ούτε την Αμερική, ούτε τη Σαουδική Αραβία. Αλλά, θα ρωτήσετε τον ελληνικό λαό, αν του αξίζει να πληρώνει πανάκριβα τα τρόφιμα του, να πληρώνει πανάκριβα το φυσικό αέριο για τη βενζίνη του, ενώ θα μπορούσε να έχει κάλλιστα τη δυνατότητα αυτή.
Από την άλλη, πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν πολλοί εφοπλιστές και γνωστοί που κάνουν λαθρεμπόριο πετρελαίου, το φέρουν στο Λακωνικό κόλπο και το κάνουν μεταγγίσεις. Γνωστή ιστορία. Άρα λοιπόν, γιατί να κερδίζουν οι εφοπλιστές και να μην κερδίζει ο λαός. Εγώ δεν το καταλαβαίνω. Να κερδίζω δηλαδή από το λαθρεμπόριο με τη Ρωσία πετρέλαιο ή άνθρακα και να μην κερδίζει ο ελληνικός λαός. Αν έχετε μια καλύτερη απάντηση να μου το πείτε και σε μένα.
Πάντως εγώ επιμένω στην εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου. Σύμφωνα με την ειδική έκθεση της Επιτροπής Υδρογονανθράκων, την οποία εγώ έχω μπροστά μου. Είναι μελέτη. Την έχουν όλοι. Η αξία των κοιτασμάτων στην Ελλάδα είναι περίπου 250 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χώρα μας. Αυτή είναι η μελέτη τους, καταγεγραμμένη. Είναι ειδικότεροι όλων.
Τι θα κάναμε εμείς και τι θα κάνουμε εμείς όταν γίνουμε κυβέρνηση. Θα κάνουμε ότι η Νορβηγία, θα εξορύξουμε το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, θα το συνδέσουμε με τις συντάξεις και με τους μισθούς και από εκεί θα καρπωθεί ο Έλληνας την υπεραξία. Ξέρετε ότι στη Νορβηγία παίρνουν 3.000 ευρώ σύνταξη λόγω της συνδέσεως αυτής. Θα το εφαρμόσουμε για τους Έλληνες για να μπορούν οι Έλληνες να παίρνουν αξιόλογες και αξιόπιστες συντάξεις.
Όσο για τον λόγο που δεν έχει στηρίξει ούτε ένα νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εφόσον θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να είναι ανεξάρτητη, δήλωσε πως: «Η πράσινη ενέργεια δεν έχει ανεξαρτητοποιηθεί, δεν αποθηκεύεται, είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα της πράσινης ενέργειας. Δεν υπάρχει μέθοδος. Και διαβάζω στον κύριο Γιάννη Μπασιά (Πρόεδρο της Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων), ψάξτε να δείτε ποιος είναι και λέει “η πράσινη μετάβαση παγκόσμια είναι μια βίαιη οικονομική μετάβαση σε ένα μοντέλο που χρειάζεται τρισεκατομμύρια, που θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών και όχι των μεγάλων κολοσσών που εμφανίζονται ως παίκτες”.
Άρα λοιπόν, εγώ θέλω να υπηρετήσω τον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα θα γίνει πετρελαιοπαραγωγός χώρα με την “ελληνική λύση”. Εμείς θα παράγουμε το πετρέλαιο και εμείς θα το κάνουμε εξαγωγή. Δεν λέμε όχι στη γεωθερμία, ούτε στα υδροηλεκτρικά άλλο η ανεμογεννήτρια που είναι τοξική και άλλο αυτό».
«Το βασικό πρόβλημα με το ζήτημα της ενέργειας και κατ’ επέκταση της προστασίας του περιβάλλοντος, και της ανοικοδόμησης εργατικών κυρίως κατοικιών και όχι των πλουσίων, των λεφτάδων, που δεν ξέρουν τι έχουν, μιας και μιλάμε για Κυκλάδες, γιατί δεν πάνε συνήθως οι εργάτες, οι αγρότες της πατρίδας μας, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες να οικοδομήσουν εκεί και ανεξέλεγκτα να φτιάξουν τις βιλάρες τους, άρα λοιπόν πρέπει να μπει ένα φρένο» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας απαντώντας σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα σχετικά με την οικοδομική δραστηριότητα στις Κυκλάδες. Πρόσθεσε ότι το φρένο μπορεί να το κάνει μια διαφορετική διακυβέρνηση, μια άλλη εξουσία, μια πραγματική λαϊκή εξουσία.
«Αυτή τη στιγμή το 34% των μετοχών της Δ.Ε.Η. ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο. Όλοι οι άλλοι μαζί δεν μπορούν να σχηματίσουν μια πλειοψηφία. Οπότε το Ελληνικό Δημόσιο διορίζει και τον πρόεδρο και τον διευθύνων σύμβουλο και καθορίζει την πολιτική της Δ.Ε.Η. Έτσι κι αλλιώς. Πάλι το κράτος κάνει κουμάντο, όποτε αυτό είναι μία πρόταση η οποία δεν αλλάζει», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο Ράνια Τζίμα για το ποια θα είναι η κατεύθυνση του κόμματος και οι προτεραιρότητές του, ως προς τη ΔΕΗ, σε ενδεχόμενη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητικό σχήμα. Ενώ πρόσθεσε: «(…) Για μένα πρέπει να διασυνδεθεί με την απολιγνιτοποίηση. Να την διασυνδέσουμε με τις επενδύσεις στο δίκτυο και την αποθήκευση για να περιορίσουμε την εξάρτηση της χώρας από το εξαγόμενο φυσικό αέριο στο οποίο δυστυχώς πρωταγωνίστησε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με μια πολιτική η οποία ήταν καταστροφική. Το ίδιος έκανε και η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Είμαστε μία χώρα η οποία μαζί με άλλες, έχουμε την πολλαπλάσια εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Με ένα καλό δίκτυο δεν θα έχουμε μεγάλα πάρκα ΑΠΕ, αλλά θα βάλουμε προτεραιότητα αγρότες, κτηνοτρόφους, μεταποιητές, δήμους ώστε να πάμε στον εκδημοκρατισμό της παραγωγής πράσινης ενέργειας και να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες και την φτωχοποίηση που θα έρθει λόγω του κόστους ενέργειας στην ελληνική κοινωνία».
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας:
«Στην τελευταία μου ψηφοφορία ως ευρωβουλευτής καταψήφισα το εμπόριο ρύπων, γιατί όπως ήρθε και με την μεγάλη αδυναμία της Ελλάδας να δημιουργείς πολιτικές για την παραγωγή ενέργειας, τον φόρο στον άνθρακα για τα πιο ενεργοβόρα σπίτια και τα αυτοκίνητα τον πληρώνουν οι πιο φτωχοί οι Έλληνες που δεν μπορούν να αλλάξουν αυτοκίνητο κάθε τρία χρόνια και δεν μπορούν να κάνουν χρήση του “εξοικονομώ”. Στοχεύω σε μία πολιτική η οποία τα φωτοβολταϊκά σε στέγες και ένα πιο ισχυρό εξοικονομώ θα περιφρουρήσει τους πιο φτωχούς έλληνες από την αύξηση των τιμών ενέργειας και από το κόστος ζωής που θα αυξηθεί ραγδαία από το 2030 με τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση».
Νέα Γενιά
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, σε ερώτηση της ενότητας «Νέα Γενιά» του debate των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ, τόνισε ότι έδωσε τον καλύτερό του εαυτό από τότε που γύρισε στην Ελλάδα και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Γύρισα για να προσφέρω εκπαιδευτικές υπηρεσίες στα παιδιά μας και ταυτόχρονα να δημιουργήσω, στο βαθμό που μπορούσα ως καθηγητής, συνθήκες ασφάλειας. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι σημαίνει η ανασφάλεια μέσα στο πανεπιστήμιο. Έχω κλειδωθεί με φοιτητές μου σε αμφιθέατρο με διάφορους εξωσχολικούς να μας απειλούν για να σταματήσουμε το μάθημα», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, περιγράφοντας ένα περιστατικό που έχει βιώσει.
Σημείωσε ακόμη ότι «ασφάλεια δε σημαίνει πανεπιστημιακές αστυνομίες, τύπου Κεραμέως. Σημαίνει διαφύλαξη του ασύλου της διακίνησης των ιδεών, που παρέχεται από το ίδιο το πανεπιστήμιο, από την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα. (…) Το να βάζεις την αστυνομία μέσα στο πανεπιστήμιο για να προσφέρεις ασφάλεια είναι ένα ψέμα που είτε σημαίνει ότι δεν έχουν καταλάβει πώς λειτουργούν τα πανεπιστήμια όπως η Οξφόρδη ή έχουν καταλάβει και ψεύδονται, διότι παίζουν ένα παιχνίδι, ένα θεατρικό έργο μπροστά σε ένα ακροδεξιό ακροατήριο, που ενδιαφέρεται μόνο για την αστυνομοκρατία τους».
«Είμαι πάντοτε σταθερά αρωγός οποιουδήποτε έχει οποτεδήποτε απειληθεί για την έκφραση των ιδεών του», τόνισε ο κ Βαρουφάκης ενώ αναφορικά με το κατά πόσο η διακίνηση των ιδεών στο πανεπιστήμιο τον ικανοποιεί, απάντησε κατηγορηματικά «όχι».
Καταλήγοντας, δήλωσε ότι το «το κλίμα εμφυλίου πολέμου που καλλιεργεί η Μητσοτάκης ΑΕ στα πανεπιστήμια, υπονομεύει ακόμα περισσότερο τη διακίνηση των ιδεών. Οι φοιτητές μας ξέρουν πολύ καλύτερα πώς να προασπίσουν αυτήν την κοινότητα».
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση της ενότητας για τη Νέα Γενιά, σημείωσε:
Τόσα χρόνια στον τρόπο μας είχαμε πανελλαδικές εξετάσεις χωρίς ελάχιστη βάση εισαγωγή. Τόσοι υπουργοί περάσανε και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Ήρθε ο κύριος Μητσοτάκης και μπήκε ελάχιστη βάση εισαγωγής. Γιατί; Όταν έχεις ένα κλειστό αριθμό, ένα συγκεκριμένο αριθμό παιδιών που θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια, και έχεις αυτή τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, αν θα γράψεις 8 ή12 εξαρτάται από το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων. Ήρθαν λοιπόν η κα Κεραμέως και ο κ. Μητσοτάκης και άλλαξαν τη βάση εισαγωγής για δύο λόγους:
Ο πρώτος λόγος είναι για να μειώσει τεχνηέντως τον αριθμό των εισακτέων και άρα να μειωθούν οι απαιτούμενες δαπάνες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στα δημόσια πανεπιστήμια και ο δεύτερος για να αυγατίσει η πελατεία των ιδιωτικών κολεγίων. Κι εγώ θεωρώ ότι αυτό είναι ανήθικο. Αν θέλεις μείωσε τους εισακτέους ευθέως, όχι εμμέσως λέγοντας ότι θες να αυξήσεις το γνωστικό επίπεδο των παιδιών μου που περνούν στα πανεπιστήμια. Δεν το λέμε τώρα, το λέμε τρία χρόνια τώρα ότι πρέπει να καταργηθεί. Και λέμε λοιπόν ότι αν την επομένη των εκλογών έχουμε μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα καταργηθεί και το Σεπτέμβρη θα περάσουν 20.000 περισσότερα παιδιά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα αναζωογονηθούν τα περιφερειακά μας πανεπιστήμια που έχουμε δεκάδες τμήματα που απειλούνται με κλείσιμο επειδή δεν έχουν παιδεία“.
Σε ερώτηση για το ποιο πολιτικό πρόσωπο είναι για εκείνον σημείο αναφοράς,μεταξύ των κ.κ Παπανδρέου, Φλωράκη και Κύρκου, απάντησε: “Κάποτε έλεγαν ότι ο Παπανδρέου έκλεψε τα συνθήματα της Αριστεράς. Σήμερα με κατηγορούν εμένα ότι κλέβω συνθήματα. Προσέξτε, οι δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις έχουν συνθήματα που γίνονται επίκαιρα όταν η ζωή τα κάνει επίκαιρα και σήμερα γίνονται ξανά επίκαιρα συνθήματα, ακριβώς διότι η δεξιά του κυρίου Μητσοτάκη τα κάνει επίκαιρα. Και κλείνω λέγοντας ότι: αυτό που μπορεί να σώσει το λαό είναι η ενότητα“.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Αντώνη Σρόιτερ και τι βαθμό βάζει στον εαυτό του για τη «Νέα Γενιά», ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Οι νέοι έχουν κάθε δίκιο να είναι επιφυλακτικοί στην εξουσία. Θα αξιολογήσουν και αυτή την κυβέρνηση. Δεν είχα καμία δυσκολία να αναγνωρίσω λάθη και να ζητήσω συγνώμη. Ένα λάθος γίνεται σφάλμα όταν επαναλαμβάνεται. Ο βαθμός ο οποίος θα μπει στην κυβέρνηση θα μπει από όλους τους Έλληνες και θα είναι το εκλογικό ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Αυτή η ζυγαριά θα τεθεί στην κρίση όλων των Ελλήνων πολιτών. Από τους νέους μας θα ζητούσα να αξιολογήσουν και αυτοί τα κόμματα, να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και να γνωρίζουν ότι τελικά ψηφίζουν για το δικό τους μέλλον».
Σε επόμενη ερώτηση τι θα έλεγε, ως 18χρονος , στον πολιτικό που θα του έδινε 150 ευρώ είπε: «Έγινε πολλή κουβέντα για μέτρο συμπληρωματικό. Να κάνω μια πρόταση σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές. Όλοι να καταθέσουμε τα προγράμματά μας, είτε στο Γενικό Λογιστήριο είτε στην Τράπεζα της Ελλάδας, τρεις μέρες το πολύ χρειάζεται για να αξιολογηθούν, για να μην υπάρχει αμφιβολία πόσο κοστίζει το κάθε πρόγραμμα. Εκατόν πενήντα (150) ευρώ δώσαμε και στο freedom pass. Οι νέοι ενδιαφέρονται για καλή εκπαίδευση και καλές δουλειές και γι’ αυτό θα μας κρίνουν την επόμενη ημέρα, όχι για τα 150 ευρώ».
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά την ταπεινή μου άποψη των νέων ανθρώπων είναι ότι δεν έχουν πολλά ενώ έχουν πολλά εφόδια έχουν λιγότερες ευκαιρίες γι’ αυτό άλλωστε χιλιάδες ελληνόπουλα τα τελευταία 10 με 15 χρόνια έχουν οδηγηθεί στο εξωτερικό. Για να βρουν έναν καλύτερο τρόπο ζωής μια καλύτερη δουλειά για να οικοδομήσουν την ζωή τους με αξιοπρέπεια», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη για το αν εντέλει, ως προς το αδιαφορία των νέων απέναντι στα πολιτικά πράγματα, αυτοί είναι αδιάφοροι για την πολιτική, ή αν οι αντιλήψεις είναι ξεπερασμένες.
Ενώ πρόσθεσε:
«Πρέπει να δουμε σήμερα τι κάνουμε για αυτούς που έμειναν εδώ – ώστε αν βελτιώσουν τη ζωή τους να “φρενάρουμε” το brain brain και να δημιουργήσουμε συνθήκες για κάποιους που έφυγαν να γυρίσουν πίσω. Χρειάζεται μία βιώσιμη ανάπτυξη με καλές θέσεις εργασίας. Αυτό που γίνεται με το real estate, με τον αφανισμό της ελληνικής οικονομίας, δεν είναι η προοπτική. Άρα το βασικό είναι η ώριμη αγορά εργασίας με σοβαρές επενδύσεις σε τομείς ανταγωνιστικούς και βέβαια με ουσιαστική στήριξη της καθημερινότητας.
Δηλαδή στα νέα ζευγάρια, αυτό που λέμε να υπάρχει κοινωνική κατοικία. Στην Πορτογαλία στην Ισπανία στην Ιταλία στην Αυστρία ισχύει. Στην Ελλάδα γιατί όχι; Έχουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο λέει για 150.000 κοινωνικές κατοικίες είτε νεόδμητες από το ταμείο ανάκαμψης είτε με φορολογικά κίνητρα ή κίνητρα ανακατασκευής, για σπίτια που θα μπουν ζευγάρια σε φοιτητές με πολύ χαμηλό κόστος και έτσι και οι ίδιοι θα έχουν αξιοπρεπή στέγη. Μέσω του διαγωνισμού θα πέσουν τα ενοίκια στα αστικά κέντρα. Αυτές είναι πολιτικές που νομίζω ότι μπορούν να “αγκαλιάσουν” τις ανάγκες της γενιάς
Σε ερώτηση για την αναφορά του κ. Ανδρουλάκη ότι «κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή» κατονομάζοντας τον πρωθυπουργό για τις υποκλοπές σαν τον κύριο υπεύθυνο, και ως προς το τι προτείνει, ανέφερε:
«Είπα κάτι το οποίο συμβαίνει σε κάθε κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Όταν υπάρχουν τέτοια εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η δικαιοσύνη οδηγεί αυτός που πρωταγωνιστούν απέναντι σε ευθύνες. Αυτό θέλω να γίνει και στη χώρα μας. Γι’ αυτό πήγα και στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, γι’ αυτό κινούμαστε και στο πλαίσιο της ελληνικής δικαιοσύνης στην χώρα. Δε λέω κάτι το οποίο είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, νομίζω αυτό πρέπει να συμβαίνει σε κάθε χώρα που υπάρχει ουσιαστική δικαιοσύνη».
«Η νέα γενιά ξέρει τι θέλει ξέρει τι ζητάει, έχει και γνώση και πείρα αρκετή γιατί έζησαν ιδιαίτερα οι μικρότερες ηλικίες
μέσα στην Πανδημία μία τραγική κατάσταση. Πρόσφατα ήταν στους δρόμους με συνθήματα όμορφα για την τραγωδία στα Τέμπη που μας συγκίνησαν και της λέμε και από αυτό το πάνελ σήμερα να πάει να ψηφίσει, δεν είναι αντισυστημική ψήφος η αποχή» τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κουτσούμπας απαντώντας σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα.
Σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα στο debate της ΕΡΤ σχετικά με την Νέα Γενιά, ο κ. Βελόπουλος είπε:
«Πώς θα εμπιστευτεί ένας νέος, πολιτικούς που επί 12 χρόνια του λένε ψέματα, του λένε ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια ότι όλα θα πάνε καλά και συνεχώς βουλιάζουμε και βγαίνει ο κύριος Παπαδόπουλος – αξιότιμος πρώην υπουργός – και λέει ότι πάμε να ξαναβουλιάξουμε. Διαβάζουν τα παιδιά, δεν μπορεί να τα κοροϊδέψεις και από την άλλη πρέπει ως Βελόπουλος, προερχόμενος από τη Μακεδονία, να ζητήσω συγνώμη από τους γονείς των 57 ανθρώπων.
Το κάνω γιατί έχασα και φίλο κι εγώ, 30ετών φιλία, τον έχασα τον Γιώργο στα Τέμπη. Πραγματικά όταν άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι “είχε φθορά η κυβέρνησή του, αλλά το ξεπεράσαμε”, ενοχλήθηκα σαν άνθρωπος και με πήρε η μητέρα του φίλου μου και μου λέει “τι είναι αυτά που λέει;”.
Εγώ ζητάω συγγνώμη και από αυτούς και από τα παιδιά τα αγγελούδια που χάθηκαν. Ζητώ συγγνώμη από τα νέα παιδιά για όλους, γιατί δεν κάναμε τίποτα και τους αναγκάζουμε να πάνε – και τους λένε τεμπέληδες – να δουλέψουν με 600 ευρώ στα κάτεργα των νησιών, με δέκα άτομα μαζί. Φαντάζομαι κανένας από τους κυρίους δεν θέλει το παιδί του να δουλέψει εκεί. Γιατί να δουλέψει το παιδί του φτωχού. Δεν τα καταλαβαίνω εγώ αυτά. Και πραγματικά αυτό που με ενοχλεί περισσότερο ότι υπάρχουν κάποια παιδιά που είναι περισσότερο παιδιά από τα δικά μας παιδιά, τα βολεύουν με μετακλητούς, 18 – 19 – 20 – 22 χρονών και τα παίρνουμε σε θέσεις κλειδιά στο κόμμα. Που είναι η αξιοκρατία; Αυτό λέει ο νέος. Ότι δεν υπάρχει αξιοκρατία. Κομματικός σωλήνας και αυτό είναι το μεγαλύτερο έγκλημα».
Όσο για το αν τον προβληματίζει ότι πάρα πολλά νέα παιδιά πιθανώς να μην καταφέρουν να ψηφίσουν στις πιθανές, δεύτερες εκλογές, τόνισε πως: «Για μένα είναι ίσως το χειρότερο πράγμα που μπορούσε να γίνει να μην ψηφίσουν οι νέοι άνθρωποι, γιατί αυτοί μπορούν να κάνουν την αλλαγή. Ο νέος μπορεί να πιέσει τον μεγαλύτερο να αλλάξει την Ελλάδα. Ο παλιός είναι λίγο διαφορετική η αντίληψη του και τη σκέψη του. Ο νέος έχει όραμα, έχει ελπίδα. Αλλά ο νέος τι όραμα έχει όταν δεν μπορεί να κάνει οικογένεια γιατί παίρνει 600 ευρώ; Τι όραμα έχει όταν 700.000 Ελληνόπουλα συσπειρώθηκαν, εξοστρακίστηκαν στο εξωτερικό από τις πολιτικές των τριών κομμάτων; Αυτή την ελπίδα η “Ελληνική Λύση” μπορεί να την ξαναδώσει πίσω».
Οι πολιτικοί αρχηγοί στις ελεύθερες τοποθετήσεις τους
Το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στον ελληνικό λαό, στο πλαίσιο του debate:
“Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες ανεξάρτητα αν είναι δεξιοί ή αριστεροί και θέλω να τους απευθυνθώ λέγοντάς τους ότι έχουν στα χέρια τους τη δυνατότητα να φέρει μία μεγάλη αλλαγή αυτές τα τελευταία χρόνια τόπο μας η αδικία έγινε καθεστώς το εισόδημά εξαντλείται την τρίτη εβδομάδα του μήνα τα δημόσια νοσοκομεία Εμένα με εγκαταλελειμμένα χωρίς γιατρούς τα πανεπιστήμια και τα σχολεία χωρίς δασκάλους και καθηγητές και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν μία θηλιά στο λαιμό πνίγονται στα χρέη δεν μπορεί να περάσουν έξω από τις τράπεζες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι σκέφτονταν θα μπορούν και την επόμενη μέρα να παράγουν στείλει να μείνω στην ύπαιθρο οι νέες και οι νέοι κλέβουν τα όνειρά του να φλέγονται οι περισσότεροι από αυτούς σκέφτονται να φύγουν από τη χώρα να πάω στο εξωτερικό να δούνε μία προοπτική με αξιοπρέπεια ένα 700.000
Η Ελλάδα της αισχροκέρδειας της οικογενειοκρατίας της διαφθοράς της αδικίας είναι στο χέρι μας να φέρουμε μία μεγάλη αλλαγή σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε με απλή αναλογική αλλά και με απλή λογική το πρώτο κόμμα θα έχει τον πρώτο λόγο να σχηματίσει κυβέρνηση νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ένα πρώτο σημαντικό μεγάλο βήμα για την αλλαγή για μία κυβέρνηση Προοδευτικής συνεργασίας που θα αλλάξει τα πράγματα θα αλλάξει τις ζωές μας θα νοιάζεται για την καθημερινότητα του Πολίτη μία κυβέρνηση η οποία θα στηρίξει το εθνικό σύστημα υγείας θα προχωρήσει στην αύξηση των μισθών στη μείωση των τιμών στη ρύθμιση των χρεών στη στήριξη του κοινωνικού κράτους η στήριξη των νέων των γυναικών των ανθρώπων της εργασίας των ατόμων με αναπηρία των ανθρώπων της τέχνης και της δημιουργίας ξέρουμε και μπορούμε κυβέρνηση θα είμαι στις πιο δύσκολες συνθήκες που βρέθηκε ποτέ κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά κάναμε λάθη Ναι κάναμε αλλά όμως κυβερνούσαν με εντιμότητα καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια από την κρίση από τη χρεοκοπία με γεμάτα ταμεία καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα στις αγορές όμως δεν κυβέρνησαν με βάση το πρόγραμμά μας ζητάμε μία πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το δικό μας πρόγραμμα και όχι τους εξαναγκασμούς της τρόικα ξέρουμε και μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή το χρωστάμε στην ιστορία το χρωστάμε στον ελληνικό λαό να ξανακάνουμε την Ελλάδα μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα με περισσότερη δικαιοσύνη δικαιοσύνη για όλους δικαιοσύνη παντού
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, εξαπέλυσε «πυρά» προς την Νέα Δημοκρατία αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της τρίλεπτης τοποθέτησής του στο debate της ΕΡΤ, χωρίς ερώτηση από κάποιο δημοσιογράφο.
«Κύριε Κουβαρά, διαπιστώσατε ότι όλοι είπαμε στους νέους να πάνε ψηφίσουν, αλλά μόνο στα λόγια. Γιατί το ΜέΡΑ25 καταθέτει ξανά και ξανά, τρεις μήνες τώρα, μία τροπολογία στη Βουλή ώστε να επιτραπεί στους νέους, όταν εργάζονται εποχικοί σε ένα νησί, ξενοδόχοι, στην εστίαση, να μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο της εργασίας τους», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης στην αρχή της τοποθέτησής του. «Η κυβέρνηση του κύριου Μητσοτάκη, επειδή φοβάται την γενιά των Τεμπών, τρέμει την ψήφο των νέων και λέει «όχι» σε αυτό, οπότε θα μου επιτρέψετε να σπάσω την συναίνεση ότι όλοι δήθεν θέλουμε τη νέα γενιά να ψηφίσει. Ο κύριος Μητσοτάκης τρέμει, ιδρώνει με τη σκέψη ότι είναι οι νέοι, αυτοί που δουλεύουν στα κάτεργα στη Μύκονο, στη Ρόδο θα ψηφίσουν», συμπλήρωσε.
«Το αφήγημα των τριών κομμάτων, που τσακώνονται για το ποιος έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ουσιαστικά βάζοντας μας σε αυτά, έρχεται σε αντίθεση με τη δική μας ανάλυση. Η Ελλάδα βρίσκεται στο τέταρτο μνημόνιο που υπέγραψε ο κύριος Τσίπρας και θα μας πάει μέχρι το 2060. Το συγκεκριμένο αυτό μνημόνιο είναι το πιο βαρύ, το πιο αδίστακτο από όλα τα μνημόνια και ουσιαστικά μας έχει καθηλώσει. Έχουμε ένα ΑΕΠ λιγότερο κατά 20% συγκριτικά με το 2007, ένα χρέος 50 % μεγαλύτερο και η επόμενη συγκυβέρνηση, που θα μαγειρέψουν μεταξύ τους τα τρία μεγάλα κόμματα, έχει στόχο την δημοσιονομική πειθαρχία μιας νέας μορφής λιτότητας» τόνισε ο γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη.
«Από το 2017 και μετά έχουμε μία μόνιμη λεηλασία που βασίζεται σε τρία πράγματα: Το χρηματιστήριο ενέργειας, τον «Ηρακλή», το όνειδος με τα «κόκκινα» δάνεια και το υπερταμείο. Κανένας από τα τρία κόμματα δεν θα καταργήσει τίποτα από αυτά. Στο ΜεΡΑ25 λέμε ότι ο μόνος τρόπος να κρατήσουμε τα παιδιά μας στη χώρα – αυτά που δεν έχουν φύγει ακόμα – είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να επιστρέψουν αυτά τα οποία έχουν φύγει» είπε ο κ. Βαρουφάκης, κλείνοντας την τοποθέτησή του.
«Στις 21 Μαΐου κρίνεται αν θα αλλάξει κάτι ριζικά στην πατρίδα μας ή θα έχουμε μια από τα ίδια. Δεκαπέντε χρόνια οικονομική κρίση, ανισότητες, ανεργία στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας συζήτησης για τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας της Ελλάδας» ανέφερε στην καταληκτική τοποθέτησή του στο debate ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Ενώ συνέχισε λέγοντας:
«Τώρα στο επίκεντρο της θεσμικής παρακμής, η χώρα μας χρειάζεται μεγάλες αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας, του πολίτη, της οικονομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Κάποιοι επισείουν τον κίνδυνο της ακυβερνησίας, κυρίως τα συστημικά media.
Κυβέρνηση θα υπάρχει την επόμενη μέρα των εκλογών, όπως υπάρχει μετά από κάθε εκλογές. Το θέμα είναι τι κυβέρνηση θα έχουμε. Μια κυβέρνηση που χαϊδεύει τους ισχυρούς ή μια κυβέρνηση που θα λειτουργήσει προς όφελος του απλού λαού, του πολίτη, του νέου που αγωνιά για την καθημερινότητά του;
Πυξίδα των αποφάσεων μου είναι τρεις λέξεις. Κατ’ αρχάς η λέξη εμπιστοσύνη.
Ο ελληνικός λαός έχει βυθιστεί σε έναν ωκεανό κρίσης εμπιστοσύνης σε σχέση με το πολιτικό σύστημα. Εγώ ό,τι λέω σήμερα, αυτό θα κάνω και αύριο. Γι’ αυτό λίγο λέω λίγα πράγματα και πάρα πολύ συγκεκριμένα γιατί δεν θέλω να νιώσει κανένας πολίτης ότι τον απογοήτευσα, ότι εργαλειοποιώ την ψήφο του. Εμπιστοσύνη. Χρειάζεται αξιοκρατία και διαφάνεια. Αξιοκρατία σημαίνει αυτό που είπα και πριν. Όλες οι θέσεις των οργανισμών και των νοσοκομείων με ανοιχτούς διεθνείς διαγωνισμούς και όχι με κομματικά παιδιά. Διαφάνεια σημαίνει όλες οι δαπάνες στη Διαύγεια. Όχι στρατούς μετακλητών και βέβαια χιλιάδες απευθείας αναθέσεις, όπως ζούμε σήμερα.
Η δεύτερη λέξη είναι η λέξη αξιοπρέπεια. Αξιοπρέπεια σημαίνει ισχυρό κοινωνικό κράτος, δημόσια υγεία και δημόσια παιδεία και όχι οι πιο αδύναμοι Έλληνες να φοβούνται να πάνε σε ένα νοσοκομείο, διότι μπορούν να μπουν στις λίστες της ντροπής για ένα χειρουργείο που παίρνει συνεχώς αναβολές, ή ένα νέο παιδί που κάνει το μηχανογραφικό του όχι εκεί που φιλοδοξεί να σπουδάσει, αλλά εκεί που σηκώνει η τσέπη του πατέρα, της μάνας, του παππού και της γιαγιάς.
Μια δημόσια παιδεία ισχυρή που είναι μοχλός κοινωνικής κινητικότητας για όλους τους Έλληνες, για να οικοδομήσουν με αξιοπρέπεια το μέλλον τους.
Και βέβαια η λέξη ανάπτυξη και προοπτική. Για να έχουμε ισχυρή προοπτική πρέπει η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη, ανταγωνιστική, με εξωστρέφεια. Όχι μία χώρα άλλο ένα γιγάντιο ξενοδοχείο, Μία χώρα που θα επενδύσει σε παραγωγικές επενδύσεις για καλές θέσεις εργασίας. Αυτά όλα είναι δεσμεύσεις που κάνουν την Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, μια ισχυρή χώρα στα Βαλκάνια, μια ισχυρή χώρα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι το πιστεύω μου. Και μπορούμε -εάν μας δώσουν ισχυρή εντολή οι πολίτες- να κάνουμε την αλλαγή δυνατή, με κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια».
«Το σύνθημα τα κέρδη μας, τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Αυτό το σύνθημα αποτυπώνει όχι μόνο την αιτία για το έγκλημα που έγινε στα Τέμπη που ζήσαμε και συγκλονίστηκε όλη η ελληνική κοινωνία. Αποτυπώνει και όλη την πορεία αυτής της ανάπτυξης που έχει ζήσει ο λαός μας. Όλοι μας όλα αυτά τα χρόνια αποκαλύπτει τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα ενός συστήματος της βαρβαρότητας που μας έχει φτάσει ως εδώ. Και βεβαίως αυτόν τον δρόμο τον διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και τα κόμματα φυσικά που κυβέρνησαν υπηρετώντας αυτό τον δρόμο» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη τελική του τοποθέτηση στο debate των πολιτικών αρχηγών.
Ο ΓΓ του ΚΚΕ συνέχισε ως εξής: «Και όλοι εδώ οι παριστάμενοι παρότι είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πιο ζωντανή συζήτηση, όπως άλλωστε είχε προτείνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας από την αρχή στη διακομματική Επιτροπή, αλλά παρόλα αυτά οι παριστάμενοι είτε ως πρωθυπουργοί, οι δύο κύριοι, ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Τσίπρας είτε ως υπουργοί κυβερνήσεων όπως ο κ. Βαρουφάκης, έστω για ένα εξάμηνο πολύ κρίσιμο όμως για την πορεία της χώρας και για τα αποτελέσματα στη συνέχεια τα αρνητικά που ζήσαμε, αλλά και άλλοι ως στελέχη κομμάτων ο κ. Ανδρουλάκης ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τότε της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βελόπουλος, ως στέλεχος του ΛΑΟΣ στη συγκυβέρνηση κλπ. Με τον ένα ή άλλο τρόπο λοιπόν έχουν όλοι εδώ οι παριστάμενοι ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση. Είναι λοιπόν μέρος του προβλήματος θα έλεγα και αυτό θα πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός και άρα δεν μπορεί να αποτελέσουν και μέρος της λύσης αυτού του προβλήματος. Γιατί έτσι κι αλλιώς μια κυβέρνηση θα βγει το επόμενο διάστημα. Εμείς εκτιμάμε ότι θα μπορούσε να βγει στη βάση των προγραμμάτων που έχουν διατυπώσει τα κόμματα, τα κυβερνητικά που θέλουν να συγκυβερνήσουν, ότι θα μπορούσε να γίνει και την 22α Μαΐου. Φαίνεται άλλες επιταγές τους οδηγούν σε μια ταλαιπωρία για την οικονομία, για τη χώρα, για την κοινωνία, για τον λαό μας, σε επόμενες εκλογές. Παρόλα αυτά όμως αυτή η κυβέρνηση θα είναι από χέρι αντιλαϊκή. Άρα ο ελληνικός λαός πρέπει να πάρει τα μέτρα του, η νεολαία να πάρει τα μέτρα της και τα μέτρα που πρέπει να πάρει -γιατί πριν πεινάσουμε πρέπει να μαγειρεύουμε- είναι να ενισχύσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σε αυτές τις εκλογές γιατί μόνο έτσι θα είναι δυνατός ο λαός απέναντι στα δύσκολα και τα αντιλαϊκά που έρχονται. Δυνατός λαός με δυνατό το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας».
Στην ελεύθερη τοποθέτηση ο Κυριάκος Βελόπουλος στο debate της ΕΡΤ είπε:
«Να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό που μας έβαλε και τις δύο φορές και στις ευρωεκλογές αλλά και στις εθνικές εκλογές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στην Ευρωβουλή. Να τους ευχαριστήσω επίσης, γιατί μου δώσανε τη δυνατότητα μετά από 4 ολόκληρα χρόνια ως πρόεδρος κόμματος να συναντήσω τέσσερις δημοσιογράφους σήμερα στη ζωή μου, γιατί δεν τους συνάντησα ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι δεν μας φιλοξένησαν ποτέ στα κανάλια τους. Μηδέν παρουσίες στον ΣΚΑΙ, μηδέν στο Μέγκα, μηδέν παρουσίες στο Σταρ. Το λέω αυτό γιατί δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε το δικό μας μήνυμα. Εξαιρώ τον ΑΝΤ1 και την ΕΡΤ για να είμαι ακριβοδίκαιος και λίγο Alpha, αν και δεν παρουσιάστηκα ποτέ εγώ ο ίδιος. Και αυτό είναι μια πικρία εντός εισαγωγικών, πολιτική.
Γιατί δεν μπορέσαμε ποτέ, κύριε Κουβαρά, να πούμε αυτό που πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει. Αρκεί στο τιμόνι της χώρας να υπάρξει ένας άνθρωπος που αγαπάει την πατρίδα, αγαπάει το έθνος, αγαπάει όλα αυτά που μας ενώνουν. Να κάνουμε πραγματικά υπερήφανους τους Έλληνες. Να έχεις πρόγραμμα αλλά να μην λες ψέματα ότι έχεις πρόγραμμα.
Έχω μπροστά μου το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για να μη λέμε ότι θέλουμε. Έχω το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, 50 σελίδες, σαν να διαβάζετε έκθεση ιδεών, έχω το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ζητώ συγγνώμη που το έκανα αλλά πραγματικά τόση ώρα περιμένω να μου πουν τι θα κάνουμε για την πατρίδα και όλοι μιλούν για διαχείριση δανεικών.
Εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα απλό πράγμα. Έχουμε το σχέδιο. Όλοι αυτοί που διορίστηκαν και παίρνουν 7 χιλιάρικα το μήνα και 6 χιλιάρικα, όλοι αυτοί που βολεύτηκαν και ξεβόλεψαν τα ελληνόπουλα. Επιτέλους αξιοκρατία στη χώρα, ίσες ευκαιρίες, ισονομία, όχι ακαταδίωκτο θα καταδιώξουμε τους ακαταδίωκτους. Και πρέπει να πω και κάτι ακόμα. Είναι ευχής έργον και εύχομαι στο Θεό κάποια στιγμή οι Έλληνες να ενώσουν δύο συνθήματα των δύο πλευρών, “Πατρίδα, Ορθοδοξία, οικογένεια” και “ψωμί, παιδεία, ελευθερία” να ενώσουμε δυνάμεις.
Έρχονται δύσκολες μέρες. Δυστυχώς το πολιτικό προσωπικό δεν λέει όλη την αλήθεια. Από το 2020 είχα προειδοποιήσει το ελληνικό Κοινοβούλιο. Είχα προειδοποιήσει, έρχεται ενεργειακή κρίση, έρχεται πείνα και δεν μας άκουσε κανείς. Για εμάς στην ελληνική λύση είναι δέσμευση. Να ξανακάνουμε τους Έλληνες περήφανους. Μπορούμε. Έχουμε πρόγραμμα 400 σελίδων. Όποιος θέλει το διαβάζει. Όποιος θέλει επιλέγει ελληνικά, τίμια και κυρίως με αξιοπρέπεια».
Στην ελεύθερη τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι:
«10 μέρες έχουμε μέχρι τις εθνικές εκλογές. Οι πολίτες θα πρέπει να πάρουνε μία κρίσιμη απόφαση για το μέλλον τους. Κάνοντας απολογισμό μιας δύσκολης τετραετίας μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια. Ήμουν συνεπής στις δεσμεύσεις που είχα δώσει πριν τέσσερα χρόνια».
«Οι πολίτες ψηφίζουν με γνώμονα το μέλλον. Μία Ελλάδα που θα μπορέσει να ανεβάσει το μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ και τον κατώτατο μισθό στα 950 και αυτό δεν μπορεί να γίνει αλλιώς παρά μόνο στον δρόμο που μπορούμε να συνεχίσουμε για να μην αναγκάζονται οι νέοι να φεύγουν στο εξωτερικό και να ξέρουν ότι μπορούν να μείνουν στην πατρίδα μας για ένα καλύτερο μέλλον. Ξέρω ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Έχουμε όμως ένα σαφές σχέδιο για το πώς θα την κάνουμε καλύτερη, πώς θα επενδύσουμε σε υποδομές, σε ανθρώπινο δυναμικό. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια στην πράσινη ανάπτυξη είναι απαραίτητο. Είμαστε ήδη πρωταθλητές μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα».
«Να συνεχίσουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει μέχρι σήμερα. Είναι στο χέρι μας αν θα προχωρήσουμε σταθερά τολμηρά μπροστά στην Ελλάδα πολύ οραματιζόμαστε» είπε μεταξύ άλλων.