Χρήστος Αλεφάντης: Άστεγος δεν είναι μόνο εκείνος που έχει κάνει σπίτι του τον δρόμο…

Χρήστος Αλεφάντης: Άστεγος δεν είναι μόνο εκείνος που έχει κάνει σπίτι του τον δρόμο…

– Η αστεγία μπορεί να προκύψει για χίλιους λόγους

«Σκοπός μας από την αρχή ήταν να δώσουμε ευκαιρία σε ανθρώπους που δεν είχαν ευκαιρίες. Κι αυτό που θα πρέπει να έχουν όλοι κατά νου είναι ότι οι πωλητές μας δεν ζητούν οίκτο ούτε ελεημοσύνη αλλά μια ευκαιρία.

Δεν θέλουμε και δεν πρέπει να αισθάνονται ότι τους κάνουμε χάρη» μου λέει. Κάθε μήνα οι άνθρωποι της ‘‘Σχεδίας’’ πουλάνε 22.000 με 25.000 αντίτυπα του περιοδικού, κατατάσσοντάς τη μεταξύ των μεγαλύτερων σε πωλήσεις μηνιαίων περιοδικών.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα 22.000 αντίτυπα του επετειακού τεύχους τον προηγούμενο μήνα εξαντλήθηκαν πολύ γρήγορα.

Στα 10 χρόνια κυκλοφορίας, εκδόθηκαν 109 τεύχη, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 2.000.000 πωλήσεις. Ο μικρότερος σε ηλικία πωλητής ήταν μόλις 18 χρονών, ενώ ο πιο ηλικιωμένος ο οποίος φόρεσε το κόκκινο γιλέκο ήταν 81. Στην Ελλάδα, η κρίση «έβαλε» ανθρώπους σε συνθήκες αστεγίας. Με αφορμή, μάλιστα, τα ‘‘γενέθλια’’ του περιοδικού, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με πωλητές της ‘‘Σχεδίας’’ στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης και μαζί τους περπάτησε μέχρι το ‘‘Σχεδία home’’.

Άστεγος δεν είναι μόνο εκείνος ο οποίος έχει κάνει ‘‘σπίτι’’ του τον δρόμο και μαζί με τα λιγοστά υπάρχοντά του μένει κάτω από κάποιο στέγαστρο έξω από τη βιτρίνα κάποιου καταστήματος.

Η αστεγία μπορεί να προκύψει για χίλιους δυο λόγους. Έχουμε συναντήσει ανθρώπους οι οποίοι δεν θεωρούν τους εαυτούς τους αρκετά φτωχούς ή άστεγους, παρόλο που μπορεί να μην έχουν τα προς το ζην ή μπορεί να φιλοξενούνται σε σπίτια γνωστών και φίλων. Κι όμως η ‘‘Σχεδία’’ είναι μια σημαντική ευκαιρία να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο, αξιοπρεπές εισόδημα, ενώ δίνει και ένα επιπλέον κίνητρο οι άνθρωποι αυτοί που είδαν τα πάντα να γκρεμίζονται να ξαναχτίσουν τις ζωές τους και να επανενταχθούν κοινωνικά. Πολύ απλά, να γίνουν και πάλι ορατοί.

Τον προηγούμενο μήνα τρεις πωλητές ζήτησαν εισιτήρια για θεατρικές παραστάσεις. Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι αυτό; Οι πωλητές μας είναι άνθρωποι που έχουν χάσει τις μυρωδιές ενός καλομαγειρεμένου φαγητού και τη χαρά μιας κοινωνικής εξόδου».

Υπογραφή: Χρήστος Αλεφάντης, Εκδότης του Περιοδικού «Σχεδία»


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτο: dailymotion


Σχολιάστε εδώ