Η δύσκολη εξίσωση της Ταϊβάν

Η δύσκολη εξίσωση της Ταϊβάν


Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Ο σκεπτικισμός για την υπεράσπιση της Ταϊβάν είναι ακόμα πιο έντονος σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Επιστρέφοντας από την Κίνα, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άφησε να εννοηθεί πως η Γαλλία δεν θα κάνει το παραμικρό για να προστατεύσει το νησί, αν χρειαστεί.

Στην πραγματικότητα, λίγοι περιμένουν τους ευρωπαϊκούς στρατούς να εμπλακούν άμεσα σε μια σύγκρουση για την Ταϊβάν. Πάντως, όλοι συμφωνούν ότι μια βίαιη κινεζική προσάρτηση του νησιού θα είχε βαθιές παγκόσμιες συνέπειες που θα γίνονταν γρήγορα αισθητές.

Στην Αμερική λένε ότι υπάρχουν βασικά επιχειρήματα για την υπεράσπιση της Ταϊβάν. Το πρώτο αφορά το μέλλον της πολιτικής ελευθερίας στον κόσμο. Το δεύτερο αφορά την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων. Το τρίτο αφορά την παγκόσμια οικονομία.

Εάν η Κίνα συντρίψει ένα πρωί την αυτονομία της Ταϊβάν, είτε με εισβολή είτε εξαναγκάζοντας το νησί να προχωρήσει σε μια πολιτική ένωση χωρίς τη θέλησή του, η ισχύς των ΗΠΑ σε αυτήν την περιοχή της Ασίας θα υποστεί τεράστιο πλήγμα. Οι επιπτώσεις μιας κινεζικής κυριαρχίας στον Ινδοειρηνικό θα είναι παγκόσμιες, δεδομένου ότι η περιοχή αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού και του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε παγκόσμιο επίπεδο. Εάν η Κίνα κυριαρχήσει στην περιοχή, θα είναι σε καλό δρόμο για να εκτοπίσει τις ΗΠΑ ως το ισχυρότερο έθνος στον κόσμο.

Η Ταϊβάν παράγει πάνω από το 65% των παγκόσμιων ημιαγωγών και περίπου το 90% των πιο εξελιγμένων. Οι συσκευές που κάνουν τη σύγχρονη ζωή να λειτουργεί, από τα τηλέφωνα μέχρι τα αυτοκίνητα και τα βιομηχανικά μηχανήματα, λειτουργούν με τσιπ από την Ταϊβάν. Τα εργοστάσια που τα παράγουν θα μπορούσαν, όμως, να πληγούν από μια κινεζική εισβολή.

Αν τα εργοστάσια της Ταϊβάν επιβιώσουν, αλλά περάσουν στον έλεγχο της Κίνας, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες. Ο έλεγχος των πιο προηγμένων ημιαγωγών του κόσμου θα δώσει στο Πεκίνο τη δυνατότητα να ελέγξει την παγκόσμια οικονομία.

Όλες αυτές οι σκέψεις, οικονομικές, στρατηγικές, πολιτικές, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ο Δυτικός Κόσμος να προστατεύσει, πάση θυσία, την Ταϊβάν.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: By Ocean taiwan – Own work, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

Σχολιάστε εδώ