Γ. Παπακωνσταντίνου στο “Π”: Κριτήριο ψήφου οι θέσεις του ΚΚΕ για ΝΑΤΟ, Αιγαίο, πόλεμο

Γ. Παπακωνσταντίνου στο “Π”: Κριτήριο ψήφου οι θέσεις του ΚΚΕ για ΝΑΤΟ, Αιγαίο, πόλεμο

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Υποπτέραρχου (Μ) ε.α., Υποψήφιου Βουλευτή ΚΚΕ Α’ Αθηνών


Έχουν περάσει 74 χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας του βορειοατλαντικού συμφώνου για «συμμετοχική άμυνα», τον Απρίλιο του 1949, στην Ουάσινγκτον. Τη συμφωνία υπέγραψαν τότε 12 κράτη από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ενώ το 1952 γίνεται μέλος και η Ελλάδα, η οποία αποχώρησε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1974 και επανήλθε το 1980.

Κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, και σύμφωνα με τη Στρατηγική του Ιδέα, ο ρόλος του ήταν να περιορίζει τη Σοβιετική Ένωση να επεκταθεί ανατολικότερα. Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης θα περίμενε κανείς ότι το ΝΑΤΟ θα είχε διαλυθεί. Συνέβη ακριβώς το αντίθετο, καθώς όχι μόνο δεν διαλύθηκε, αλλά επεκτάθηκε ανατολικότερα, προσαρμόζοντας ανάλογα τη Στρατηγική του Ιδέα (Strategic Concept).

Οι δαπάνες σε ποσοστό του ΑΕΠ για προμήθεια πολεμικού υλικού από τα κράτη-μέλη είναι ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς δείκτες, που αποτυπώνει την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και την πολεμική προπαρασκευή. Τα 30 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ δαπάνησαν πάνω από 1,2 τρισ. δολάρια το 2022 για την ενίσχυση των στρατών τους, ποσό αυξημένο κατά 2,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ. Στη ΝΑΤΟϊκή λίστα η χώρα μας καταγράφει θλιβερή και επικίνδυνη πρωτιά, με τις υψηλότερες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ (3,54%), πάνω και από τις ΗΠΑ (3,46%)! Οι δαπάνες αυτές δεν έχουν για προτεραιότητα την άμυνα της χώρας, αλλά την υποστήριξη των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών και η εμπλοκή της χώρας σ’ αυτούς όχι μόνο δεν θωρακίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά τα εκθέτει σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν βαριές ευθύνες για τη μέχρι σήμερα εμπλοκή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους του ΝΑΤΟ και πρόσφατα σε αυτόν της Ουκρανίας. Έχουν βαριές ευθύνες για την αξιοποίηση των στρατιωτικών βάσεων και υποδομών της χώρας (Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Σούδα, πεδίο βολής Ψηλός Σταλός στο Διδυμότειχο κ.ά.). Μην ξεχνάμε δε ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια υπήρχαν αποθηκευμένες πυρηνικές κεφαλές στον Άραξο, στην 116 Πτέρυγα Μάχης, που είναι σε ετοιμότητα να δεχθεί εκ νέου πυρηνικές κεφαλές.

Έχουν βαριές ευθύνες, γιατί η εμπλοκή αυτή έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο εναντίον άλλων λαών αλλά και σε στόχο αντιποίνων σε ενδεχόμενη, αλλά πιθανή, εξάπλωση της πολεμικής σύγκρουσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα δίνει ρεσιτάλ υποκρισίας και στρουθοκαμηλισμού, με την απόδοση ευθύνης μονομερώς στη Ρωσία, ξεπλένοντας εντελώς τον ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αλλά και τη συμμετοχή της χώρας μας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

Έχει εξασθενήσει η άμυνα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την απομάκρυνση των τεθωρακισμένων BMP-1 και την αποστολή τους στην Ουκρανία, όπως και την αποστολή όπλων και πυρομαχικών. Συζητάνε δε και για αποστολή S-300, αρμάτων Leopard, αντιαεροπορικών Stinger και TOR M1. Αυτά τα όπλα, τα πυρομαχικά και τα οπλικά συστήματα έχουν προμηθευτεί από τον ελληνικό λαό για την άμυνα της χώρας και όχι για να τα διαθέτει η κυβέρνηση προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ΝΑΤΟ, δηλαδή των Ηνωμένων Πολιτειών και του κεφαλαίου.

Τελευταία, ένας καινούργιος όρος έχει μπει στη φρασεολογία του ΝΑΤΟ: ΝΑΤΟϊκό έδαφος, για ΝΑΤΟϊκά εδάφη. Κανένας δεν πρέπει να αποδεχτεί τέτοιο πράγμα. Το ΝΑΤΟ είναι μια στρατιωτική συμμαχία. Τι πάει να πει ΝΑΤΟϊκό έδαφος;

Με λίγα λόγια, φαίνεται ότι προετοιμάζουν το έδαφος για μια νέα συμφωνία τύπου Πρεσπών στο Αιγαίο. Προετοιμάζουν τον ελληνικό λαό να δεχτεί συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, που όμως σημαίνει έναν συμβιβασμό χωρίς αρχές και κανόνες διεθνούς δικαίου.

Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ δεν έχει κανένα όφελος για τη χώρα μας, ούτε συμβάλει στην άμυνά της, ούτε σημαίνει υποστήριξη έναντι της επιθετικής και επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας, αλλά αντιθέτως προετοιμάζεται συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου και της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ και των ευρωπαίων συμμάχων της. Οι υψηλές δαπάνες για προμήθεια αμυντικού υλικού που εξυπηρετούν τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, όμως, θα μπορούσαν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική ασφάλιση, στην αύξηση μισθών και συντάξεων και στην καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου του λαού.

Πάγια θέση του ΚΚΕ είναι η αποχώρηση της χώρας από το ΝΑΤΟ και θα συνεχίσει να παλεύει για αυτό.
Απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε δημοκράτη προοδευτικό άνθρωπο να ψηφίσει ΚΚΕ με κριτήριο και τις θέσεις του για τον πόλεμο, το ΝΑΤΟ και το Αιγαίο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: 902.gr


Σχολιάστε εδώ