Χρ. Βερναρδάκης στο “Π”: Η τελική ευθεία των εκλογών

Χρ. Βερναρδάκης στο “Π”: Η τελική ευθεία των εκλογών

Tου
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗ
Πανεπιστημιακού, Υποψήφιου Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Αθήνας


Η έκβαση των εκλογών του 2023 θα κριθεί, ίσως για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική εκλογική ιστορία, τις τελευταίες δέκα μέρες. Kαι αυτή είναι μια νέα κατάσταση, εντελώς πρωτότυπη. Συνήθως, το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν προϊόν μακροχρόνιων διεργασιών.

Η μείωση των κομματικών ταυτίσεων, η γενική απογοήτευση από το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς, η διαδικασία μεγάλης οικονομικής συμπίεσης στα προσωπικά οικονομικά δεδομένα των πολιτών έχουν συμβάλει σε ένα κλίμα ρευστότητας που είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού.

Η δική μας η πλευρά, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν αγνοεί αυτήν την πραγματικότητα. Πρέπει με υπομονή, πειθώ και επίπονη προσωπική επαφή να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο εμπόδιο, όχι μόνο για εμάς αλλά και γενικότερα για το δημοκρατικό πολίτευμα: Την αντίληψη ότι «όλοι ίδιοι είναι».

Η αντίληψη αυτή είναι και ο πραγματικός μας αντίπαλος σε αυτές τις εκλογές. Η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη έχει εμφανώς καταρρεύσει σε όλα τα αφηγήματα και τα μικροαφηγήματα που κατασκεύασε μετά το 2016. Αριστεία, ανάπτυξη, αποδοτικότητα, διαχειριστική επάρκεια, όλα αυτά αποδείχτηκαν κενά γράμματα. Μια προκλητική αναδιάρθρωση πλούτου υπέρ των μεγάλων οικονομικών ομίλων, μια απελπιστική διαχείριση της πανδημίας, μια στήριξη στα ληστρικά συμφέροντα των τραπεζικών funds, μια ακρίβεια που εξουθενώνει μισθούς και συντάξεις από την πρώτη εβδομάδα του μήνα, μια υπονόμευση όποιου δημόσιου αγαθού σε υγεία και παιδεία λειτουργεί ακόμα, ένα αίσθημα ανασφάλειας, που αναδείχτηκε εμφατικά μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, όλα αυτά και πολύ περισσότερα έχουν αποτελέσει την πρώτη ύλη μιας τεράστιας απαξίωσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Όμως, δεν υπάρχει πια στην πολιτική μια γραμμική μετακίνηση των επιλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με όλα τα στελέχη του, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κάθε εργασιακού χώρου και γειτονιάς, για να αναμετρηθεί με αυτήν τη διευρυνόμενη κρίση εμπιστοσύνης στην πολιτική διαδικασία. Έχει καθήκον να εγγυηθεί ότι μια νέα, προοδευτική κυβέρνηση θα αλλάξει διακριτά την καθημερινότητα των πολιτών από την πρώτη μέρα. Να πείσει ότι με διαφάνεια και σχέδιο μπορούν τα πράγματα να πάνε καλύτερα για τον καθένα προσωπικά, χωρίς μαξιμαλισμούς μεν, με συνέπεια αλλαγών δε.

Ακρίβεια, συμπίεση μισθών και συντάξεων, ιδιωτικό χρέος προς τράπεζες, εφορίες, ταμεία, κοινωνικό κράτος, δημόσια αγαθά βρίσκονται στον πυρήνα πολιτικών που πρέπει όχι απλώς να τις εγγυηθούμε, αλλά κυρίως να τις εφαρμόσουμε.

Μια βουβή κοινωνική πλειοψηφία βρίσκεται αυτές τις ώρες σε μια αναζήτηση επιλογών. Δεν υπάρχουν πια τα μεγάλα ρεύματα που δείχνουν νικητή ή συμπαρασύρουν σε εκλογικό ενθουσιασμό. Υπάρχει σκεπτικισμός, αδράνειες, δεύτερες σκέψεις, συσσωρευμένες απογοητεύσεις. Βεβαίως, και πολύς ατομικισμός. Σε μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος κυριαρχεί αυτήν την ώρα η επιλογή της αρνητικής ψήφου.

Η συγκυρία αυτή είναι πολύ ευνοϊκή για την ανάπτυξη είτε αντιπολιτικών επιλογών, όπως αποχή, είτε εκφράσεων ψήφου διαμαρτυρίας, κάθε είδους και μορφής. Για τις δυνάμεις της Αριστεράς, και ιδίως για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ, η αναμέτρηση με την αποχή και τις ακροδεξιές ή και φασίζουσες τάσεις διαμαρτυρίας είναι κεντρικής σημασίας. Αν η συμμετοχή είναι καθολική, η νίκη των αριστερών και προοδευτικών κομμάτων θα είναι μεγάλη. Αν η επικοινωνία μας με τον κόσμο γίνει επιτυχώς πειστική, ο περιορισμός της ακροδεξιάς ιδέας «όλοι ίδιοι είναι», την οποία ενισχύει υπογείως η προπαγανδιστική άμυνα της κυβέρνησης, θα είναι καταλυτική.

Η πραγματική μάχη των εκλογών αρχίζει τώρα μόλις. Κάθε μέρα θα είναι μια μακρά διαδικασία. Η κοινωνική ατζέντα που θα βάλουμε σε πρώτο πλάνο στη δημόσια συζήτηση θα κρίνει την έκβασή τους. Και σε αυτό ζητάμε τη συνέργεια όλης της δημοκρατικής κοινωνικής πλειοψηφίας της χώρας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ