Θανάσης Φωκάς: Τραγική αποτυχία ο υπαρκτός σοσιαλισμός

Θανάσης Φωκάς: Τραγική αποτυχία ο υπαρκτός σοσιαλισμός

• Με τις αδιανόητες οικονομικές ανισότητες

«Ο υπαρκτός σοσιαλισμός απεδείχθη μια τραγική αποτυχία. Ο σύγχρονος καπιταλισμός, με τις αδιανόητες οικονομικές του ανισότητες και την πρωτοφανή αποθέωση του κέρδους, αδυνατεί να προσφέρει στους νέους το όραμα μιας δικαίας ζωής στηριγμένης στις πανανθρώπινες αξίες.

Στους νέους κληροδοτήσαμε, επίσης, την επερχόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος. Τα ‘‘Μονοπάτια Κατανόησης’’, βιβλίο που είναι αφιερωμένο στα τρία μου παιδιά, αποτελεί έκφραση της δικής μου έντονης αγωνίας να βρω τρόπο να προσφέρω στην νέα γενιά. Η σύγχρονη δομή της κοινωνίας και η ύπαρξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία προφανώς αποτελούν ένα από τα καθοριστικά της στοιχεία, δεν επιτρέπουν πλέον σε ένα νέο άτομο να μελετήσει την πληθώρα των βιβλίων στα οποία στηρίχτηκε το βιβλίο μου.

Ελπίζω ότι η παρουσία της ενοποιημένης, διεπιστημονικής σύνθεσης αυτής της γνώσεως θα ανοίξει νέους ορίζοντες στον αναγνώστη, ώστε να κατανοήσει βαθύτερα την άκρως πολυδιάστατη, αν θέλετε μαγική, ενότητα Φύσης και Ανθρώπου. Απώτερος στόχος είναι η υπερνίκηση των αναπόφευκτων δυσκολιών και η επίτευξη του αρχαιοελληνικού στόχου της ευδαιμονίας».

Θανάσης Φωκάς
Καθηγητής Πανεπιστημίου Cambridge – Ακαδημαϊκός


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ