Ρόντρικ Μπίτον: Η Ελλάδα βγήκε από την άβυσσο

Ρόντρικ Μπίτον: Η Ελλάδα βγήκε από την άβυσσο

-Και η βρετανική κοινωνία ασπάστηκε την άβυσσο!

«Γεννήθηκα σε μια άκρη της Ευρώπης, στη μακρινή Σκωτία, αφιερώθηκα στη μελέτη της Ιστορίας και του πολιτισμού μιας χώρας στην άλλη άκρη της ευρωπαϊκής ηπείρου και στο τέλος πολιτογραφήθηκα Έλληνας στη διάρκεια μιας ζωής που συνδέει με έναν τρόπο τις δύο άκρες της Ευρώπης.

Η γενική αποκατάσταση της Ευρώπης των εθνών-κρατών αρχίζει με την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Η Ελλάδα είναι το πρώτο καινούργιο έθνος-κράτος που συγκροτείται και αναγνωρίζεται διεθνώς στη μεταναπολεόντεια Ευρώπη.

Στο έθνος-κράτος στόχευε και η γαλλική επανάσταση αλλά απέτυχε, ενώ η ελληνική επανάσταση κατέληξε στη σύσταση του έθνους-κράτους, του πρώτου στην Ευρώπη, πριν από την ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους του Βελγίου, έναν χρόνο αργότερα, το 1831.

Οι Έλληνες δήλωσαν τη συμμετοχή και την πίστη τους στην Ευρώπη δεν θα πω με το αίμα αλλά τουλάχιστον με την ψήφο και τις συντάξεις τους στα τρομερά χρόνια της κρίσης.

Θα μπορούσε η Ελλάδα, με κάθε δίκιο, να αποχωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να επιστρέψει στη δραχμή και να πτωχεύσει, αλλά με την απόφαση της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε μια στροφή 180 μοιρών την τελευταία στιγμή, η Ελλάδα βγήκε από την άβυσσο ενώ η βρετανική κοινωνία με το δημοψήφισμα ασπάστηκε την άβυσσο».

Υπογραφή: Ρόντρικ Μπίτον, Διακεκριμένος Βρετανός Ελληνιστής


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ