Tρακτέρ drone! Ουκρανός αγρότης βρήκε τρόπο να αποναρκοθετήσει τα χωράφια του (video)

Tρακτέρ drone! Ουκρανός αγρότης βρήκε τρόπο να αποναρκοθετήσει τα χωράφια του (video)

Ένας Ουκρανός αγρότης έχει βρει έναν καινοτόμο τρόπο για να αφαιρέσει τις νάρκες του που είχαν απομείνει στα χωράφια του μετά την εισβολή της Ρωσίας — έχει εξοπλίσει το τρακτέρ του με προστατευτικά πάνελ απογυμνωμένα από ρωσικά τανκς και το χειρίζεται με τηλεχειρισμό.

Αφού οι ρωσικές δυνάμεις απωθήθηκαν από τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας από μια ουκρανική αντεπίθεση πέρυσι, νάρκες παρέμειναν σε πολλά χωράφια, καθιστώντας επικίνδυνο για τους αγρότες να σπείρουν σιτηρά για την επόμενη σοδειά.

Τα χωράφια γύρω από το Χράκοβο δεν αποτελούν εξαίρεση. Ο Oleksandr Kryvtsov, γενικός διευθυντής στη γεωργική του εταιρεία, αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να περιμένει τη βοήθεια από τους επίσημους ναρκοπεδικούς που είχαν καταπονηθεί για να καθαρίσει το χωράφι του.

@REUTERS/Vitalii Hnidyi

Αντίθετα, σχεδίασε ένα τηλεκατευθυνόμενο τρακτέρ που μπορούσε να αντέξει τις εκρήξεις. Χρησιμοποιώντας θωράκιση από κατεστραμμένα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα για να προστατεύσει το σώμα του τρακτέρ του, αγόρασε ένα σύστημα που θα επέτρεπε σε έναν από την ομάδα του να χειριστεί το τρακτέρ εξ αποστάσεως από τον κουβά ενός εκσκαφέα που κρεμόταν στον αέρα εκεί κοντά.

«Ξεκινήσαμε να το κάνουμε αυτό μόνο και μόνο επειδή έχει έρθει η ώρα της σποράς και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα επειδή οι υπηρεσίες διάσωσης είναι πολύ απασχολημένες», είπε ο Κριβτσόφ στο Reuters.

“Πετάσαμε πάνω από μια αντιαρματική νάρκη. Η προστασία ανατινάχθηκε (αλλά) το τρακτέρ είναι ασφαλές”, είπε.” Όλοι είναι ζωντανοί και ασφαλείς. Ο εξοπλισμός αποκαταστάθηκε και επισκευάστηκε.”

Ο πρωθυπουργός Denys Shmyhal είπε την περασμένη εβδομάδα περίπου το 30% της ουκρανικής επικράτειας είχε εξορυχθεί από Ρώσους και ότι η κυβέρνηση επικεντρώθηκε στην αποναρκοθέτηση της γεωργικής γης το συντομότερο δυνατό.

“Δεν έχουμε χρόνο να ναρκοθετήσουμε τα χωράφια. Ο όγκος της δουλειάς είναι τεράστιος”, δήλωσε ο Serhii Dudak, επικεφαλής της μονάδας αποναρκοθέτησης που τώρα επιβλέπει τις εργασίες του τρακτέρ. «Θα χρειαστούν χρόνια για να ναρκοθετήσουμε το συγκεκριμένο πεδίο με το χέρι και να εγγυηθούμε ότι δεν υπάρχουν νάρκες εδώ».

Mε πληροφορίες απο το Reuters
Φωτο: REUTERS/Vitalii Hnidyi

 


Σχολιάστε εδώ