Κατάπιε τη γλώσσα της η κυβέρνηση για τις τουρκικές προκλήσεις στη Θράκη

Κατάπιε τη γλώσσα της η κυβέρνηση για τις τουρκικές προκλήσεις στη Θράκη

Για να μην ενοχληθεί η Άγκυρα και ο Τ. Ερντογάν…

–Απαράδεκτοι συμψηφισμοί, χάριν του «καλού κλίματος», ανοίγουν Κερκόπορτα στη Θράκη

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Απαράδεκτη ανοχή στις προκλήσεις του προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μ. Σεντόπ, ο οποίος περιόδευσε στη Θράκη ως πλασιέ του τουρκισμού, επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ το συνήθως λαλίστατο υπουργείο Εξωτερικών κατάπιε τη γλώσσα του, προφανώς για να μη διαταράξει το «καλό κλίμα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Και το σοβαρό αυτό περιστατικό που ζήσαμε τη Μεγάλη Παρασκευή, και ενώ ο κ. Δένδιας έκανε συμβολική επίσκεψη στην Ίμβρο, δείχνει πόσο λανθασμένη είναι η προσέγγιση της κυβέρνησης, η οποία θεωρεί ότι με αμοιβαίες υποχωρήσεις θα μπορέσει να διατηρηθεί αυτό το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όταν είναι σαφές ότι οι προκλήσεις και η ένταση προέρχονται σταθερά και συστηματικά από τη μία μόνο πλευ­ρά, την τουρκική.

Και μπορεί το ελληνικό ΥΠΕΞ να καμάρωνε για το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν… εμπόδισε τον Ν. Δένδια να επισκεφθεί την Ίμβρο και τις λίγες δεκάδες ομογενών που έχουν επιστρέψει και προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους στα συντρίμμια των διωγμών του 1964, αλλά προσπάθησαν να αποκρύψουν ότι αυτή η επίσκεψη έγινε ως αντάλλαγμα της περιοδείας του Μ. Σεντόπ στη Θράκη. Ο τελευταίος επιχείρησε βεβαίως να εγείρει και πάλι μειονοτικό ζήτημα με ρητορική εχθρική και εμπρηστική, ενώ εμμέσως δεν απέφυγε να δείξει και τις προτιμήσεις του τουρκικού κράτους και παρακράτους για τους μειονοτικούς υποψήφιους στις εθνικές εκλογές.

Και όμως το υπουργείο Εξωτερικών δεν εξέδωσε ανακοίνωση, ούτε καν διαρροή μέσω διπλωματικών πηγών για όσα είπε στη Θράκη ο ανώτατος τούρκος αξιωματούχος, αφήνοντας έτσι την εντύπωση ότι πλέον, στο πλαίσιο του «καλού κλίματος», ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να αλωνίζει στη Θράκη και να πυροδοτεί εθνικιστικές εντάσεις με την επίκληση της δήθεν «Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης».

Ο κ. Σεντόπ ξεκίνησε την περιοδεία του από την Κομοτηνή, όπου απέδωσε τιμές στον Αχμέτ Σαδίκ και μάλιστα έστειλε το μήνυμα ότι η Άγκυρα στηρίζει πλήρως το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ, το οποίο είχε ιδρύσει ο Σαδίκ, λέγοντας ότι το κόμμα «είναι σε καλά χέρια». Καθώς βεβαίως το ΚΙΕΦ δεν κατέρχεται στις εθνικές εκλογές, το γεγονός ότι στη διάρκεια της περιοδείας του συνοδευόταν από τους νυν και υποψήφιους βουλευτές Χ. Ζεϊμπέκ του ΣΥΡΙΖΑ και Μπ. Μπαράν του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έστειλε και το μήνυμα για το ποιοι είναι οι υποψήφιοι που έχουν την «ευλογία» της Άγκυρας. Ο κ. Σεντόπ μάλιστα στην Κομοτηνή επισκέφθηκε και τον ψευδομουφτή Ιμπραήμ Σερίφ, με τη διπλή του ιδιότητα, καθώς ο ίδιος είναι και πρόεδρος της λεγόμενης «Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης».

Με αναφορές σε κάθε σταθμό της περιοδείας του στην «τουρκική μειονότητα» ο κ. Σεντόπ μετέβη και στην Ξάνθη, όπου συμμετείχε σε εκδήλωση στα γραφεία της παράνομης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» και παρακάθισε σε ιφτάρ μετά την προσευχή στο χωριό Κιμμέρια… Αφού μετέφερε «τους χαιρετισμούς του Προέδρου μας Ταγίπ Ερντογάν από τα πατρώα εδάφη», ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης αναφέρθηκε στη «διπλωματία των σεισμών», υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα επιδιώκει τη συνέχιση ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Ελλάδα, φροντίζοντας όμως να δώσει την πραγματική εικόνα του πώς αντιλαμβάνεται και για τη Θράκη αυτόν τον διάλογο η Τουρκία.

Ο κ. Σεντόπ είπε ότι αυτή η βελτίωση των σχέσεων πρέπει να έχει αντανάκλαση και στις μειονότητες και υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει «κάνει ό,τι της αναλογεί εδώ και πολύ καιρό για τη βελτίωση της κατάστασης της ρωμαίικης ορθόδοξης μειονότητας» και πλέον η Τουρκία αναμένει ότι θα υπάρξει ανάλογη ανταπόδοση από την Ελλάδα για τους «αδελφούς που ανήκουν στην ‘‘τουρκική μειονότητας της Δυτικής Θράκης’’»…

Φρόντισε μάλιστα να αναφερθεί και στα προβλήματα στα οποία θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα από την Ελλάδα, όπως η ελεύθερη έκφραση εθνικής ταυτότητας και η ελευθερία στην εκπλήρωση θρησκευτικών υποχρεώσεων, και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα προβλήματα που αφορούν την εκπαίδευση, εδώ και δεκαετίες, θα επιλυθούν τώρα στο πλαίσιο της «ειλικρινούς ελληνοτουρκικής φιλίας»!

Ο ανώτατος τούρκος αξιωματούχος μάλιστα δεσμεύθηκε ότι η Άγκυρα θα παρακολουθεί από κοντά την πορεία σεβασμού των δικαιωμάτων της «τουρκικής μειονότητας» αλλά και όλους τους νόμους και παρεμβάσεις που αφορούν τους «ομογενείς της Δυτικής Θράκης» και ότι η υπόθεσή τους είναι προτεραιότητα για την Τουρκία και συνιστά τη σημαντικότερη διάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Προφανώς, αυτή η «αμοιβαιότητα», όπως περιγράφηκε από τον κ. Σεντόπ, μεταξύ των Ρωμιών Ορθοδόξων στην Πόλη και στην Ίμβρο και της «τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη» είναι εκτός κάθε λογικής και εις βάρος των συμφερόντων της χώρας μας.

Η Τουρκία, αφού εξαπέλυσε πογκρόμ και πολιτικές εθνοκάθαρσης εναντίον του Ελληνισμού στην Τουρκία για πολλές δεκαετίες, οδηγώντας στη συρρίκνωση των Ελλήνων στην Πόλη, όπου έχουν μείνει λιγότεροι από 2.000, κυρίως γέροντες, τα τελευταία χρόνια επέτρεψε να επιστρέψουν στην Ίμβρο όσοι μπορέσαν να εξασφαλίσουν επιστροφή περιουσιών και να λειτουργήσει ελληνικό σχολείο, καθώς πλέον οι Έλληνες αποτελούν μια μικρή, ακίνδυνη κοινότητα σε ένα νησί που πριν το 1964 είχε ισχυρή ελληνική ταυτότητα.

Και επιχειρεί στη μια μεριά της ζυγαριάς να βάλει αυτούς τους Έλληνες της Πόλης και της Ίμβρου, που δίνουν την μάχη της επιβίωσης στον τόπο απ’ όπου διώχθηκαν οι γονείς και οι παππούδες τους, και στην άλλη μεριά να βάλει αυτό που θεωρεί ίσως συμπαγή «τουρκική μειονότητα 150.000» ανθρώπων στη Θράκη!

Είναι προφανές ότι αυτό είναι κάτι που όχι μόνο δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό, αλλά θα πρέπει εγκαίρως να κοπεί κάθε τέτοια συζήτηση, την οποία το ΥΠΕΞ, με την εκκωφαντική σιωπή του (σε όσα είπε ο κ. Σεντόπ), φαίνεται να αποδέχεται!

Θα επαναλάβουμε και πάλι. Η διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο είναι σημαντική και θετική για τις δύο χώρες. Όμως αυτή δεν μπορεί να γίνει εκ του ασφαλούς για την Τουρκία, και με δυσανάλογο κόστος για την Ελλάδα, καθώς δεν θα είναι τίποτε περισσότερο τελικά από μια συνθηκολόγηση και επίτευξη των στόχων της Τουρκίας, απλώς με την απειλή επανάληψης των εντάσεων…


Οφείλει εξηγήσεις η κυβέρνηση για τις υποχωρήσεις έναντι της Άγκυρας – Προβληματική η σιωπηρή ανοχή της αντιπολίτευσης

Σοβαρά ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης στα επόμενα βήματα των ελληνοτουρκικών προκαλούν οι διαρκείς αποκαλύψεις για υποτιθέμενες συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες πάντως έχουν μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Δύο δημοσιεύματα της «Καθημερινής» αποκάλυψαν ότι οι δύο πλευρές έχουν κάνει συμφωνία για μορατόριουμ ασκήσεων στο Αιγαίο και ότι, στο πλαίσιο μιας «συνεννόησης», έλληνες αξιωματούχοι απείχαν το Πάσχα από επισκέψεις σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με αντάλλαγμα την αναβολή της επίσκεψης του Τ. Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο.

Και είναι εντυπωσιακό ότι τα κόμματα, τα οποία εξαντλούν τη ρητορική τους στα σκάνδαλα –είτε πραγματικά είτε ανύπαρκτα–, μέχρι στιγμής έχουν βγάλει έξω από τις προεκλογικές τους αναφορές ένα από τα σημαντικά ζητήματα της χώρας, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Και δίνεται η εντύπωση ότι υπάρχει μια συμπόρευση των δύο μεγάλων κομμάτων σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, η οποία πιθανότατα επιτεύχθηκε μετά τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντ. Μπλίνκεν τόσο με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια όσο και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα. Μάλιστα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ήρθε και ευλόγησε την «αποκλιμάκωση» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ευχόμενος να δοθεί η ευκαιρία για επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

Όμως, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση οφείλουν να μιλήσουν ανοικτά και με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό.

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να δοθεί απάντηση για το ποιος και υπό ποιους όρους συμφώνησε το μορατόριουμ ασκήσεων στο Αιγαίο. Διότι αυτό που ακούγεται τόσο «ωραίο» κρύβει πολλές παγίδες για τη χώρα μας. Η Τουρκία έχει δυνατότητα άσκησης στην Ανατολική Μεσόγειο ή στην ενδοχώρα της. Η Ελλάδα δεν έχει παρά το Αιγαίο για να πραγματοποιήσει ασκήσεις που θα διατηρούν το αξιόμαχο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο, εάν χρειαστεί, θα κληθεί να αποκρούσει μια επίθεση σε αυτό ακριβώς το πεδίο. Η διακοπή των ασκήσεων εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τις τουρκικές επιδιώξεις, καθώς εμφανίζει το Αιγαίο ως ειδική περιοχή που αμοιβαία μπαίνουν περιορισμοί στη στρατιωτική δραστηριότητα. Σε μια περιοχή που η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης.

Όμως, η απαράδεκτη και ντροπιαστική δέσμευση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία στις γιορτές του Πάσχα δεν θα επισκέπτονταν τα νησιά του Αιγαίου έλληνες πολιτικοί ή στρατιωτικοί αξιωματούχοι, είναι ένα βήμα πιο πέρα στην ανεξήγητη και επικίνδυνα κατευναστική πολιτική έναντι της Τουρκίας.

Διότι με δύο απλές κινήσεις, την αναστολή της επιθετικής ρητορικής του κ. Ερντογάν και των παράνομων υπερπτήσεων της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, που ανατρέπονται πολύ εύκολα, η Τουρκία εξασφαλίζει την παραδοχή από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση του ισχυρισμού της ότι η επίσκεψη ελλήνων αξιωματούχων στα νησιά που θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένα συνιστά… πρόκληση. Και είναι προφανές ότι δεν μπορεί να συγκριθεί η επίσκεψη του Τ. Ερντογάν στην παράνομα κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο με επισκέψεις ελλήνων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά, στο Καστελλόριζο, στο Αγαθονήσι, στον Αϊ-Στράτη, στη Λήμνο.

Η κυβέρνηση οφείλει, σε αυτόν τον μήνα που απομένει μέχρι τις εκλογές, να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι έχει συμφωνήσει με την Τουρκία και ποιες είναι οι προθέσεις της για την επομένη των εκλογών, εφόσον επανεκλεγεί. Διότι τα δείγματα γραφής των τελευταίων εβδομάδων είναι παραπάνω από ανησυχητικά, ενώ οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της ΝΔ που καλοκοιτάζουν τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, αλλά και η επιλεκτική ανοχή της αντιπολίτευσης στα κυβερνητικά καμώματα στα ελληνοτουρκικά θα πρέπει να σημάνουν συναγερμό…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ