Εκλογές χωρίς διέξοδο

Εκλογές χωρίς διέξοδο

Σε βαθύ τούνελ η χώρα μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου

–Ανέφικτη η αυτοδυναμία – «Καίγεται» το σενάριο της προοδευτικής κυβέρνησης

Κινούμενη άμμο θυμίζει το πολιτικό σκηνικό της χώρας, με την ρευστότητα να κυριαρχεί από το ένα άκρο στο άλλο, ενώ τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές το τοπίο παραμένει θολό και μόνο αισιοδοξία δεν προκαλεί για την επόμενη ημέρα.

Το βέβαιο είναι ότι οι κάλπες που θα στηθούν στις 21 Μαΐου δεν πρόκειται –εκτός απροόπτου και σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα– να δώσουν λύση στο διαφαινόμενο πολιτικό αδιέξοδο. Ως εκ τούτου, την επομένη των εκλογών η χώρα θα μπει σε μια περιδίνηση, ενώ τα κόμματα και οι ηγεσίες τους θα μπαίνουν στην… περιπέτεια των διερευνητικών εντολών. Υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις, η Νέα Δημοκρατία θα είναι ναι μεν πρώτο κόμμα, πλην όμως το ποσοστό που θα συγκεντρώσει θα είναι μακριά από το όριο της αυτοδυναμίας.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι στην περίπτωση αυτή θα οδηγήσει τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές (2 Ιουλίου κατά πάσα πιθανότητα), σε μια δεύτερη απόπειρα να εξασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, την οποία –όπως έχει τονίσει– θεωρεί αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσει η χώρα χωρίς συμβιβασμούς και πισωγυρίσματα.

Που σημαίνει ότι θα παραλάβει μεν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή διακυβέρνησης, αλλά θα την παραδώσει αμέσως. Μοναδική περίπτωση να ακολουθήσει διαφορετική τακτική είναι το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας να είναι χαμηλά, πέριξ του 30%, και να μην υπάρχει η προοπτική της αυτοδυναμίας ούτε στις δεύτερες εκλογές. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση οι προοπτικές να βρεθεί λύση στο κυβερνητικό αδιέξοδο κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι, δεδομένου ότι ο Ν. Ανδρουλάκης έχει αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Η ενναλακτική λύση, αυτή της προοδευτικής κυβέρνησης, αφού το προηγούμενο διάστημα πέρασε διά πυρός και σιδήρου, δείχνει να… πνέει τα λοίσθια, καθώς η απόσταση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΜέΡΑ25 μεγαλώνει, αντί να μειώνεται, και το ρήγμα δείχνει να είναι πλέον αγεφύρωτο. Η σύγκρουση σε επίπεδο κορυφής, με αφορμή και την υπόθεση με τον Αλ. Γεωργούλη, έχει φέρει… θερμοκρασίες Αλάσκας στις σχέσεις μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Ν. Ανδρουλάκη. Και όσο κι αν στην πολιτική τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται, τα περιθώρια να καθίσουν οι δύο άνδρες στις 22 Μαΐου σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας έχουν στενέψει απελπιστικά.

Επιπρόσθετα, υπάρχει ο… πάγιος όρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον οποίο επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι ο κ. Τσίπρας. «Το πρώτο κόμμα είναι αυτό που θα βάλει τους όρους», ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο τελευταίος και το μήνυμά του είχε ως αποδέκτη τη Χαριλάου Τρικούπη.

Ενώ πάγια θέση του κ. Τσίπρα είναι ότι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας δεν μπορεί παρά να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Ακόμη πιο μεγάλη είναι η απόσταση που χωρίζει πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ από το ΜέΡΑ25, τον… τρίτο πόλο της προοδευτικής κυβέρνησης. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν το κόμμα του σε ανοδική τροχιά, ο Γ. Βαρουφάκης οξύνει όλο και περισσότερο τον πολιτικό λόγο τόσο προς τα δεξιά (Νέα Δημοκρατία) όσο και προς τα αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ). Σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί κυβερνητικά με κανένα από τα δύο κόμματα. «Να μου κοπεί το χέρι από τον ώμο», λέει χαρακτηριστικά.

Τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο, και με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη για κλείσιμο των τραπεζών και επιστροφή στη δραχμή, και ο Αλ. Τσίπρας εμφανίζεται διστακτικός (απρόθυμος) σε μια κυβερνητική συνεργασία. Φοβούμενος προφανώς το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχει από εκείνη τη μερίδα των ψηφοφόρων που τρομάζει με τους ακτιβισμούς του κ. Βαρουφάκη. Εξ ου και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάει πλέον για ψήφο εμπιστοσύνης και κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά για… ψήφο ανοχής από τα άλλα κόμματα σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 –για διαφορετικούς λόγους κάθε κόμμα– έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο ανοχής. «Αν αρνηθούν, θα βρεθούν υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό», υπογραμμίζουν από την Κουμουνδούρου και προσθέτουν: «Με τη στάση τους, αφενός θα έχει χαθεί η ευκαιρία για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης και αφετέρου θα έχουν δώσει παράταση ζωής στη Νέα Δημοκρατία και την ευκαιρία να παραμείνει στην εξουσία».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ