Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Τέλος η στρατιωτική ουδετερότητα για την Ευρώπη!

Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Τέλος η στρατιωτική ουδετερότητα για την Ευρώπη!

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Η Ευρώπη φαίνεται ότι αλλάζει και αφήνει στο παρελθόν την, εν μέρει, παραδοσιακή ουδετερότητά της.

Πριν από λίγες ήμερες, όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να γίνει η Ουκρανία μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο βασικός στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει της Ρωσίας.

Και ο Ζελένσκι από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι δέχθηκε την πρόταση Στόλτενμπεργκ προκειμένου να δώσει το «παρών» στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, με την επισήμανση ότι «η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από την κατάσταση που θα επικρατεί τότε επί του πεδίου».

Σε μια άλλη εξέλιξη, που δεν έτυχε μεγάλης δημοσιότητας, η Γερμανία εξετάζει την πώληση του ισραηλινοαμερικανικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Arrow 3 στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το Arrow 3 –ή αλλιώς Βέλος 3– θα ενταχθεί στο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας της Ευρώπης. Ο Μοσέ Πατέλ, ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγματευτών του Ισραήλ, έκανε λόγο για «σημαντικό ορόσημο» στη δυνητική περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της χώρας με τη Γερμανία.

Το Ισραήλ διαβεβαιώνει πως το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Arrow 3 είναι «το πιο προηγμένο του είδους του» και ότι είναι ικανό να αναχαιτίζει όπλα ακόμα και 100 χιλιόμετρα πάνω από την ατμόσφαιρα, στο διάστημα. Το κόστος μονάδας του αντιπυραυλικού συστήματος ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ. Η διαπραγμάτευση άρχισε λίγο καιρό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο, καθυστέρησε διότι οι ΗΠΑ δεν είχαν δώσει ακόμη το πράσινο φως για την εξαγωγή του.

Το Βέλος 3 συμπληρώνει το σύστημα Σιδηρούς Θόλος, το οποίο είναι ικανό να αναχαιτίζει πυραύλους βραχύτερου βεληνεκούς, στο πλαίσιο του ισραηλινού μοντέλου ολοκληρωμένης αντιαεροπορικής άμυνας.

Τι δείχνουν όλα τα παραπάνω;
Ότι η Ευρώπη έχει διαλέξει εμφατικά στρατόπεδο, αφήνοντας κατά μέρος την όποια ουδετερότητα του παρελθόντος, έχοντας στόχο, σε αμυντικοστρατιωτικό επίπεδο, τη Ρωσία και κατ’ επέκταση την Κίνα.

Ο κόσμος φαίνεται ότι αλλάζει άρδην…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ