Θ. Ζούτσος στο “Π”: Μεγάλες καθυστερήσεις θέτουν σε κίνδυνο τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Θ. Ζούτσος στο “Π”: Μεγάλες καθυστερήσεις θέτουν σε κίνδυνο τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Του
ΘΑΝΑΣΗ ΖΟΥΤΣΟΥ
Δημάρχου Παλλήνης


Μπορεί να ακούμε συνεχώς για τη μεγάλη δυναμική που εξασφαλίζει στην ανάπτυξη της χώρας μας το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο η πραγματικότητα, όπως εξελίσσεται το πρόγραμμα, δεν είναι ακριβώς έτσι.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις σε πάρα πολλά έργα του Ταμείου, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας, μεταξύ άλλων, και για την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, με αποτέλεσμα να καθυστερεί και η ανάπτυξη.

Υπάρχουν αυτήν τη στιγμή πάρα πολλά έργα δήμων από όλη τη χώρα με ολοκληρωμένες μελέτες και εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις, που όμως καθυστερούν, ακόμα και από το 2022, για μία υπογραφή!

Βασική αιτία του προβλήματος είναι οι χρόνιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του Ελληνικού Δημοσίου και η αδυναμία να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα, ώστε να προχωρήσουν τα έργα, τα οποία μπορούν να δώσουν πραγματική ώθηση στην ελληνική οικονομία και να αλλάξουν τη ζωή των πολιτών.

Όπως ενημερωνόμαστε και από τον Τύπο, από τις αρχές του έτους έχει αναθεωρηθεί ο χρονοπρογραμματισμός πολλών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, αξίας τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, λόγω αυτών των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων.

Η κατάσταση ήταν εξαρχής προβληματική και, δυστυχώς, παραμένει έτσι. Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, οι προβλεπόμενες δαπάνες που ήταν να γίνουν μέσα στο 2021 και στο 2022, ύψους περίπου 420 εκατ. ευρώ, περιορίσθηκαν τελικά σε 220 εκατ. ευρώ, με αποκλεισμένους, μεταξύ άλλων, πολλούς ΟΤΑ. Το υπόλοιπο αυτών των δαπανών, ύψους 200 εκατ. ευρώ, κατανεμήθηκε στα χρόνια που ακολουθούν, δηλαδή την περίοδο 2023 – 2026, αλλά οι καθυστερήσεις συνεχίζονται.

Ειδικότερα, στον Δήμο Παλλήνης έχουμε ήδη εξασφαλίσει πάνω από 12.500.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα που έχουμε μελετήσει και θα μπορούσαν αυτήν τη στιγμή να υλοποιούνται, ωστόσο είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε τη… μία υπογραφή και να απολογούμαστε για τις καθυστερήσεις.

Δεν μπορεί, όμως, η Αυτοδιοίκηση να απολογείται μονίμως για τις ευθύνες του κεντρικού κράτους.
Υποτίθεται ότι θα έπρεπε ως κράτος να έχουμε ξεπεράσει αυτές τις παθογένειες, ειδικά μετά τη δραματική εμπειρία της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων. Δυστυχώς, όμως, τα ίδια προβλήματα που είχαμε διαχρονικά με την απορρόφηση και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων φαίνεται να τα αντιμετωπίζουμε και τώρα. Μόνο που τώρα αυτοί οι πόροι είναι ζωτικής σημασίας για μια κοινωνία που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και να βγει από τις συνεχόμενες κρίσεις εδώ και 13 ολόκληρα χρόνια.

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα πρέπει να έχει ως απόλυτη προτεραιότητα την επιτάχυνση των διαδικασιών για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Απαιτείται ένα σαφές σχέδιο απεγκλωβισμού από τη γραφειοκρατία, για να «τρέξουν» εγκαίρως τα έργα και να μη χαθούν πολύτιμοι πόροι.

Η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός και η ακρίβεια, που πλήττουν τα ελληνικά νοικοκυριά, καθιστούν απολύτως αναγκαία την ταχύτατη απορρόφηση των κονδυλίων και την υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα έργα του Ταμείου αποτελούν μια τεράστια, ίσως και την τελευταία, ευκαιρία για τη χώρα αλλά και για τους ΟΤΑ. Είναι το βασικότερο όπλο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε την ύφεση και το κρισιμότερο εργαλείο για να χτίσουμε ένα μέλλον ουσιαστικής και σταθερής ανάπτυξης και ευημερίας. Και αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει με τίποτα να χαθεί.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ