Ενέργεια στη Μεσόγειο: Μακροπρόθεσμη και βιώσιμη η επενδυτική δυναμική
Για την εκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχείων με στόχο όχι μόνο το οικονομικό κέρδος, αλλά και το κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο με το βλέμμα στις επόμενες γενιές, μίλησε ο Γρηγόρης Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Αναφερόμενος στην περιοχή της Μεσογείου, τόνισε ότι: «είναι σημαντικό να δούμε πώς μπορούμε να συνδέσουμε τις δυνάμεις μας και να έχουμε μία καλύτερη συνεργασία με καλύτερα αποτελέσματα, προσθέτοντας ότι «είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές των αναπτυξιακών σχεδίων που μπορούν να γίνουν με περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο στη Μεσόγειο». Σε ερώτηση σχετικά με το προεκλογικό κλίμα και πώς αυτό επηρεάζει τις επενδύσεις, ο κ. Δημητριάδης απάντησε ότι πρόκειται για μία ανεξάρτητη διαδικασία με ανεξάρτητη λήψη αποφάσεων που δεν επηρεάζεται από τις πολιτικές, προσθέτοντας ότι «εμείς εστιάζουμε στο τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια και έχουμε μακροπρόθεσμο όραμα, το ίδιο και οι επενδυτές που θέλουμε».
«Γεμάτη ευκαιρίες και προκλήσεις» χαρακτήρισε τη Μεσόγειο ο Ayman Soliman, Διευθύνων Σύμβουλος του The Sovereign Fund of Egypt, σημειώνοντας ότι «είναι σημαντικό να δούμε πώς μπορούμε να έχουμε αλληλεπίδραση» και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους βιώσιμους πόρους και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στόχος της Αιγύπτου, όπως είπε, είναι η εξέλιξη, το όραμα και η προώθηση πολλών επενδύσεων στην οικονομία της, γι’ αυτό και μιλάμε για αναδυόμενη αγορά με σημαντική κεφαλαιακή ροή. Ο κ. Soliman περιέγραψε τις επενδύσεις αυτές ως μία κληρονομιά που θα μείνει στις επόμενες γενιές, ενώ ανέφερε ότι η χώρα του βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ελλάδα για τη δημιουργία ενός καναλιού που θα μεταφέρει ενέργεια στην Ευρώπη. Ανέφερε επίσης και άλλους τομείς όπως οι κατασκευές, ο τουρισμός και η πληροφορική που αποτελούν πεδία ενδιαφέροντος για επενδύσεις στη χώρα μας, ενώ σχολίασε ότι η διπλωματία της επένδυσης των υπερταμείων υπερβαίνει τυχόν πρόσκαιρες συνθήκες όπως οι εκλογές γιατί οι επενδύσεις δεν είναι πολιτικοποιημένες.
Από την πλευρά της, η Isabelle Bébéar, Διευθύντρια και Επικεφαλής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Bpifrance, περιέγραψε τη δομή και τη δραστηριότητα του οργανισμού της που κινείται σε πολλά επίπεδα αφού παρέχει δάνεια και εγγυήσεις, χρηματοδοτεί την καινοτομία, ασχολείται με το υπερταμείο της Γαλλίας, και παρέχει απευθείας επενδυτικά κεφάλαια σε γαλλικές επιχειρήσεις. «Προσπαθούμε να κάνουμε άλλες χώρες να επενδύσουν στη χώρα μας και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι όλοι αναζητούν ευκαιρίες για τη διαφοροποίηση των επενδύσεών τους λόγω του ανταγωνισμού. «Η συνεργασία φέρνει εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη αυξάνει τις επενδύσεις», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε σε μία σύμπραξη της χώρας της με το Κατάρ με στόχο την από κοινού επένδυση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Γαλλία.
Για το δίκτυο που απαριθμεί 18 υπερταμεία ως μέλη και διαθέτει ακίνητα αξίας 7 τρισεκατομμυρίων μίλησε ο Lawrence Yanovitch, CEO του One Planet Sovereign, Wealth Funds Network στη Γαλλία. Παράλληλα υπογράμμισε την αξία που έχει η σύμπραξη αυτή, αφού όλοι οι συμμετέχοντες έχουν δεσμευτεί να συμμορφωθούν με τη Συμφωνία του Παρισιού, ενώ τόνισε ότι υπάρχει συγχρόνως ρίσκο αλλά και ευκαιρίες για εξέλιξη.
Ο Jose L. Curbelo, COFIDES Chairman & CEO, περιέγραψε ότι η εταιρία του με ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 3,5 δις ευρώ έχει μέλη υπερταμεία που το καθένα είναι επιφορτισμένο από την κυβέρνησή του να φέρει σε πέρας κάτι διαφορετικό. Πρώτος και κύριος πυλώνας της είναι η συνεργασία με το κράτος για τη χρηματοδότηση ισπανικών εταιρειών που προσφέρουν βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ έπαιξε και σημαντικό ρόλο στηρίζοντας και επενδύοντας σε 19 εταιρείες που είχαν πληγεί σοβαρά από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και κατάφεραν τελικά να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Τέλος, αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορούν να παίξουν οι κυβερνήσεις απέναντι στους επενδυτές που χρειάζονται σιγουριά και ασφάλεια για να νιώθουν ότι το ρίσκο που αναλαμβάνουν δεν είναι μεγάλο.
Τη συζήτηση συντόνισε η Ματίνα Χαρκοφτάκη, Δημοσιογράφος στο Capital.gr.