Μαρία Συρεγγέλα στο “Π”: Εμείς μιλάμε με έργα και πράξεις, δεν μένουμε στα λόγια

Μαρία Συρεγγέλα στο “Π”: Εμείς μιλάμε με έργα και πράξεις, δεν μένουμε στα λόγια

Της
ΜΑΡΙΑΣ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ
Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,
Υποψήφιας Βουλευτού ΝΔ Δυτικού Τομέα Αθηνών


Μέτρα για τη στήριξη του θεσμού της οικογένειας, μέτρα που διαμορφώνουν τις συνθήκες για την καλύτερη ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και την ουσιαστική ισότητα των φύλων προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Με τις δράσεις και τις πολιτικές μας, είμαστε δίπλα στην οικογένεια, προστατεύουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και ανατρέπουμε αναχρονιστικά στερεότυπα και προκαταλήψεις που γεννούν ανισότητες και διακρίσεις. Στηρίζουμε τις εργαζόμενες μητέρες που θέλουν να κάνουν οικογένεια και επιδιώκουμε την ισότιμη πρόσβαση γυναικών και ανδρών στην αγορά εργασίας.

Θεσπίσαμε για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών και η άδεια αυτή χορηγείται υποχρεωτικά από τον εργοδότη. Επίσης, με τον νέο εργασιακό νόμο, συμπληρώσαμε το νομοθετικό πλαίσιο των γονικών αδειών. Κάθε εργαζόμενος γονέας έχει ατομικό και αμεταβίβαστο δικαίωμα γονικής άδειας για την ανατροφή του παιδιού διάρκειας τεσσάρων μηνών, εκ των οποίων οι δύο μήνες επιδοτούνται και καλύπτονται από τη ΔΥΠΑ.

Διευρύναμε το δικαίωμα των εργαζόμενων γονέων και φροντιστών να κάνουν χρήση ευέλικτων συνθηκών απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες φροντίδας της οικογένειάς τους, ενώ στους εργαζόμενους γονείς που έχουν χηρέψει και στις μονογονεϊκές οικογένειες χορηγείται επιπλέον άδεια έξι εργάσιμων ημερών ετησίως, με αποδοχές. Οι γονείς με τρία ή περισσότερα παιδιά δικαιούνται επιπλέον άδεια οκτώ εργάσιμων ημερών τον χρόνο, ενώ χτίζουμε ένα τείχος προστασίας των θέσεων εργασίας, με την απαγόρευση απόλυσης όσων κάνουν χρήση αυτών των διευκολύνσεων.

Την ίδια ώρα, υλοποιούμε μέτρα και δράσεις που συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021 – 2025 και τα οποία ενθαρρύνουν τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, ενισχύουν τη γυναικεία εργασία και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα βαθιά ριζωμένα στερεότυπα λόγω φύλου.

Δίνουμε «Σήμα Ισότητας» στις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν πολιτικές για την αντιμετώπιση των στερεοτυπικών έμφυλων ρόλων και δημιουργούν φιλικό εργασιακό περιβάλλον τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», μια πρωτοβουλία που εφαρμόζεται ήδη με μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες και απαντά στα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας. Το πρόγραμμα αφορά την κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζόμενων γονέων για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε στο σπίτι της οικογένειας είτε στο σπίτι ενός επιμελητή ή μιας επιμελήτριας.

Στόχος μας είναι να στηρίξουμε εμπράκτως τους νέους γονείς και ιδιαίτερα τις μητέρες που θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται και μετά την απόκτηση των παιδιών τους, κάνοντας πράξη μια προεκλογική μας δέσμευση. Παράλληλα, με τη συγκεκριμένη δράση μειώνεται η αδήλωτη εργασία, μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως γυναικών, να εργαστούν, κατόπιν πιστοποίησης, ως επιμελητές και επιμελήτριες.

Στο ίδιο πλαίσιο είναι και η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε επιχειρήσεις. Και το πρόγραμμα αυτό θα βοηθήσει σημαντικά τις οικογένειες στη χώρα μας. Θα απεγκλωβίσει τις εργαζόμενες μητέρες από το δίλημμα «καριέρα ή οικογένεια» και θα τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν πολλές από τις δυσκολίες που συναντούν, στην προσπάθειά τους να επιλέξουν κάποιον ασφαλή χώρο φύλαξης για τα παιδιά τους (όταν είναι βρέφη) τις ώρες που εργάζονται.

Στόχος του προγράμματος είναι η πρόσβαση των γονέων σε ποιοτικές υπηρεσίες φύλαξης εντός των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται, προκειμένου να μπορούν να είναι κοντά στα παιδιά τους, να μειώνουν τον χρόνο που χάνουν κατά τη διάρκεια της μετακίνησης από και προς τον χώρο φύλαξης του παιδιού τους, όταν αυτός βρίσκεται μακριά από τη δουλειά τους, ενώ δίνεται και η δυνατότητα σε μητέρες να επεκτείνουν την περίοδο θηλασμού του βρέφους, εφόσον το επιθυμούν.

Επιπλέον, προωθούμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και υποστηρίζουμε τις γυναίκες στον τομέα των νέων τεχνολογιών, της έρευνας και της καινοτομίας. Δημιουργήσαμε το Κέντρο Καινοτομίας για τις Γυναίκες προκειμένου να προωθήσουμε το γυναικείο ταλέντο και οι γυναίκες στην Ελλάδα να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Οι δράσεις μας όμως δεν σταματούν εδώ. Υιοθετούμε νέα στεγαστική πολιτική για να βοηθήσουμε τους νέους, τα νέα ζευγάρια και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η πολιτική μας περιλαμβάνει το πρόγραμμα χορήγησης χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων και το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών και τη διάθεσή τους σε ωφελούμενους νέους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο. Ακολουθούν η κοινωνική αντιπαροχή, που αποσκοπεί στην αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου για εξασφάλιση ποιοτικής κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο, και η δράση «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», μέσω της οποίας επιδοτείται η ανακαίνιση ιδιωτικών κατοικιών, προκειμένου να διατεθούν στη συνέχεια για μίσθωση.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια, είναι πολλά και σημαντικά τα πεπραγμένα μας στο ευαίσθητο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής. Δεν μείναμε στα λόγια, αλλά προχωρήσαμε σε πράξεις. Ό,τι είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά, το 2019, το υλοποιήσαμε. Εμείς μιλάμε με έργα και πράξεις. Και το πιο σημαντικό είναι ότι το έργο μας έχει ήδη ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα και αναγνωρίζεται από τους πολίτες, οι οποίοι θα δώσουν και πάλι ψήφο εμπιστοσύνης στη ΝΔ. Γιατί κατανοούν ότι η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα. Χρειάζεται μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα κινείται γρήγορα και τολμηρά. Που θα πηγαίνει τη χώρα μπροστά, που θα νοιάζεται για την κοινωνία και τις ανάγκες των Ελληνίδων και των Ελλήνων.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ