Ανησυχία στο τουρκικό στράτευμα εν όψει των εκλογών – Οι υπολογισμοί του Ερντογάν και στο βάθος η Ελλάδα – Του ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗ
–Οι υπολογισμοί του Ερντογάν και στο βάθος η Ελλάδα
Του
ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗ*
Αντιστράτηγου ε.α.
Πολλές φορές έχουμε σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί στο Τουρκικό Στράτευμα και την έλλειψη εμπιστοσύνης που διακατέχει τον Τούρκο Πρόεδρο προς αυτό, η οποία εκδηλώθηκε και κατά την περίοδο των καταστροφικών σεισμών στη γειτονική χώρα.
Το ενδιαφέρον την περίοδο αυτή είναι η ανησυχία στις τάξεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) σχετικά με πιθανό κύμα συλλήψεων αξιωματικών, εξέλιξη η οποία συνδέεται με μεθοδεύσεις του Ερντογάν για πρόκληση κλίματος ταραχών, με απώτερο σκοπό τη διατήρηση της εξουσίας σε περίπτωση διαφαινόμενης εκλογικής ήττας.
Πρόκειται για έγκυρες πληροφορίες σχετικά με ανησυχία περί συλλήψεων αντιερντογανικών αξιωματικών, συνδέοντας τις εξελίξεις αυτές με ανατροπή μιας μη επιθυμητής κατάστασης που τυχόν θα προκύψει για τον Ερντογάν με την προσφυγή στις κάλπες στην Τουρκία. Θυμίζουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι δημοσιογράφος του περιβάλλοντος Ερντογάν είχε αναφερθεί στην περίπτωση πραξικοπήματος εναντίον του τούρκου Προέδρου και σε κύμα συλλήψεως φιλοδυτικών αξιωματικών.
Ποιες είναι οι μεθοδεύσεις στις οποίες έχει προχωρήσει ο Ερντογάν μέχρι στιγμής για να κερδίσει τις εκλογές; Τι έχει προετοιμάσει αυτός για να ανατρέψει ένα πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει από τις κάλπες και τι περιθώρια ελιγμών διαθέτει, εάν δει ότι χάνει τις εκλογές; Πώς επηρεάζει όλη αυτή η κατάσταση τις ΗΠΑ και την Ελλάδα;
Η προεκλογική εκστρατεία του τούρκου Προέδρου έχει εστιάσει σε συγκεκριμένους ψηφοθηρικούς πυλώνες: Πόλωση, εφαρμογή πλήρους σχεδίου επικοινωνιακού επηρεασμού της κοινωνίας με παροχολογία, δαιμονοποίηση του κουρδικού στοιχείου, το οποίο στηρίζει την ενωμένη αντιπολίτευση, προβολή προγραμμάτων της αμυντικής βιομηχανίας αλλά και επιτυχιών στον ευρύτερο κατασκευαστικό αλλά και ενεργειακό τομέα, προβολή της κυβέρνησης ως του μόνου παράγοντα σταθερότητας και επίλυσης των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, τρομοκράτηση του πληθυσμού με δράση στοιχείων της μαφίας και ακραίων οργανώσεων, εργαλειοποίηση του Σουνιτικού Ισλάμ, συνεργασία με ακραία ισλαμικά – εθνικιστικά κόμματα, όπως το ακραίο, ισλαμικό κουρδικό κόμμα HuDa Par και το Yeniden Refah Partisi (YRP), αντιαμερικανική ρητορική και βελτίωση των σχέσεων με άλλες χώρες.
Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά η κυβερνητική συμμαχία έχει επιλέξει τη μείωση της επιχειρησιακής έντασης στο Αιγαίο αλλά και στο ρητορικό πεδίο, με σημαντικές εξαιρέσεις το τελευταίο διάστημα, με αντάλλαγμα την οικονομική μετασεισμική στήριξη από τη Δύση αλλά και την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των συλλογών εκσυγχρονισμού αυτών.
Σε περίπτωση που δεν αποδώσει αυτός ο σχεδιασμός, θα πρέπει να αναμένεται νοθεία στις κάλπες, λόγω έλλειψης μέτρων παρακολούθησης της ψηφοφορίας – καταμέτρησης ψήφων, αλλά και χρησιμοποίηση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) για ακύρωση αποτελεσμάτων σε διάφορες περιοχές, με σκοπό την επιλεκτική επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας (σ.σ.: Παράδειγμα αποτελούν οι δημοτικές εκλογές στον Μητροπολιτικό Δήμο Κωνσταντινούπολης το 2019).
Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Σε τι μεθόδους θα προσφύγει ο Ερντογάν, εάν δεν αποδώσουν όλα τα παραπάνω, προκειμένου να μην εγκαταλείψει την εξουσία;
Ήδη διαδίδεται στην Τουρκία ότι η Στρατοχωροφυλακή (Σ/Χ) έλαβε εντολή για επιφυλακή την ημέρα των εκλογών της 14ης Μαΐου, πέρα από τα καθήκοντα που προβλέπονται για λόγους προστασίας της εκλογικής διαδικασίας, ενώ ο ακραίος εθνικιστής υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, στον οποίο υπάγεται η Σ/Χ και η Αστυνομία, αφήνει υπονοούμενα για ένοπλες κινητοποιήσεις το βράδυ των εκλογών, πυροδοτώντας παρόμοια σενάρια.
Επιπρόσθετα, ενδείξεις που προκαλούν εντύπωση και επιβεβαιώνουν ένοπλες μεθοδεύσεις ενάντια σε κάθε ενδεχόμενο επικράτησης του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και της ενωμένης αντιπολίτευσης είναι η επανεμφάνιση της αντιαμερικανικής ρητορικής του Σουλεϊμάν Σοϊλού, την οποία είχε ξεχάσει μετά την εκδήλωση του τελευταίου καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία. Αυτός μίλησε και πάλι για αμερικανική υπαιτιότητα και άμεση εμπλοκή στα γεγονότα του Γκεζί (Μάιος – Ιούνιος 2013) και στην απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 εναντίον του Ερντογάν.
Δηλαδή, προετοιμάζεται το έδαφος για πιθανή κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ασφαλείας στις εκλογές, προμηνύοντας αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος σε περίπτωση ενδεχόμενης ήττας, με σκοπό την παραμονή του Ερντογάν στην εξουσία. Αυτό θα συνδυαστεί με εμπλοκή και συλλήψεις φιλοδυτικών αξιωματικών, οι οποίοι θα εμφανίζονται ως εμπλεκόμενοι σε δήθεν νέα απόπειρα πραξικοπήματος, υποκινούμενη από τον αμερικανικό παράγοντα.
Πώς όμως θα μπορούσε να «εμπλακεί» η Ελλάδα σε ένα τέτοιο στημένο σενάριο νέας απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, εν όψει μιας εκλογικής ήττας του Ερντογάν;
Το διάστημα πριν από τους σεισμούς, η Άγκυρα κατηγόρησε την Ελλάδα «για υπόθαλψη τουρκικών και κουρδικών τρομοκρατικών στοιχείων και εκπαίδευση στελεχών του ΡΚΚ/YPG και των Γκιουλενιστών (FETO), τους οποίους στη συνέχεια η Αθήνα προωθεί στην Τουρκία». Σχεδόν έναν μήνα μετά τους σεισμούς, αυξήθηκαν οι ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας περί συλλήψεων στελεχών των οργανώσεων αυτών στην ελληνοτουρκική μεθόριο, τα οποία προωθούνται από τις Ελληνικές Αρχές στην τουρκική επικράτεια.
Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι τούρκοι ευρασιανιστές αναλυτές, οι οποίοι εξυπηρετούν την πολιτική Ερντογάν, το περασμένο καλοκαίρι είχαν αναφερθεί σε πιθανό πραξικόπημα το οποίο θα εκδηλωθεί στην Τουρκία, υποστηριζόμενο από ΗΠΑ και Ελλάδα. Ήδη, το τελευταίο διάστημα, φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ εμπλέκουν την ενωμένη αντιπολίτευση με το ΡΚΚ, ενώ παράλληλα προβάλλουν ισχυρισμούς για νέες ανατρεπτικές ενέργειες των Γκιουλενιστών εναντίον του Ερντογάν.
Συμπεράσματα
Διαφαίνεται η προετοιμασία εύφλεκτου κλίματος και πρόκλησης ταραχώδους κατάστασης στην Τουρκία με δήθεν εμπλοκή δυτικότροπων αξιωματικών των ΤΕΔ αλλά και παρέμβαση του Στρατεύματος και των Δυνάμεων Ασφαλείας, σε περίπτωση που ο Ερντογάν αντιληφθεί ότι χάνει τις εκλογές, ως η έσχατη λύση προκειμένου αυτός να παραμείνει στην εξουσία.
Πρόκειται για εξέλιξη η οποία θα επηρεάσει και την Ελλάδα, αφού η πόλωση και η εμπλοκή κάθε δυτικού παράγοντα ξυπνά τον τουρκικό εθνικισμό και λειτουργεί αποπροσανατολιστικά αλλά και συσπειρωτικά για την ακραία εθνικιστική – ισλαμική τουρκική κοινωνία.
Τα επιχειρησιακά –και όχι μόνο– αντανακλαστικά μας θα πρέπει να είναι σε άμεση ετοιμότητα, χωρίς να μας παρασέρνουν οι σαγηνευτικές προσδοκίες των διάφορων μορατόριουμ, έχοντας κατά νου ότι οι εκλογές αυτές είναι οι κρισιμότερες στην πολιτική πορεία του Ερντογάν. Ο τελευταίος δεν θα διστάσει να θυσιάσει οτιδήποτε τον εξυπηρετεί, στον στόχο διατήρησης της εξουσίας, και η κατάσταση νηνεμίας από την κατάσταση κρίσης με την Τουρκία είναι ανεπαίσθητα κοντά η μία στην άλλη.
* Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι Απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, Κάτοχος MBA από το Nottingham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995 – 1999 και Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013 – 2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο του 2022.