Το χαρτί της οικονομίας παίζει ο Μητσοτάκης

Το χαρτί της οικονομίας παίζει ο Μητσοτάκης

–Ύστατη προσπάθεια να αλλάξει το βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση

Το τέλος της τετραετούς θητείας βρίσκει την κυβέρνηση στο ναδίρ όσον αφορά την αξιοπιστία και την αποδοχή της από την ελληνική κοινωνία. Στη διαχείριση όλων των σημαντικών θεμάτων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, κρίθηκε μετεξεταστέα και πλέον η αποτελεσματικότητά της αμφισβητείται από την πλειονότητα των πολιτών.

Σε πρόσφατη έρευνα το 63% απά­ντησε ότι η κυβέρνηση απέτυχε στα εργασιακά, το 69% στην α­ντιμετώπιση της εγκληματικότητας και το 74% στα ζητήματα της διαφάνειας. Την ίδια στιγμή, μόλις το 24% θεωρεί ότι διαχειρίστηκε σωστά τα θέματα των υποδομών (μεσολάβησε και η τραγωδία στα Τέμπη) και μόνο το 27% έχει θετική γνώμη για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τις διάφορες φυσικές καταστροφές από το 2019 μέχρι σήμερα.

Σε αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θα δυσκολευτούν πολύ να πείσουν τους πολίτες για τα πεπραγμένα της τετραετίας. Εξ ου και ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να χρησιμοποιήσει ως «ισχυρό χαρτί» το ζήτημα της οικονομίας, όπου οι εξελίξεις είναι σε γενικές γραμμές θετικές. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι η ευημερία των αριθμών θα έχει συνακόλουθο την ευημερία των πολιτών.

Η προσπάθειά του αυτή θα έχει ως βασικούς πυλώνες τις ξένες επενδύσεις, που είναι… καθ’ οδόν προς τη χώρα μας, την κατακόρυφη αύξηση του τουριστικού ρεύματος, που θα δώσει ώθηση στο ΑΕΠ, αλλά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα διστάσει να κινδυνολογήσει, ισχυριζόμενος ότι τυχόν επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα… ακυρώσει ό,τι θετικό έγινε την τελευταία τετραετία. Ενώ ήδη, εμμέσως πλην σαφώς, έχει υποστηρίξει ότι, αν η Νέα Δημοκρατία δεν παραμείνει στη διακυβέρνηση, η Ελλάδα θα χάσει την επενδυτική βαθμίδα.

Υπονομευτικά στην προσπάθεια αυτή του πρωθυπουργού δρα το κύμα της ακρίβειας σε βασικά αγαθά και στα τρόφιμα, που σαρώνει τη χώρα, ενώ τα διάφορα «καλάθια» του υπουργείου Ανάπτυξης δεν είναι αρκετά για να ανακουφίσουν τους πολίτες. Ειδικά τους οικονομικά ασθενέστερους. Την ίδια στιγμή, οι τιμές των καυσίμων παραμένουν υψηλές, κάτι που είχαν την… ευκαιρία να διαπιστώσουν όσοι ταξίδεψαν εκτός αστικών κέντρων τις ημέρες του Πάσχα.

Επιπλέον, τα «πακέτα» τελείωσαν, ενώ οποιαδήποτε σχετική πρωτοβουλία εν μέσω προεκλογικής περιόδου από πλευράς κυβέρνησης θα προκαλούσε γενική κατακραυγή. Θα εκλαμβανόταν ως απόπειρα «εξαγοράς ψήφων» και θα είχε τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Σε όλες τις έρευνες των τελευταίων μηνών η ακρίβεια είναι από τα πιο σοβαρά προβλήματα για τους πολίτες και αποκλείεται να μην επηρεάσει την επιλογή τους τη στιγμή της κάλπης.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ