Μικρά οικονομικα

Μικρά οικονομικα

♦ Η Εφορία βάζει στο στόχαστρο 650.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους, καθώς μετά την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων θα ελεγχθούν για τα στοιχεία που θα έχουν δηλώσει. Στόχο των ελεγκτών θα αποτελέσουν όσοι εμφανίζουν υψηλές δαπάνες, υψηλότερες από τις προηγούμενες χρονιές, και όσοι τροποποιήσουν τους προσυμπληρωμένους κωδικούς.
♦ Αποχωρεί από την Attica Bank το ΤΜΕΔΕ, η διοίκηση του οποίου αποφάσισε ότι δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Πλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο το μερίδιο του ΤΜΕΔΕ στην ΑΜΚ να καλύψουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank).
♦ Το νέο… τρικ για φοροδιαφυγή είναι η ακύρωση των αποδείξεων. Η απόδειξη εκδίδεται, το ποσό εισπράττεται και στη συνέχεια η απόδειξη ακυρώνεται. Αυτή την πρακτική εντόπισαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ και σε γνωστό bar – restaurant στο κέντρο της Γλυφάδας.
♦ Η Ινδία αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών, μια εναλλακτική επιλογή των εφοδιαστικών αλυσίδων της Κίνας αλλά και μια χώρα με πολύ υψηλό ποσοστό νέων. Γι’ αυτό και ο τεχνολογικός κολοσσός της Apple άνοιξε εκεί το πρώτο του κατάστημα.
♦ Περικοπές 20 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο ενός νέου «ταμείου αποταμίευσης», σχεδιάζει στη Γερμανία ο φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.
♦ Στο 1,5 δισ. ευρώ από 1,2 δισ. ευρώ το 2022 εκτιμάται ότι θα φτάσουν οι νέες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων το 2023, με πρόβλεψη για διψήφιο ρυθμό ανόδου στη χειμαζόμενη αγορά της στεγαστικής πίστης, που τα τελευταία χρόνια συρρικνώνεται συστηματικά. Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων, μετά και τις πωλήσεις «κόκκινων» στεγαστικών ύψους 21 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, έχουν υποχωρήσει στα 29,4 δισ. ευρώ.
♦ Ελαφρά μείωση καταγράφει η επιβατική κίνηση και ο αριθμός των πτήσεων στα 14 μεγαλύτερα αεροδρόμια της περιφέρειας το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς έναντι του 2019. Τον Μάρτιο, όμως, καταγράφεται άνοδος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Στους 14 αερολιμένες που διαχειρίζεται η Fraport Greece τον Μάρτιο διακινήθηκαν συνολικά 731.000 επιβάτες (άνοδος 2,5%).
♦ Έρχονται «κρυφές» αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από την 1η Μαΐου. Αυξάνονται τα τέλη χρήσης δικτύου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει ετησίως 3.750 KWh τα τέλη χρήσης δικτύου αυξάνονται ετησίως από 98 σε 174 ευρώ.
♦ Προς νέα μέτρα για φθηνότερη στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία, με τη δημιουργία κοινωνικών κατοικιών και εκμετάλλευση κενών κτιρίων. Η Μαδρίτη μελετά το ενδεχόμενο να εκμεταλλευθεί την bad bank Sareb για τη δημιουργία έως και 50.000 κατοικιών.
♦ Αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ κατά 4,5% το α’ τρίμηνο του έτους. Η επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την άρση των αυστηρών περιορισμών λό­γω του κορονοϊού είχε ευεργετικά αποτελέσματα.
♦ Σχέδιο με τον κωδικό «Ρατατούιγ» από την Amazon στη Γαλλία. Στόχος της εκστρατείας, να καλυτερεύσει η εικόνα του κολοσσού στους Γάλλους. Η πρωτοβουλία είναι εμπνευσμένη από την αλυσίδα «McDonald’s» και όχι από την ομώνυμη ταινία.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ