“Υπάρχουν νησιά που η κυριότητα δεν είναι σαφής”… λέει ο κ. Τσαβούσογλου. Ας διαβάσει ξανά το άρθρο 15 και ας μείνει εως… τα 3 μίλια

“Υπάρχουν νησιά που η κυριότητα δεν είναι σαφής”… λέει ο κ. Τσαβούσογλου. Ας διαβάσει ξανά το άρθρο 15 και ας μείνει εως… τα 3 μίλια

…από τα άρθρα 12 και 16 της συνθήκης της Λωζάνης προκύπτει ότι η Τουρκία παραιτήθηκε κάθε κυριαρχικού δικαιώματος επί όλων των νησιών που βρίσκονται πέραν των 3 μιλίων από την ασιατική ακτή, πλήν της Ίμβρου, της Τενέδου και των Λαγουσών, κύριε υπΕξ Μεβλούτ Τσαβούσογλου… πόσο ποιό απλό;

Στην επιθετική και προκλητική ρητορική προ σεισμού απέναντι στην Ελλάδα επέστρεψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TV 100 δήλωσε πως “στο Αιγαίο υπάρχουν νησίδες και νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους. Εμείς δικαίως λέμε πως μας ανήκουν και οι Έλληνες λένε πως τους ανήκουν. Μετά προκύπτουν εντάσεις”.

“…υπάρχουν νησάκια και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν είναι σαφής, μιλάω για τις συνθήκες της Λωζάνης το ’23 και των Παρισίων το ‘47, των οποίων η κυριαρχία δεν καθορίζεται με σαφήνεια από τις συμφωνίες. Εμείς λέμε δικαίως ότι “είναι δικές μας”. Η Ελλάδα λέει επίσης ότι είναι “δικές μας” και τότε ξεσπάει ένταση”, είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Προφανώς αποφεύγει να αναφέρει το τι λένε τα άρθρα 15, 12 και 16 της Συνθήκης της Λωζάνης… (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)

“Η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας παντός δικαιώματος και τίτλου επί των κάτωθι απαριθμουμένων νήσων, τουτέστι της Αστυπαλαίας, Ρόδου, Χάλκης, Καρπάθου, Κάσσου, Τήλου, Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Λειψούς, Σύμης και Κω, των κατεχομένων νυν υπό της Ιταλίας και των νησίδων των εξ αυτών εξαρτωμένων, ως και της νήσου Καστελλορίζου”. Περαιτέρω, το άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων (10.12.1947) προβλέπει : «Η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου τας κατωτέρω απαριθμουμένας, ήτοι: Αστυπάλαιαν, Ρόδον, Χάλκην, Κάρπαθον, Κάσον, Τήλον, Νίσυρον, Κάλυμνον, Λέρον, Πάτμον, Λειψών, Σύμην, Κω και Καστελλόριζον, ως και τας παρακειμένας νησίδας».



Με το άρθρο 26 της Συνθήκης η Τουρκία  έχει παραιτηθεί όσον αφορά τα σύνορα με την Ελλάδα.

 


• Βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης (άρθρο 15) τα Ίμια μαζί με όλο το Δωδεκανησιακό σύμπλεγμα περιήλθαν στην Ιταλία. Επιπλέον, από τα άρθρα 12 και 16 προκύπτει ότι η Τουρκία παραιτήθηκε κάθε κυριαρχικού δικαιώματος επί όλων των νησιών που βρίσκονται πέραν των 3 μιλίων από την ασιατική ακτή, πλήν της Ίμβρου, της Τενέδου και των Λαγουσών. Συνεπώς παραιτήθηκε κάθε κυριαρχικού της δικαιώματος και επί των Ιμίων που βρίσκονται σε απόσταση 3,7 μίλια από τις τουρκικές ακτές.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, τονίζοντας ότι “δεν είναι δική τους δουλειά” και τέτοιου είδους τοποθετήσεις προκαλούν “σκαμπανεβάσματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις”.

“Η πρόεδρος της Ελλάδας και ο Υπουργός Άμυνάς τους, πήγαν και έκαναν δήλωση για τη δήθεν Γενοκτονία λες και έχουν τέτοια υποχρέωση”, πρόσθεσε.

Δεν κατάλαβα;..

Και επειδή ο κ. Τσαβούσογλου μίλησε και για τον εναέριο χώρο του θυμίζουμε πως απο το 1931 που οριοθετήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα η Τουρκία δεν είχε υποβάλει καμία ένσταση

Εθνικός Εναέριος Χώρος

Η Ελλάδα από το 1931 [με το Π.Δ. (Φ.Ε.Κ Α’ 325 της 18 Σεπτεμβρίου 1931)] έχει καθορίσει αιγιαλίτιδα ζώνη εύρους 10 ν.μ. για τους σκοπούς της αεροπορίας και της αστυνόμευσης αυτής. Η Τουρκία δεν υπέβαλε καμία ένσταση τότε ως προς το εύρος του ελληνικού εναερίου χώρου και επί σειρά δεκαετιών αναγνώριζε και σεβόταν το πλήρες εύρος του ελληνικού εναερίου χώρου.

Το σχετικό Π.Δ. εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα με ρητή πρόβλεψη του άρθρου 191 παρ.2 του Κώδικα Αεροπορικού Δικαίου [Ν. 1815/1988 (ΦΕΚ Α΄ 250)].
Σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 της Σύμβασης του Σικάγου του 1944 για την Διεθνή Πολιτική Αεροπορία και τα άρθρα 2 και 3 της Διεθνούς Συμβάσεως για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, ο εθνικός εναέριος χώρος ενός κράτους είναι ο εναέριος χώρος που εκτείνεται πάνω από το χερσαίο έδαφος και τα χωρικά του ύδατα.
Κατά συνέπεια, το εύρος του ελληνικού εθνικού εναερίου χώρου εκτείνεται στα 10 ν.μ. σύμφωνα με το προαναφερθέν Π.Δ. του 1931.

Η Ελλάδα έχει προβεί, ήδη από την θεσμοθέτηση του ελληνικού εναερίου χώρου, σε κάθε αναγκαία διεθνή γνωστοποίηση του εύρους αυτού (δημοσίευση σε χάρτες CINA, στους χάρτες του ICAO, στο Περιοχικό Σχέδιο Αεροναυτιλίας Ευρώπης, στο Εθνικό Εγχειρίδιο Αεροναυτιλίας (ΑΙΡ) κ.λπ.).

Σημειωτέον ότι στη δεύτερη δημοσίευση των αεροναυτικών χαρτών του ICAO, το 1955, συμπεριελήφθησαν και πάλι αεροναυτικοί χάρτες, ελληνικοί αλλά και τουρκικοί, με απεικόνιση των εξωτερικών ορίων του ελληνικού εθνικού εναερίου χώρου (10 ν.μ.)– Σύνδεσμος με ιστοχώρο ΥΠΕΞ

Συνθήκη Λωζάνης – Τι αναφέρει το Άρθρο 13, 14, 15, 16 αλλά και το άρθρο 26 περί συνόρων…


Σχολιάστε εδώ