Οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν τις εκλογές

Οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν τις εκλογές

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες η χώρα

–«Άγνωστος Χ» η στάση που θα τηρήσουν οι 420.000 νέοι ψηφοφόροι

Αν και έχουμε εισέλθει στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ένα σημαντικό τμήμα πολιτών (ψηφοφόρων) εξακολουθεί να προβληματίζεται και να διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις ως προς την επιλογή του τη στιγμή που θα βρεθεί πάνω (απέναντι) από την κάλπη.

Τα αισθήματα που τους διακατέχουν είναι απογοήτευση αλλά και δυσπιστία, οργή αλλά και ανησυχία για την επόμενη ημέρα. Διαχρονικά, το ποσοστό των συγκεκριμένων ψηφοφόρων υποχωρούσε καθώς μειωνόταν η απόσταση από την ημερομηνία των εκλογών. Αυτήν τη φορά, ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο.

Αν και απομένουν λιγότερες από τέσσερις εβδομάδες από την ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες (για πρώτη φορά), το ποσοστό των πολιτών που –σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις– δηλώνουν αναποφάσιστοι παραμένει αρκετά υψηλό, βρίσκεται λίγο πάνω από το 15%. Οι δε δημοσκόποι που μελετούν διεξοδικά το φαινόμενο αυτό εκτιμούν ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα και ενδεχομένως ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών αυτών θα αποφασίσει ανήμερα των εκλογών ή ακόμη και τη στιγμή που θα φτάσει στην κάλπη.

Τι σημαίνει αυτό; Με δεδομένη τη ρευστότητα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, είναι πολύ πιθανό με την επιλογή που θα κάνουν να κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών και ενδεχομένως να καθορίσουν την πορεία της χώρας μετά τις 21 Μαΐου.

Αν ένα σημαντικό τμήμα από αυτό το 15% επιλέξει να στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία, εκτός του ότι θα την αναδείξει πρώτο κόμμα, θα διαμορφώσει παράλληλα τις συνθήκες ούτως ώστε στις δεύτερες εκλογές να διεκδικήσει την αυτοδυναμία. Αν, πάλι, η πλειοψηφία των αναποφάσιστων ακολουθήσει αντίθετη πορεία και ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ πιθανό οι εκλογές να εξελιχθούν σε ντέρμπι και υπό προϋποθέσεις να ανοίξουν τον δρόμο για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης.

«Άγνωστος Χ» η ψήφος των νέων
Παράγοντας… αμφιβολίας και συνάμα ανησυχίας, κυρίως για τα κόμματα εξουσίας (Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ), είναι η στάση που θα τηρήσουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου οι 420.000 νέοι που θα ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα. Μέχρι και το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη οι δημοσκόποι είχαν σαφή δεδομένα, προκειμένου να καταλήξουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και να κάνουν ορισμένες βασικές εκτιμήσεις.

Από την ημέρα της τραγωδίας, ωστόσο, το σκηνικό μεταβλήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Ο θυμός και η αγανάκτηση στις τάξεις των νέων είναι σε πολύ περισσότερα ντεσιμπέλ από ό,τι στους πολίτες μεγαλύτερων ηλικιών. Η δε απαρέσκειά τους προς τις κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα εντάθηκε στον μέγιστο βαθμό. Κάτι που αποτυπώνεται με σαφήνεια σε όλες ανεξαιρέτως τις έρευνες.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι δημοσκόποι δεν μπορούν με βεβαιότητα να προβλέψουν ποια στάση θα τηρήσουν οι 420.000 νέοι ψηφοφόροι, που κινούνται μεταξύ 18 και 22 χρονών.

Αν, δηλαδή, θα κινηθούν με τιμωρητική διάθεση και θα καταψηφίσουν τα κόμματα που κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες και ευθύνονται για την κατάσταση στη χώρα, υπερψηφίζοντας τα μικρότερα κόμματα, είτε της Δεξιάς είτε της Αριστεράς. Ή αν θα επιλέξουν να εκφράσουν την οργή και την αγανάκτησή τους απέχοντας από την εκλογική διαδικασία.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ