Ξεκινά τον Μάιο η «Κατ’ Οίκον Νοσηλεία» για παιδιά και ενήλικες!

Ξεκινά τον Μάιο η «Κατ’ Οίκον Νοσηλεία» για παιδιά και ενήλικες!

–Η πρώτη φάση αφορά ογκολογικούς ασθενείς του «Αγίου Σάββα»

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Στην τελική ευθεία έχει μπει η εφαρμογή του Προγράμματος «Κατ’ Οίκον Νοσηλεία», αφού η σχετική απόφαση βρίσκεται ήδη για υπογραφή στο γραφείο του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο με ογκολογικούς ασθενείς από το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν χημειοθεραπείες στο σπίτι τους.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο, το πρόγραμμα στην τελική του μορφή θα περιλαμβάνει επιπλέον παιδιά και ενήλικες με σοβαρά νευρολογικά ή άλλα νοσήματα, που απαιτούν την υποστήριξη ενός ή περισσότερων οργάνων και με τη βοήθεια της ιατρικής τεχνολογίας θα έχουν ασφαλή νοσοκομειακή φροντίδα στο δωμάτιο του σπιτιού τους, χωρίς να χρειάζεται να μπαινοβγαίνουν και να ταλαιπωρούνται στα νοσοκομεία.

Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιχορηγείται με 14 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται να λειτουργήσει σταδιακά μέσα στο 2023 σε οκτώ νοσοκομεία της χώρας, όπου θα δημιουργηθούν α­ντίστοιχα κέντρα που ουσιαστικά θα υποστηρίζουν τη νοσηλεία του ασθενούς στο σπίτι. Σχετική μελέτη του υπουργείου Υγείας έχει δείξει ότι η λήψη θεραπειών στο σπίτι έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους όσο και για τα νοσοκομεία.

Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, δίνοντας λύση στα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς οι οποίοι αναγκάζονται να μεταβαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο νοσοκομείο για να λάβουν τη θεραπεία τους, όπως είναι οι χρονικές καθυστερήσεις και η αυξημένη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο, το κόστος μετακίνησης, ο κίνδυνος νοσοκομειακών λοιμώξεων, η ψυχολογική επιβάρυνση των ασθενών αλλά και η αυξημένη ανάγκη για φροντίδα και υποστήριξη.

Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι η κατ’ οίκον νοσηλεία εξοικονομεί 560 ευρώ τον μήνα από τη μείωση των μετακινήσεων από και προς το νοσοκομείο, ενώ απελευθερώνει περίπου 200 ώρες για τον ασθενή και για τον

συνοδό/φροντιστή του. Παράλληλα, όμως, αναμένεται να επιτευχθεί εξοικονόμηση χώρων κατά 30%, γεγονός που θα διευκολύνει την πρόσβαση, μειώνοντας τους χρόνους αναμονής για την έναρξη των θεραπειών.

Την αρχή, λοιπόν, θα την κάνει το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», το οποίο ήδη «τρέχει» το καινοτόμο Πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ» όπου ασθενείς με καρκίνο, που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις χημειοθεραπείες τους στο σπίτι τους, με την υποστήριξη γιατρού και νοσηλευτή.

Όπως δήλωσε η Όλγα Μπαλαούρα, διοικήτρια του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», ο σχεδιασμός του πρότυπου αυτού μοντέλου ξεκίνησε με την εφαρμογή του «ΟΙΚΟΘΕΝ 1.0», από την υπάρχουσα υπηρεσία του ΚΗΝ «Νίκος Κούρκουλος», με ίδιους πόρους, στο πλαίσιο του οποίου επτά άτομα απασχολούνται δύο ημέρες την εβδομάδα για να προσφέρουν θεραπείες σε 20 ογκολογικούς ασθενείς εβδομαδιαίως στις οικίες τους.

Στη συνέχεια, σε δεύτερο στάδιο, το «ΟΙΚΟΘΕΝ 2.0» θα προσφέρει θεραπείες σε 80 ασθενείς την εβδομάδα, λειτουργώντας πέντε ημέρες εβδομαδιαίως. Τέλος, το τρίτο στάδιο του προγράμματος, το «ΟΙΚΟΘΕΝ 3.0», αποτελεί την πλήρως ανεξάρτητη μορφή της υπηρεσίας, η οποία θα μπορεί πλέον να επεκταθεί σε εθνικό επίπεδο. Στο στάδιο αυτό η υπηρεσία θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη, θα υπάρχει διασύνδεση υπηρεσιών και θα προσφέρονται θεραπείες σε ογκολογικούς ασθενείς σε όλη τη χώρα.

Το ίδιο μοντέλο φροντίδας θα εφαρμοστεί σταδιακά και σε άλλα νοσήματα. Συγκεκριμένα σε χρόνιους πάσχοντες, που έχουν πολλές επανεισαγωγές στα νοσοκομεία, με μακρά νοσηλεία, κινδυνεύουν από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και ταλαιπωρούνται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Να σημειωθεί ότι οι χρονίως πάσχοντες με μακρά νοσηλεία έχουν ένα έμμεσο κόστος για την οικογένεια και ένα άμεσο κόστος για το κράτος, που πρέπει να τους φροντίζει σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον.

Έτσι, λοιπόν, το Εθνικό Πρόγραμμα «Κατ’ Οίκον Νοσηλεία» δημιουργεί ένα νέο μοντέλο, όπου ο ασθενής θα μένει σπίτι, θα τον φροντίζει μια διεπιστημονική ομάδα νοσηλευτών, γιατρών και φροντιστών, με λιγότερο κόστος, μεγαλύτερη ασφάλεια και σε καλύτερο περιβάλλον.

Για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, θα αναβαθμιστεί άμεσα το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που αφορά την κατ’ οίκον νοσηλεία (το οποίο σήμερα δεν καλύπτει ολόκληρο το εύρος των υπηρεσιών που προβλέπονται στο πρόγραμμα). Παράλληλα, θα γίνει χρήση της τηλεϊατρικής και της τηλεμετρίας –με σύνδεση στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα του νοσοκομείου–, ώστε να παρέχεται ασφαλή φροντίδα στο σπίτι του ασθενούς.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτο αρχειου (freepik)


Σχολιάστε εδώ