Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Στο μάτι της Δύσης η Τουρκία

Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Στο μάτι της Δύσης η Τουρκία

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Η αποκάλυψη είχε τη δική της, ξεχωριστή σημασία και αποκτά ακόμα μεγαλύτερη, όταν γίνεται από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Η ρωσική παραστρατιωτική ομάδα Wagner επιχείρησε να αγοράσει όπλα και εξοπλισμό από την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε και περιήλθε στην κατοχή του διεθνούς δικτύου.

Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι εταίρος των ΗΠΑ και άλλων χωρών που παρέχουν άμεση στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και έχει εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή της στην εισβολή της Ρωσίας, αν και δεν έχει επιβάλει κυρώσεις. Φιλοξενεί επίσης μια πολύ σημαντική στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ, όπου αποθηκεύονται πυρηνικά όπλα, τα οποία λειτουργούν ως προφανές προειδοποιητικό σημάδι για την αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας κατά των μελών του ΝΑΤΟ.

Παρ’ όλα αυτά, το ενδεχόμενο ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ να πουλήσει όπλα σε ρωσικές μισθοφορικές δυνάμεις θα προκαλούσε πιθανότατα σοβαρές ανησυχίες στην Ουάσινγκτον και θα περιέπλεκε τη σχέση της Άγκυρας με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Αμερικανοί αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό την περίπλοκη πραγματικότητα της μοναδικής σχέσης της Τουρκίας με τη Μόσχα σε σύγκριση με εκείνη των άλλων μελών του ΝΑΤΟ, παρόλο που όλα αποτελούν μέρος της ίδιας συμμαχίας που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τα γειτονικά έθνη από την πιθανή απειλή της ρωσικής επέκτασης.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην εισβολή της Ρωσίας, ωστόσο, σε αντίθεση με πολλούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ, έχει διατηρήσει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και τον Πούτιν.

Σε άλλο έγγραφο που διέρρευσε παραθέτονται πληροφορίες ότι τουρκικές εταιρείες βοηθούσαν στην αποφυγή κυρώσεων για έναν άλλο βασικό σύμμαχο του Πούτιν, τη Λευκορωσία. Οι ΗΠΑ έχουν επιδιώξει να πατάξουν τέτοιες προσπάθειες αποφυγής κυρώσεων, ακόμη και από εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες που είναι κομβικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ. Πρόσφατα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε τουρκικές εταιρείες οι οποίες υποστηρίζουν τη στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας, σε πείσμα των υφιστάμενων κυρώσεων.

Είναι σαφές ότι μέχρι τις τουρκικές εκλογές δεν θα γίνει τίποτα στο συγκεκριμένο θέμα. Αμέσως μετά όμως, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία, το ξεκαθάρισμα των Αμερικανών για την τουρκική πολιτική σχετικά με τη Ρωσία του Πούτιν θα είναι άμεσο και σε βάθος.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ