Χρίστος Δήμας στο “Π”: Επενδύουμε στους έλληνες επιστήμονες

Χρίστος Δήμας στο “Π”: Επενδύουμε στους έλληνες επιστήμονες

Του
ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΗΜΑ
Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων,
Αρμόδιου για την Έρευνα και Καινοτομία, Βουλευτή Κορινθίας


Οι επενδύσεις στην έρευνα και στην καινοτομία αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο προκειμένου να βελτιώσουμε περαιτέρω τις επιδόσεις μας στους συγκεκριμένους τομείς.

Η χρηματοδότηση για την ενίσχυση του χώρου έρευνας και καινοτομίας από τους πόρους του ΤΑΑ ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, προορίζονται για τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ουσιαστική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των ερευνητικών κέντρων της χώρας, επιπλέον μεταρρυθμίσεις για επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης και υπέρ του οικοσυστήματος καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ του Ταμείου θα αξιοποιηθούν για τη δράση «Δημιουργία – Επέκταση – Αναβάθμιση των Υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων», που λειτουργούν υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ).

Το πρόγραμμα αφορά το σύνολο των ερευνητικών κέντρων της χώρας και περιλαμβάνει την ανέγερση, συντήρηση, αναβάθμιση και επέκταση κτιριακών υποδομών, την αγορά νέου, υπερσύγχρονου εξοπλισμού, καθώς και την αναβάθμιση επιστημονικών εργαστηρίων. Αναλυτικότερα, τα ερευνητικά κέντρα που επωφελούνται από την εν λόγω δράση είναι τα εξής: Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης «Αθηνά» (ΕΚ «Αθηνά»), το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» (ΕΚΕΒΕ «Φλέμινγκ»), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), το Ελληνικό Ινστιτούτο «Παστέρ» (ΕΙ «Παστέρ»), το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Στόχος της χρηματοδότησης είναι να ενισχυθεί η ερευνητική ικανότητα των ερευνητικών κέντρων της χώρας σε σημαντικούς τομείς επιστήμης και τεχνολογίας, που θα συμβάλει στην προώθηση προγραμμάτων R&D σε τομείς αιχμής και επομένως στην αντιστροφή του brain drain. Παράλληλα, έχουν χρηματοδοτηθεί δράσεις ύψους 140 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας με ενδεικτικά παραδείγματα την κατοχύρωση εξοπλισμού για το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος», καθώς επίσης και τη σύσταση του νέου κτιρίου για το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», όπου θα συστεγάζονται όλα τα Ινστιτούτα, εκ των οποίων και η νεοσυσταθείσα Μονάδα Ρομποτικής όσο και το Κέντρο Έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους «Αρχιμήδης».

Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων έρευνας που θα προκύψουν από την υλοποίηση έργων αναμένεται να αναβαθμίσει την ανταγωνιστικότητα του υψηλά καταρτισμένου ερευνητικού προσωπικού της χώρας, όπως επίσης και τη θέση της οικονομίας μας, μέσω των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Ακόμη, οι επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία προβλέπεται ότι θα ανοίξουν τον δρόμο για την παραγωγή νέων, ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας για τους νέους επιστήμονες της χώρας μας.

Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί έναν τρόπο να επιβραβεύσουμε την επιστημονική αριστεία και να στηρίξουμε έμπρακτα την επιστημονική και επιχειρηματική καινοτομία. Τα ποσά που κινητοποιούνται από το Ταμείο είναι τόσο σημαντικά, ώστε μπορούν –με τη σωστή αξιοποίηση– να βοηθήσουν να αλλάξει η πορεία της χώρας μας και να τη θέσουν σε τροχιά δυναμικότερης και ανθεκτικότερης ανάπτυξης. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τη διεθνή μας κατάταξη συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα να αναδειχθεί σε κόμβο καινοτομίας για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ