Γ. Πατούλης στο “Π”: Είμαστε σταθερά δίπλα στον πολίτη, εκεί όπου υπάρχει ανάγκη

Γ. Πατούλης στο “Π”: Είμαστε σταθερά δίπλα στον πολίτη, εκεί όπου υπάρχει ανάγκη

Tου
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΤΟΥΛΗ
Περιφερειάρχη Αττικής


Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στην Περιφέρεια Αττικής έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε πολλά έργα και πρωτοβουλίες, που αλλάζουν ριζικά την εικόνα της Περιφέρειας και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Είμαστε περήφανοι γιατί, με σύμμαχο την κοινωνία, πετύχαμε όσα δεν είχαν γίνει πραγματικότητα για δεκαετίες.
Πάνω απ’ όλα, όμως, είμαστε περήφανοι γιατί πετύχαμε την πιο βασική προεκλογική μας εξαγγελία: Να είμαστε διαρκώς δίπλα στους πολίτες και τις ανάγκες τους – ιδίως στους συνανθρώπους μας που ανήκουν στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά, μπορούμε με χαρά να πούμε ότι το πιο σημαντικό επίτευγμα της θητείας είναι η δικαιωμένη προσπάθειά μας να αναδείξουμε την Αττική σε Περιφέρεια Ανθρωπιάς και Αλληλεγγύης.

Η Αττική, η πιο πολυπληθής Περιφέρεια της χώρας, είχε ανέκαθεν έντονες οικονομικές αντιθέσεις, που οξύνθηκαν ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια λόγω της παγκόσμιας οικονομικής και της πανδημικής κρίσης. Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα δεν μπορούσαμε να μείνουμε απαθείς. Δουλέψαμε σκληρά, συστηματικά, για να βρεθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας και τις ανάγκες τους.

Το κοινωνικό αποτύπωμα του έργου μας είναι πολύ σημαντικό. Σήμερα, πάνω από 220.000 είναι οι ωφελούμενοι συνάνθρωποί μας, μέσα από τη λειτουργία 300 δομών που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής, σε έναν κοινωνικό προϋπολογισμό που αξιοποιεί χρήματα του ΕΣΠΑ και ανέρχεται στα 160 εκατ. ευρώ. Δομές για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους, για την αυτόνομη διαβίωση, την εκπαίδευση και την ψυχολογική υποστήριξη ΑμεΑ, για τη σίτιση και τη διαμονή αστέγων, υπηρεσίες για την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη περιθωριοποιημένων ατόμων και ομάδων δημιουργούν ένα δίχτυ προστασίας των ευάλωτων πολιτών.

Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί συμπολίτες μας βίωναν μεγάλες δυσχέρειες πολύ πριν από την κρίση. Η Περιφέρεια Αττικής διένειμε σε περισσότερες από 60.000 άπορες οικογένειες, σε τακτική βάση, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας (ΤΕΒΑ/FEAD). Για τη νέα προγραμματική περίοδο διεκδικούμε επιπλέον 40 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα, ώστε να ωφεληθούν ακόμα περισσότεροι συνάνθρωποί μας.

Πιστοί στις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, βρεθήκαμε αρωγοί σε συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται σκληρά σε όλο τον πλανήτη. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Περιφέρεια άνοιξε την αγκαλιά της στα πιο αθώα θύματα, τα παιδιά και τις γυναίκες πρόσφυγες, εξασφαλίζοντας φιλόξενο καταφύγιο στην Αττική. Αλλά και στον καταστροφικό σεισμό που έπληξε πρόσφατα την Τουρκία, μετά τη συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου, προωθήσαμε στον φίλο τουρκικό λαό συνολικά περίπου 500 τόνους υλικού ανθρωπιστικής βοήθειας, που εστάλησαν με οχήματα της Περιφέρειας Αττικής σε αποθήκες συγκέντρωσης στη Ραιδεστό και στην Αδριανούπολη.

Κεφαλαιοποιούμε την εμπειρία μας και προχωράμε στην ενίσχυση του κοινωνικού μας έργου δυνατά, με ακόμα πιο δυναμικές πρωτοβουλίες.

Συνεχίζοντας την προσπάθεια για ποιοτικές και κοινωνικά καινοτόμες υπηρεσίες, προσβάσιμες σε όλους, αποκτήσαμε ακόμη ένα χρήσιμο εργαλείο μέσα από τη νέα ψηφιακή πύλη, το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης, το πρώτο που ιδρύεται στη χώρα, με στόχο την παρακολούθηση, τον συντονισμό και την αξιολόγηση των υφιστάμενων κοινωνικών πολιτικών και δράσεων στην Περιφέρεια Αττικής.

Ως η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, τα πολυποίκιλα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της αναδεικνύουν την ανάγκη να εστιάσουμε σε συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις με το μέγιστο δυνατό κοινωνικό πρόσημο. Το Περιφερειακό Παρατηρητήριο αποσκοπεί στην καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Με συνοδοιπόρους τους δήμους και συνολικά τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, προσβλέπουμε στην υλοποίηση δράσεων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, με στόχο μια κοινωνία με ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για το σύνολο των πολιτών.

Προσφέρουμε εργασιακές προοπτικές σε νέους και νέες που διαβιούν στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού, δημιουργώντας τις συνθήκες για την αναβάθμιση των προσόντων τους, μέσα από επιδοτούμενα προγράμματα ψηφιακού εγγραμματισμού και αναβάθμισης ψηφιακών δεξιοτήτων, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά εργασίας.

Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε προγράμματα στήριξης κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν διακρίσεις και περιθωριοποίηση, όπως οι Ρομά, υλοποιώντας ειδικά προγράμματα πρόληψης, αγωγής υγείας, στέγασης και απασχόλησης και χρηματοδοτώντας παράλληλα με 6,5 εκατ. ευρώ τα διευρυμένα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων της Αττικής, όπου υπάρχουν και παραρτήματα Ρομά.

Συνεχίζουμε με αισιοδοξία τον αγώνα μας, έχοντας στα χέρια μας ακόμα ένα όπλο: Το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, αυξημένο κατά 54% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, μέσω του οποίου θα διατεθούν συνολικά 650 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και την κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας.

Μέρα με τη μέρα, μαζί με τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες της Αττικής, κάνουμε την υπόσχεσή μας πραγματικότητα: Να βρισκόμαστε σταθερά δίπλα στον πολίτη, 365 μέρες τον χρόνο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ