Το όνειρο έγινε… θαύμα στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Περατάτων

Το όνειρο έγινε… θαύμα στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Περατάτων

Φεβρουάριος 2004
Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Περατάτων. Ήταν η πρώτη φορά που το νησί μας αποκτούσε σχολική μονάδα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, υπό τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας.

Ήταν ένα μεγάλο βήμα, τεράστιο θα έλεγε κανείς, για τα δεδομένα της εποχής.

Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Περατάτων ξεκίνησε ως διθέσιο, με 3 μόλις άτομα προσωπικό (2 εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και 1 κοινωνική λειτουργό). Η έναρξη λειτουργίας του έγινε με 7 μαθητές, προερχόμενους από όλο το νησί. Από την πρώτη μέρα άρχισε να υπηρετεί τον σκοπό της ίδρυσής του: παροχή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, καλλιέργεια των δυνατοτήτων των μαθητών και βελτίωση σε όλους τους τομείς ανάπτυξης, με στόχο να γίνουν όσο γίνεται ενεργά μέλη του ευρύτερου κοινωνικού κύκλου.

Επιπλέον, τα εκπαιδευτικά προγράμματα προσέβλεπαν στο να νιώσουν οι γονείς των μαθητών τη σιγουριά ότι προσφέρουν στο παιδί τους την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Παράλληλα, δινόταν και συνεχίζει να δίνεται ένας μεγάλος αγώνας για την αποδοχή της διαφορετικότητας, την κοινωνική αποδοχή και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού απέναντι στα άτομα με αναπηρία. Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο ήταν και συνεχίζει να είναι πάντα ανοιχτό στην κοινωνία, με ενεργό συμμετοχή σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις, δηλώνοντας την παρουσία του και αποσπώντας πολύ καλές κριτικές για το έργο του.

Τα χρόνια περνούσαν. Οι ανάγκες αυξάνονταν. Αυξανόταν και ο αριθμός των μαθητών και ο βαθμός δυσκολίας τους και λειτουργικότητάς τους. Αυξάνονταν οι ανάγκες σε προσωπικό. Το Ειδικό Δημοτικό Περατάτων, κομμάτι της καρδιάς μας, έκλεισε τον κύκλο του. Προέκυψαν ανάγκες για μεγαλύτερους χώρους, για αίθουσες άνετες, που θα επιτρέπουν τη σωστή δραστηριοποίηση των μαθητών και θα εξασφαλίζουν την ασφάλειά τους. Προέκυψε η ανάγκη για τη μεταφορά του σχολείου μέσα στον ιστό της πόλης, προκειμένου να εξασφαλιστεί τόσο η άμεση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσο και η βιωματική εκπαίδευση των μαθητών, η αμεσότερη επαφή με την τοπική κοινωνία, η επαφή με μαθητές Γενικών Σχολείων, η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, η αποδοχή και η συμπερίληψη.

Ήταν επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής, καθώς και η μεταφορά του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στο Αργοστόλι. Έγιναν προτάσεις για την ανεύρεση του κατάλληλου χώρου και με απόφαση του δημάρχου Αργοστολίου κ. Θεόφιλου Μιχαλάτου και τη σύμφωνη γνώμη των δημοτικών συμβούλων, καθώς και του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας κ. Δημήτρη Μαρτίνη, σε ένα δημοτικό συμβούλιο-ορόσημο για τη θετική πορεία και την εξέλιξη του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, έγινε το μεγάλο βήμα!

29 Μαρτίου 2023
Πρώτη μέρα στον καινούργιο χώρο, στον 1ο όροφο του κτιρίου του ΚΕΦΙΑΠ (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ). Το όνειρο έγινε πραγματικότητα! Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στεγάζεται σε πολύ πιο κατάλληλους χώρους, σε αναβαθμισμένο περιβάλλον, σε συνθήκες που ευνοούν τη μαθησιακή εξέλιξη και προάγουν τη δραστηριοποίηση των μαθητών.

Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα για άμεση πρόσβαση και επαφή με την τοπική κοινωνία μέσω επισκέψεων σε καταστήματα και υπηρεσίες και αποκτούν σχέσεις με τους μαθητές των όμορων Γενικών Σχολείων μέσα από κοινές δράσεις και προγράμματα. Ωφελούνται, επίσης, από τις υπηρεσίες εργοθεραπείας και φυσικοθεραπείας μέσω της άψογης συνεργασίας με το προσωπικό του ΚΕΦΙΑΠ.

Σε αυτό το μεγάλο άλμα ήταν πολύ σημαντική η συμβολή των τοπικών επιχειρηματιών αλλά και ιδιωτών, προκειμένου να γίνει ο χώρος ασφαλής, όμορφος και ζεστός για να φιλοξενήσει τα παιδιά μας.
Ευχαριστούμε θερμά όσους συνέβαλαν με περίσσια ευαισθησία και αγάπη στο να αποκτήσει το Αργοστόλι και η Κεφαλονιά ένα Ειδικό Σχολείο αντάξιο του σημαντικού ρόλου του.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ