Υεμένη: Τουλάχιστον 78 άνθρωποι σκοτώθηκαν λόγω δωρεών για το Ραμαζάνι

Υεμένη: Τουλάχιστον 78 άνθρωποι σκοτώθηκαν λόγω δωρεών για το Ραμαζάνι

Τουλάχιστον 78 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ταραχή στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά καθώς κάτοικοι συγκεντρώθηκαν σε κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας όπου θα μοιράζονταν τροφημα από εμπόρους κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, δήλωσαν μάρτυρες και η διοίκηση των Χούτι την Πέμπτη.

Εκατοντάδες άνθρωποι συνωστίστηκαν για να λάβουν την βοήθεια αυτή, η οποία ανερχόταν σε 5.000 ριάλ Υεμένης, ή περίπου 9 δολάρια ανά άτομο, είπαν στο Reuters δύο μάρτυρες που συμμετείχαν στην προσπάθεια διάσωσης.

«Όταν άνοιξε η πόρτα, υπήρξε μεγάλη βιασύνη από ανθρώπους που ήθελαν να φτάσουν πρώτα στην αυλή του σχολείου και μερικοί άνθρωποι άρχισαν να πέφτουν στα σκαλιά που οδηγούσαν στην είσοδο», είπε ένας γιατρός.

Τα δύο τρίτα του πληθυσμού χρειάζονται βοήθεια στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, η οποία ήταν φτωχή ακόμη και πριν ξεσπάσει η σύγκρουση πριν από οκτώ χρόνια.

Το υπουργείο Υγείας των Χούτι ανέφερε ότι 77 άνθρωποι τραυματίστηκαν θανάσιμα, εκ των οποίων 13 σε κρίσιμη κατάσταση, στην κατηγορία που σημειώθηκε κατά τη διανομή των μετρητών που συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες του ιερού μήνα νηστείας των μουσουλμάνων πριν από τις εορταστικές εκδηλώσεις Eid al Fitr.

Ο Μοχάμεντ Αλί αλ-Χούθι, επικεφαλής της ανώτατης επαναστατικής επιτροπής της ομάδας, είπε στο Twitter ότι οι έμποροι είχαν συγκεντρώσει εγγεγραμμένα άτομα αξίας “αρκετών ημερών” για να μοιράσουν βοήθεια σε ένα σχολείο, η είσοδος του οποίου είναι από στενό δρόμο. με σκαλοπάτια που οδηγούν στην πύλη.

Όπως αναφερει το Reuters, oι δύο έμποροι που ήταν υπεύθυνοι για τη διοργάνωση της εκδήλωσης δωρεάς συνελήφθησαν και διενεργείται έρευνα, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

«Βιώνουμε μια μεγάλη τραγωδία, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών μας έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτής της ταραχής», δήλωσε ο Αμπντουλαζίζ Μπιν Χαμπτουρ, πρωθυπουργός του κινήματος των Χούτι, ντε φάκτο αρχών στη βόρεια Υεμένη.

Σε δηλώσεις που δημοσίευσε το κέντρο ΜΜΕ του ομίλου, είπε ότι θα ληφθούν μέτρα για «να βρεθεί μια σοβαρή λύση, ώστε να μην επαναληφθεί». Ο πρόεδρος του ανώτατου δικαστικού συμβουλίου είπε ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα νομικά μέτρα.

Φωτο: Houthi Media Office/Handout via Reuters

Σχολιάστε εδώ