Το χταπόδι από τα πιο έξυπνα όντα, ας το προστατέψουμε…
Είναι γεγονός ότι τα χταπόδια είναι απίστευτα έξυπνα ζώα. Πέρυσι, το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισε τα χταπόδια ως «αισθανόμενα όντα», μετά από ανεξάρτητη μελέτη. Η έρευνα παρουσίασε αδιάσειστα στοιχεία ότι τα χταπόδια είναι σε θέση να αισθάνονται πόνο, καθώς και ενθουσιασμό και ευχαρίστηση.
Βασιζόμενοι σε αυτά τα στοιχεία, επιστήμονες καταγγέλλουν την «απάνθρωπη πρωτοβουλία» να ανοίξει η πρώτη φάρμα χταποδιών στον κόσμο. Κάποιοι κάνουν λόγο και για «κολαστήριο».
Η ισπανική πολυεθνική Nueva Pescanova σχεδιάζει να εκτρέφει πάνω από ένα εκατομμύριο χταπόδια ετησίως, σύμφωνα με τα σχέδια που διέρρευσαν στο BBC.
Τα σχέδια αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που έρχονται κάποιες λεπτομέρειες στο φως.
Το εκτροφείο στα Κανάρια Νησιά θα στοιβάζει τα χταπόδια σε δεξαμενές των 1.000 ζώων, σε ένα διώροφο κτίριο, όπως προκύπτει από τα έγγραφα, με αποτέλεσμα το ποσοστό θνησιμότητας να ανέρχεται σε περίπου 10% – 15%.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα ζώα θα τρέφονται με απορρίμματα ψαριών και υποπροϊόντα και θα θανατώνονται με την τοποθέτησή τους σε πολτό πάγου. Η Nueva Pescanova αρνείται ότι τα ζώα θα υποφέρουν, αλλά οι επιστήμονες έχουν ήδη αντιδράσει. «Θα είναι πολύ σκληρό και δεν θα πρέπει να επιτραπεί», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Πίτερ Τσε του Πανεπιστημίου Dartmouth.
Η Nueva Pescanova έχει ήδη επενδύσει πάνω από 65 εκατ. ευρώ σε ένα τεράστιο εκτροφείο που πρόκειται να κατασκευαστεί στο λιμάνι του Λας Πάλμας στα Κανάρια Νησιά. Η φάρμα θα μπορεί να παράγει 3.000 τόνους χταποδιών ετησίως. Αλλεπάλληλα πειράματα έχουν αποδείξει ότι αυτά τα περίεργα ζώα επιδίδονται σε αρκετά πολύπλοκες συμπεριφορές. Είναι σε θέση να μαθαίνουν γρήγορα καθορισμένες δραστηριότητες μόνο με την παρατήρηση, ενώ διαθέτουν 500 εκατομμύρια νευρώνες, γεγονός που τα καθιστά τόσο έξυπνα όσο τα σκυλιά ή ένα τρίχρονο παιδί.
Οι ειδικοί φοβούνται ότι, λόγω της μοναχικής τους φύσης, τα χταπόδια θα υποφέρουν πολύ στην αιχμαλωσία, ενώ ανησυχούν ότι ο εγκλωβισμός σε κλειστούς χώρους με ανεπιθύμητους γείτονες θα τα οδηγήσει στο να τρώνε το ένα το άλλο.
Προηγούμενες προσπάθειες αναπαραγωγής χταποδιών σε εκτροφεία έχουν προκαλέσει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, καθώς και περιπτώσεις επιθετικότητας, κανιβαλισμού και αυτοακρωτηριασμού. Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμιά ανθρωπιστική μέθοδος θανάτωσης των χταποδιών και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στα άγρια χταπόδια δεν είναι καθόλου φιλεύσπλαχνες. Τα χταπόδια που θανατώνονται για ανθρώπινη κατανάλωση συχνά βράζονται ζωντανά, χτυπιούνται στο κεφάλι, πνίγονται ή καταψύχονται σε πάγο. Η ΕΕ έχει αυστηρούς κανονισμούς για τη διασφάλιση της καλής μεταχείρισης των ζώων σε όλες τις ευρωπαϊκές φάρμες, αλλά, δυστυχώς, οι νόμοι αυτοί δεν καλύπτουν τα ασπόνδυλα, όπως τα χταπόδια.
Ωστόσο, ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, τα θεωρούν «επίτιμα σπονδυλωτά» και τους παρέχουν την ίδια προστασία που παρέχεται στα σπονδυλωτά (για παράδειγμα, η χειρουργική επέμβαση κατά τη διάρκεια των εξετάσεων δεν μπορεί να γίνει χωρίς αναισθησία).